![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar erori sunt, nu ca am zis eu ci toti exegetii recunosc treaba asta. Citat:
Oricum de un lucru m-au convins cativa de aici: ca nu trebuie sa mai iau religia in serios! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si cand ai observat aceste "neconcordante" practic ce ai facut? Citat:
Exemple de "exegeti" ortodocsi care afirma lucrul asta? Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Il intrebi daca era analfabet si nu stia sa citeasca singur ?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Material ateu? Nici macar nu stiam exact ce inseamna ateu la vremea respectiva. Un exemplu: majoritatea crestinilor stiu ca Iisus a fost crucificat in ziua de Pasti, numai ca Ioan spune altceva(ca el a fost crucificat inainte Ioan 19:12-16) acolo scrie ca in ziua pregatirii pastelui, cum vine asta? Nu poate fi crucificat si inainte si dupa pasti. Ce spune Iisus pe drumul spre rastignire si pe cruce iarasi difera de la o evanghelie la alta.Mai sunt multe altele. Am intrebat in stanga si dreapta asta am facut, iar mai tarziu am cautat singur raspunsul, si am gasit ca biblia este o colectie de mituri si povesti, scrise de multi autori fiecare cu cu gandirea lui(cum e si firesc defapt) si puse intr-o carte de cineva(numai ca nu s-a pus chiar totul ci numai ce a considerat el sau mai multi necesar). Uite aici un link(daca vrei sa te uiti) despre VT http://www.youtube.com/watch?v=_y1Cf...eature=related Este un curs, filmat la Yale, realizat de Christine Hayes din pct. de vedere istoric nu teologic Daca vrei sa stii cine este duduia uite aici http://www.yale.edu/religiousstudies...ges/hayes.html Citat:
Treaba sta in felul urmator, si anume, majoritatea exegetiilor sunt teologi(ca si cei amintiti mai sus de simpaticul scotian protestant) si nu cred ca sunt prea obiectivi, e si normal sa-si apere credinta, ei fac o analiza mai mult teologica decat istorica, ei pleaca deja de la premiza ca Dumnezeu exista si el este responsabil, prin duhul sfant, de scriptura si deci trebuie sa fie adevarata(aminteai tu mai sus ca daca pleci cu ideea ca sunt erori in biblie numai asta vezi, pai este valabila si viceversa).Istoricii in schimb nu isi permit luxul asta(chiar daca ei cred in Dumnezeu), ei trebuie sa aduca dovezi concrete prin prisma stiintei nu a teologiei. Acum, exegetii care sunt si teologi in general nu vin si zic “biblia contine erori”, de obicei ei evita pe cat posibil asemenea afirmatii dar cand sunt incoltiti recunosc dar cu adaugarea ca mesaju/esenta nu se schimba, pe mine nu ma multumeste argumentul asta pentru ca daca sunt erori si noi nu avem originalul sa putem compara nu putem fi siguri ca nici esenta nu a avut de suferit. Exegeti ortodocsi seriosi nu stiu, de ce sa zic, treaba e ca nici nu ma intereseaza apartenenta lor religioasa(nici nu am fost atent daca sunt protestanti sau mai stiu eu ce), doar vad tendinta lor catre o directie sau alta ascultandu-i sau citindu-i.Diferentele de doctrina crestina nu ma intereseaza(oricum toti sustin ca adevarul este de partea lor), plus ca ortodoxia este cam fundamentalista(probabil d’aia n-am auzit vre-un teolog ortodox afirmand ceva de erori in biblie). Din pacate pentru fundamentalisti ele exista(multe neintentionate), imagineaza-ti ca tu copiezi manual(nu exista xerox atunci) evangheliile fara pic de eroare, poti? Sa zicem ca tu poti, dar altii? Sunt o sumedenie de copii si au fost analizate puse una langa alta si s-au descoperit zeci de mii de erori(multe biblii chiar au note de subsol acolo unde aceste erori au fost constatate). Pe langa asta este “common sense” sa realizezi ca aceste erori exista. Citat:
Este mult de discutat pe subiectul asta, sigur nu se va ajunge niciodata la un consens, numai ca eu din ce in ce mai mult inclin balanta in favoarea stiintei decat a religiei. Si inca ceva nu-mi plac atacurile la persoana si tot felul de presupuneri in ceea ce ma priveste fara ca cineva sa ma cunosca, si asta in combinatie cu aroganta imi displace profund. Numai bine! Last edited by Raziel; 03.06.2011 at 00:43:38. |
|
||||
|
||||
![]()
Prietene Biblia se citeste tinand post si rugaciune, ca multi mult mai in varsta decat cea pe care o aveai tu cand ai citit-o si mai copti la minte au cazut in erezii si stiau Biblia din scoarta-n scaoarta. Biblia nu este o carte pe care trebuie neaparat sa o citesti, au existat Sf. Parinti care nici macar nu stiau sa citeasca, in schimb au trait Biblia mai ales facand ascultare.
Omul a fost gîndit și făcut de Dumnezeu în deplină libertate și i s-au pus înainte toate condițiile pentru a-și împlini și trăi libertatea. Libertatea este darul minunat pe care l-a făcut Dumnezeu omului. Poate că prin nimic altceva Dumnezeu n-ar fi putut să-Și arate dragostea pe care ne-o poartă decît prin faptul că ne a dăruit deplina libertate de gîndire și de acțiune. ("Singuri in fata libertatii", Ieromonah Savatie Bastovoi) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Multumesc....prietene! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Omul a fost gîndit și făcut de Dumnezeu în deplină libertate și i s-au pus înainte toate condițiile pentru a-și împlini și trăi libertatea. Libertatea este darul minunat pe care l-a făcut Dumnezeu omului. Poate că prin nimic altceva Dumnezeu n-ar fi putut să-Și arate dragostea pe care ne-o poartă decît prin faptul că ne a dăruit deplina libertate de gîndire și de acțiune. ("Singuri in fata libertatii", Ieromonah Savatie Bastovoi) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Faptul ca eu am studiat sau nu ceva despre biblie sau am vazut scris pe peretii unei toalete publice, asta nu schimba cu nimic problema, tehnici d'astea de intimidare am mai intalnit cu gramada.Daca ai ceva serios de spus, spune(si adu si argumente)! N-o da dupa visin! Cu presupusupusul vad ca-ti dai tu mai mult decat mine! Bine, pa! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ori pur si simplu cauti sa iti intaresti tie niste credinte personale in privinta religiei?Pentru ca asta este usor de obtinut... In psihologie aceasta se numeste "profetiile care se adeveresc",mai precis o persoana care are anumite credinte personale cauta sa si le confirme si in mod inconstient ori poate dirija pe interlocutor sa i le intareasca ori cauta exact circumstantele si persoanele care sa i le confirme. Insa chiar si dorinta de a confirma aceste convingeri,arata ca undeva in interior a ramas inca un semn de intrebare... Deci,despre ce anume mai exact este vorba in cazult tau pentru ca nu am inteles prea bine?
Sa invatam de la ingerul nostru pazitor...http://www.youtube.com/watch?v=pG52f...&feature=share Last edited by heaven; 04.06.2011 at 10:01:43. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Rapunsul pe care vroiam sa-l aflu este daca exista Dumnezeul biblic. In privinta asta cred ca tu ai pus punctul pe i, poate in mod inconstient am vrut sa mi se confirme anumite credinte personale, si da se pare ca esti un bun psiholog in cazul asta, pe undeva exista un semn de intrebare. Nu pot decat sa zic: Aferim! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
atitudinea bisericii fata de violenta in familie | mihaela75 | Reguli in Biserica | 64 | 31.03.2014 06:24:19 |
Tiganii. Care este atitudinea noastra fata de ei? | romandragut | Generalitati | 291 | 20.12.2013 07:33:02 |
Atitudinea fata de atei | anisoara | Generalitati | 7 | 07.11.2013 10:17:23 |
Despre atitudinea oamenilor fata de crestinism | Mihai. | Generalitati | 15 | 09.03.2007 19:37:18 |
|