![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pentru mine: liber arbitru nu e tot una cu inclinatia spre pacat. Ingerii buni nu mai au liber arbitru din moment ce nu pot pacatui.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe de alta parte ati vazut genul acela de fotografii cu ce se intampla cu apa spunand niste fraze? v-am spus de niste experimente in Rusia si cu apa sfintita. V-am spus ca si un credincios fara har avea un efect (mai mic decat al unui preot) asupra apei cu o rugaciune. Dvs. vreti sa bagatelizati pentru ca nu va convine ceea ce spun si va inteleg. Dar daca sunt si ortodocsi care citesc pot citi si ce spun eu. De exemplu inainte sa intru pe forumul catolic un timp am citit doar (conferinte mai vechi, care nu mai erau active) si mi-a placut ceea ce scriau ortodocsii, de aceea am intrat sa scriu si eu. Cititi daca doriti articole sau lucrari catolice despre minunile facute de demoni, in principal adunate de la exorcizari si veti vedea ca nu sunt idei diferite de ceea ce scriu eu. Doar ca dvs. nu le cunoasteti, nestudiind pana acum ceva din paranormal sau minuni din alte religii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca sa fiu mai clar, liberul arbitu = inclinatia. Aceasta inclinatie poate fi spre bine sau spre pacat. Odata cu cresterea in bine aceasta inclinatie cu greu se mai schimba spre rau. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ingerii desavarsiti nu pot pacatui.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Din dogmatica: "Ingerii au "o fire rationala, spirituala, libera si schimbatoare in felul de a gandi sau de a voi, caci tot ceea ce este creat este schimbator. Numai ceea ce este necreat este neschimbator. Tot ceea ce este rational este si liber. Asadar, pentru ca ingerul are o fire rationala si spirituala este liber f iar pentru ca este creat si schimbator, are facultatea de a ramine si a progresa in bine sau de a se indrepta spre rau" (Sf. Ioan Damaschin, Dogmatica, II, 3 ; trad. rom., p. 80-81). Dar, odata cazuti, nu se mai pot pocai si indrepta. Numai omul are parte de pocainta din pricina slabiciunii trupului." "Starea morala actuala a ingerilor buni este una de sfintenie si de ne-pacatuire, dar nu prin insasi natura lor, ci prin harul divin. Conlucrand cu harul divin, ingerii s-au desavarsit in bine, asa incat nu pot sa pacatuiasca. Deci nepacatuirea ingerilor este rezultatul rezistentei lor fata de ispite, al persistentei in bine si al intaririi prin harul dumnezeiesc." Gata, acum ai inteles. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In viata sf Anton de Padova se povesteste ca atunci cand sfantul s-a gandit ca si Maica Domnului ar fi putut avea macar si o cat de mica inclinatie spre pacat, vocea Fiului i-a raspuns ca asa ceva nu e cu putinta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cum ar fi luat Hristos firea cea cazuta a lui Adam daca Maica Domnului nu ar fi avut aceasta fire cazuta (muritoare, cuprinsa de "pacatul stramosesc") a lui Adam? Doar Hristos Iisus vindeca firea umana de moarte (urmare a pacatului stramosesc). |
|
|||
|
|||
![]()
Tocmai că sfântul Ioan Damaschin nu susține imaculata concepție. Se vede din ce am subliniat că Duhul Sfânt a curățit-o înainte de zămislirea Fiului lui Dumnezeu în pântecele ei. Ce vreți mai simplu de atâta?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De unde vine inclinatia spre pacat? Raspunsul ortodox crestin este urmatorul: inclinatia omului spre pacat vine datorita firii muritoare a lui Adam, caci "Boldul mortii este pacatul" I Corinteni 15,56 Maica Domnului a avut firea muritoare a lui Adam dar vointa ei intarita de Duhul Sfant a fost aceea de a face voia lui Dumnezeu. Maica Domnului este om adevarat. Firea umana este mantuita (de moarte, de pacatul stramosesc) si desavarsita si indumnezeita doar de Hristos Iisus, Dumnezeu adevarat si om adevarat. Hristos Iisus este singurul om fara de pacat. El insusi spune: "care dintre voi Ma vadeste de pacat"? Cum anume este Hristos singurul om fara de pacat!? Sa facem urmatoarea analogie: Daca taiam cu un cutit o bucata de unt, va ramane unt pe cutit. Daca apropiem flacara focului de unt, untul se va topi datoria focului, caci untul nu se poate apropia de foc. Sa ne inchipuim acum un cutit inrosit in foc. Cu acest cutit vom taia untul. Va ramane unt pe cutit dupa ce taiem?! Bineinteles ca nu, caci focul unit cu cu cutitul topeste untul si nu poate ramane unt pe cutit. Cutitul reprezita firea umana din persoana Hristos. Focul reprezinta firea dumnezeiasca din persoana Hristos. Untul reprezinta pacatul. Astfel doar Iisus Hristos este singurul om fara de pacat, chiar daca a luat firea cea cazuta (muritoare, cuprinsa de pacatul stramosesc a lui Adam). Pacatul a "alunecat" de pe persoana lui Iisus (si implicit de pe firea umana) precum aluneca unul pe cutitul inrosit in foc si nu il vatama. Caci in Hristos este toata firea umana si toata firea dumnezeiasca, caci "in Hristos locuieste trupeste toata deplinatatea dumnezeirii" (Coloseni 2,9) Asadar sa luam aminte! Doamne ajuta. Last edited by Eugen7; 11.05.2011 at 14:10:22. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Slujba de Adormirea Maicii Domnului intrerupta de DNA | Laura19 | Stiri, actualitati, anunturi | 51 | 21.08.2012 16:03:50 |
Adormirea Maicii Domnului | dan73 | Generalitati | 3 | 05.07.2012 16:22:32 |
Adormirea Maicii Domnului | partenie | Diverse Sarbatori | 20 | 15.08.2009 21:19:08 |
Adormirea Maicii Domnului | Laurentiu | Diverse Sarbatori | 1 | 15.08.2008 20:25:15 |
adormirea maicii domnului | Pupi | Generalitati | 1 | 12.08.2008 13:13:16 |
|