![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nici omul nu are nevoie de orgasm ca sa procreeze, e un lucru usor de inteles si de aceea elevii invata asta la scoala deja in clasa a saptea, la disciplina Biologie umana. Pentru mai multe detalii poti consulta manualul de biologie umana cls. XI, ultimul capitol, sau unul din tratatele de fiziologie (poti gasi la o biblioteca, in caz ca nu ai unul acasa). Faptul ca omul nu are nevoie de orgasm pentru conceperea copilului ar putea sugera ca orgasmul e doar o culme a placerii (un fenomen mai ales psihoneurologic, iar nu doar genital). De aici, de la evidentierea placerii, incepem sa meditam si la pacat. Deci nu e pacat sa procreezi, e pacat sa o tii lant cu orgasmele, hranind treptat patima care cuprinde cu vremea creierul si mintea, tot sufletul fiindu-i subordonat (asa cum e in general cu patimile). Or, daca patima conduce viata omului, e limpede ca omul nu mai poate respecta nici una din poruncile lui Dumnezeu. E plin de idoli omul, prin patimi, in chiar lumea sa launtrica si in faptele sale. Slujeste dumnezeii patimilor. Cam asa inteleg eu, la modul cel mai simplu/simplist, desigur. Apoi, sfantul Maxim Marturisitorul lamureste in vol. 3 Filocalia cum e cu balansul pe axa placere-durere. Omul se pierde in huta-huta de la placere la durere si invers, isi uita menirea, rostul, se iroseste devenind miez al zadarniciei. Or, Dumnezeu nu a creat pe om pentru zadarnicie, ci pentru viata vesnica si fericita impreuna cu El. E drept, placut e vinul, poezia, femeia, cartea, muzica si toate celelalte lucruri lumesti. Dar dincolo de placere, BUN ESTE DOMNUL. O stie bine psalmistul, o stiu bine rugatorii si cei binecuvantati de Domnul. Este insa cineva, dintotdeauna de cand e omul, care vrea mortis sa ne poticnim in placeri ca sa nu mai apucam sa GUSTAM BUNUL. Aici insa, in viata vremelnica, Il putem gusta sau pregusta, iar in Imparatie se impartasesc permanent cei ce au castigat mantuirea. BUNUL DUMNEZEU nu este accesibil noua cand ne poticnim in zidul ridicat prin placeri (care devin repede patimase, conform tendintei puternice a firii noastre cazute). De aici si sensul efortului ascezei, atat cat poate fiecare si cat e harul Domnului peste om. Cat priveste subiectul din topic, chiar azi la slujba am privit Catapeteasma, care arata ca un bust, precum trunchiul omului, iar deasupra este icoana Preasfintei Nascatoare, precum gatul corpului nostru, iar deasupra este icoana Domnului, Capul Bisericii. Aceasta asezare, cu simbolistica antropomorfa, a icoanelor care alcatuiesc peretele dinspre credinciosi al Sfantului Altar, lamureste, iata, pozitia Preasfintei Nascatoare in ierarhia Bisericii, prin limbajul iconografic. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu este, asa cum arata iconografia, Mijlocitoare intre corpul si Capul Bisericii, intre credinciosi si Dumnezeu, intre creatie si Creator. Ca urmare, fireste ca este cea mai cinstita, CEL PUTIN DE CATRE NOI, CREDINCIOSII, care suntem madulare din trupul Bisericii. |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| "Marea Schisma" (1054) s-a intamplat cu adevarat? | AlinB | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 30 | 23.01.2017 12:34:40 |
| Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
| Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
| Comentariu la articolul "limba de lemn" | MihaiFloarea | Generalitati | 31 | 30.06.2009 14:18:06 |
|
|