![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Cu siguranta ca si eu as avea retineri sa mananc cu lingura pe care a folosit-o un om bolnav. Si asta pentru putina mea credinta. Imi amintesc de un episod in care Mitropolitul Antonie de Suroj este pus in situatia de a imbratisa un om cu o boala incurabila, parca ii era ruda (marturiseste ca acela era hranit cu ajutorul unui bat - de la distanta, ca ceilalti sa nu-l atinga si sa se imbolnaveasca). Il imbratiseaza, il saruta si nu se imbolnaveste. Iata ce inseamna credinta si dragostea adevarata.
Dar cand vine vorba de impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului, nu mai am retineri, pentru ca am credinta ca in potir se afla Trupul Domnului. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Amin. |
|
||||
|
||||
![]()
Ma gandesc totusi ca pana si cei care sufera de diverse boli s-ar putea impartasi daca ar veni cu lingurita de unica folosinta, pe care ar inmana-o preotului...s-ar impartasi, dupa care ar pleca cu tot cu ea...
|
|||
|
|||
![]()
De ce? Hristos a venit si pentru mine si pentru ei. As insista sa se impartaseasca din aceeasi lingurita tocmai pentru ca ce luam din ea nu e nimic omenesc, e chiar Trupul si Sangele Domnului, al Dumnezeului Viu, ce foc este si mistuieste pacatul.
As vrea sa dau ca exemplu un fragment din Rugaciunea a Saptea a Sfantului Simeon Noul Teolog, din canonul Sfintei Impartasanii: "Dar si aceasta stiu, ca marimea greselilor mele si multimea pacatelor mele nu covarsesc rabdarea cea multa a Dumnezeului meu, nici iubirea Lui de oameni cea inalta; ci pe cei ce fierbinte se pocaiesc, cu mila indurarii ii curatesti si ii luminezi si cu lumina ii unesti, partasi Dumnezeiririi Tale facandu-i fara pizmuire, si lucru strain de gandurile ingeresti si omenesti vorbesti cu ei, de multe ori, ca si cu niste prieteni ai Tai adevarati. Acestea ma fac indraznet, acestea imi dau aripi, Hristoase al meu, si punandu-mi nadejdea in multele Tale binefaceri fata de noi, bucurandu-ma si cutremurandu-ma, cu focul ma impartasesc, iarba uscata fiind eu, si - straina minune - ma racoresc nears, ca rugul de demult, care, aprins fiind, nu se mistuia. Pentru aceasta, cu gand multumitor si cu multumitoare inima, cu multumitoare madulare ale sufletului si ale trupului meu ma inchin si Te maresc si Te preaslavesc pe Tine, Dumnezeul meu, Cel ce cu adevarat esti binecuvantat, acum si in veci. Amin." |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Inainte ca cineva sa se impartaseasca, sa caute ce inseamna exact a primi Trupul si Sangele Mantuitorului, ca e lucru serios. Nu primesti numai ceva dintr-un potir, intr-o lingurita, e dumnezeiesc, divin. Daca Sfanta Impartasanie arde pacatul, chiar fiinta omeneasca si ne uneste cu Domnul Hristos, cum putem sa o incapsulam in ceva atat de omenesc, in boala si gust si altele asemenea?
Singurul sfat pe care l-as putea da oamenilor este sa caute sa inteleaga mai bine aceasta mare Taina si sa se conformeze unei anumite etichete, adica sa nu venim cu ruj sau asa ceva pe buze, din bun simt. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Hristos nu face diferenta intre om bolnav si om sanatos la Sfanta Impartasanie. Este adevarat trupul si sangele Domnului Hristos Iisus in Sfantul Potir?! Pai daca raspunsul este DA, atunci stim ca Hristos este VIATA ce nu poate fi biruita de nimic: moarte, boala, pacate, patimi... si atunci ne apropiem cu frica si cutremur sa primim de la preot Sfanta Impartasanie. Toti ne impartasim cu adevarat trupul si sangele Domnului din acelasi Sfant Potir cu aceeasi lingurita si Hristos lucreaza in fiecare dupa nevoia omului, unii au nevoie imediata de vindecare trupeasca, altii de vindecare sufleteasca, atlii de ajutor, altii de izbavire de ispite, altii de izbavire de vrasmasi, altii insa sunt pe drumul desavarsirii, altii pe drumul indumnezeirii. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tot ce este in legatura cu Euharistia este consacrat si ramane in altarul bisericii. Daca ar veni cu o lingurita de unica folosinta, tot ar trebui mai intai sfintita si apoi sa ramana la altar. |
![]() |
Tags |
impartasire, lingurita |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ispitele incepatorului sau Impartasire cu nevrednicie? | skicolour | Impartasania (Taina Euharistiei) | 1 | 11.05.2011 21:46:58 |
impartasire bebelus | ginabadea | Impartasania (Taina Euharistiei) | 11 | 21.02.2011 18:53:29 |
Deasa Impartasire | NECTARIE | Impartasania (Taina Euharistiei) | 2 | 18.01.2011 15:46:52 |
Postul fara impartasire | gavriil | Postul | 23 | 29.11.2009 19:54:37 |
|