Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.06.2011, 17:07:16
Raziel Raziel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Sigur ca ai studiat "lucrari despre Biblie", n-ai studiat Biblia insa, cu o minte lipsita de prejudecati.
Erori sunt daca vrei musai sa vezi erori si atunci devii orb si surd la orice contra-argumentatie.
Alin crede-ma ca prima oara cand am citit biblia a fost la 12 ani si am crezut fiecare cuvintel, si o credeam adevarul absolut, asta a durat pana 16 ani, cand am inceput sa vad neconcordante.
Iar erori sunt, nu ca am zis eu ci toti exegetii recunosc treaba asta.

Citat:
Cred ca termenul corect ar fi "trairilor religioase personale" care da, pot fi si subiective dar pot fi si obiective, in orice caz cuvantul "personale" este cheia, adica nu poate cineva sa experimenteze aceasta cunoastere in locul tau si sa ti-o transmita direct, fara a fi deloc alterata de prejudecatile tale si scepticismul tau.

Dupa cum vezi, oamenii incearca dar ca in povestea aia cu ceasca de ceai, nu este loc pentru a turna nici o picatura fiind plina deja, totul se varsa pe dinafara.
Asa este, numai ca nu cred ca ele pot fi obiective deloc.
Oricum de un lucru m-au convins cativa de aici: ca nu trebuie sa mai iau religia in serios!
Reply With Quote
Vechi 01.06.2011, 17:12:42
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raziel Vezi mesajul
Alin crede-ma ca prima oara cand am citit biblia a fost la 12 ani si am crezut fiecare cuvintel, si o credeam adevarul absolut, asta a durat pana 16 ani, cand am inceput sa vad neconcordante.
Neconcordante, citind asa pur si simplu, fara nici o "indicatie" din afara? Cu mana pe inima poti spune ca n-ai venit in contact cu nici un fel de material ateu?
Si cand ai observat aceste "neconcordante" practic ce ai facut?

Citat:
Ce intelegi tu prin "toti exegetii"?
Exemple de "exegeti" ortodocsi care afirma lucrul asta?

Citat:
Asa este, numai ca nu cred ca ele pot fi obiective deloc.
Asta fiind o opinie, zici tu obiectiva? Pe ce te bazezi cand afirmi asta?

Citat:
Oricum de un lucru m-au convins cativa de aici: ca nu trebuie sa mai iau religia in serios!
Asta fiind ceea ce au vrut ei sa-ti transmita sau experienta ta subiectiva vizavi de mesajele lor?
Reply With Quote
Vechi 01.06.2011, 18:31:00
cocacoc cocacoc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.05.2010
Implicit

Citat:
Neconcordante, citind asa pur si simplu, fara nici o "indicatie" din afara?
Il intrebi daca era analfabet si nu stia sa citeasca singur ?
Reply With Quote
Vechi 02.06.2011, 23:56:57
Raziel Raziel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Neconcordante, citind asa pur si simplu, fara nici o "indicatie" din afara? Cu mana pe inima poti spune ca n-ai venit in contact cu nici un fel de material ateu?
Da, pur si simplu citind asa de la mine vointa!
Material ateu? Nici macar nu stiam exact ce inseamna ateu la vremea respectiva.
Un exemplu: majoritatea crestinilor stiu ca Iisus a fost crucificat in ziua de Pasti, numai ca Ioan spune altceva(ca el a fost crucificat inainte Ioan 19:12-16) acolo scrie ca in ziua pregatirii pastelui, cum vine asta? Nu poate fi crucificat si inainte si dupa pasti.
Ce spune Iisus pe drumul spre rastignire si pe cruce iarasi difera de la o evanghelie la alta.Mai sunt multe altele.

Citat:
Si cand ai observat aceste "neconcordante" practic ce ai facut?
Am intrebat in stanga si dreapta asta am facut, iar mai tarziu am cautat singur raspunsul, si am gasit ca biblia este o colectie de mituri si povesti, scrise de multi autori fiecare cu cu gandirea lui(cum e si firesc defapt) si puse intr-o carte de cineva(numai ca nu s-a pus chiar totul ci numai ce a considerat el sau mai multi necesar).
Uite aici un link(daca vrei sa te uiti) despre VT http://www.youtube.com/watch?v=_y1Cf...eature=related
Este un curs, filmat la Yale, realizat de Christine Hayes din pct. de vedere istoric nu teologic
Daca vrei sa stii cine este duduia uite aici http://www.yale.edu/religiousstudies...ges/hayes.html

Citat:
Ce intelegi tu prin "toti exegetii"?
Exemple de "exegeti" ortodocsi care afirma lucrul asta?
Am exagerat putin cu “toti exegetii”, sigur ca sunt si cei care spun ca nu este nici o eroare(fundamentalistii) dar nu cred ca sunt luati prea in serios de comunitatea stiintifica.
Treaba sta in felul urmator, si anume, majoritatea exegetiilor sunt teologi(ca si cei amintiti mai sus de simpaticul scotian protestant) si nu cred ca sunt prea obiectivi, e si normal sa-si apere credinta, ei fac o analiza mai mult teologica decat istorica, ei pleaca deja de la premiza ca Dumnezeu exista si el este responsabil, prin duhul sfant, de scriptura si deci trebuie sa fie adevarata(aminteai tu mai sus ca daca pleci cu ideea ca sunt erori in biblie numai asta vezi, pai este valabila si viceversa).Istoricii in schimb nu isi permit luxul asta(chiar daca ei cred in Dumnezeu), ei trebuie sa aduca dovezi concrete prin prisma stiintei nu a teologiei.
Acum, exegetii care sunt si teologi in general nu vin si zic “biblia contine erori”, de obicei ei evita pe cat posibil asemenea afirmatii dar cand sunt incoltiti recunosc dar cu adaugarea ca mesaju/esenta nu se schimba, pe mine nu ma multumeste argumentul asta pentru ca daca sunt erori si noi nu avem originalul sa putem compara nu putem fi siguri ca nici esenta nu a avut de suferit.
Exegeti ortodocsi seriosi nu stiu, de ce sa zic, treaba e ca nici nu ma intereseaza apartenenta lor religioasa(nici nu am fost atent daca sunt protestanti sau mai stiu eu ce), doar vad tendinta lor catre o directie sau alta ascultandu-i sau citindu-i.Diferentele de doctrina crestina nu ma intereseaza(oricum toti sustin ca adevarul este de partea lor), plus ca ortodoxia este cam fundamentalista(probabil d’aia n-am auzit vre-un teolog ortodox afirmand ceva de erori in biblie).
Din pacate pentru fundamentalisti ele exista(multe neintentionate), imagineaza-ti ca tu copiezi manual(nu exista xerox atunci) evangheliile fara pic de eroare, poti? Sa zicem ca tu poti, dar altii? Sunt o sumedenie de copii si au fost analizate puse una langa alta si s-au descoperit zeci de mii de erori(multe biblii chiar au note de subsol acolo unde aceste erori au fost constatate). Pe langa asta este “common sense” sa realizezi ca aceste erori exista.

Citat:
Asta fiind o opinie, zici tu obiectiva? Pe ce te bazezi cand afirmi asta?
Da, este o opinie sigur mai obiectiva(eu neavand aceasta experienta) decat a celui care a avut o experienta religioasa personala. Putem sa ducem discutia chiar mai departe si sa zicem ca nu exista obiectivitate 100% pura, ca pana la urma totul se trece prin filtrul creierului nostru, si nici un om nu este la fel, pt ca nimeni nu a trecut prin aceleasi intamplari de-a lungul existentei sale.

Este mult de discutat pe subiectul asta, sigur nu se va ajunge niciodata la un consens, numai ca eu din ce in ce mai mult inclin balanta in favoarea stiintei decat a religiei.
Si inca ceva nu-mi plac atacurile la persoana si tot felul de presupuneri in ceea ce ma priveste fara ca cineva sa ma cunosca, si asta in combinatie cu aroganta imi displace profund.
Numai bine!

Last edited by Raziel; 03.06.2011 at 00:43:38.
Reply With Quote
Vechi 03.06.2011, 19:58:36
Delirul's Avatar
Delirul Delirul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2010
Locație: undeva-n Moldova
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Delirul
Implicit

Citat:
Prietene Biblia se citeste tinand post si rugaciune, ca multi mult mai in varsta decat cea pe care o aveai tu cand ai citit-o si mai copti la minte au cazut in erezii si stiau Biblia din scoarta-n scaoarta. Biblia nu este o carte pe care trebuie neaparat sa o citesti, au existat Sf. Parinti care nici macar nu stiau sa citeasca, in schimb au trait Biblia mai ales facand ascultare.
Omul a fost gîndit și făcut de Dumnezeu în deplină libertate și i s-au pus înainte toate condițiile pentru a-și împlini și trăi libertatea. Libertatea este darul minunat pe care l-a făcut Dumnezeu omului. Poate că prin nimic altceva Dumnezeu n-ar fi putut să-Și arate dragostea pe care ne-o poartă decît prin faptul că ne a dăruit deplina libertate de gîndire și de acțiune. ("Singuri in fata libertatii", Ieromonah Savatie Bastovoi)
Reply With Quote
Vechi 03.06.2011, 20:50:23
Raziel Raziel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Delirul Vezi mesajul
Prietene Biblia se citeste tinand post si rugaciune, ca multi mult mai in varsta decat cea pe care o aveai tu cand ai citit-o si mai copti la minte au cazut in erezii si stiau Biblia din scoarta-n scaoarta. Biblia nu este o carte pe care trebuie neaparat sa o citesti, au existat Sf. Parinti care nici macar nu stiau sa citeasca, in schimb au trait Biblia mai ales facand ascultare.
Trecuse ziua si imi era frica ca n-o sa citesc o poanta buna :)))
Multumesc....prietene!
Reply With Quote
Vechi 04.06.2011, 04:19:43
Delirul's Avatar
Delirul Delirul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2010
Locație: undeva-n Moldova
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Delirul
Implicit

Citat:
O analogie prost aleasa.
De unde stiti ca n-am studiat eu lucrari despre biblie? nici macar n-au legatura lucrarile e de ajuns sa citesti biblia sa observi contradictii si alte lucruri nu trebuie sa le anumar din nou.
Faptul ca sunt erori in biblie este deja un truism.Oricum parca dvs credeati ca biblia este fara modificari/erori parca, sau ma insel?
Si da, nu trebuie sa fii fizician sa vezi efectele curentului electric, daca ati bagat vreodata degetele in priza stiti despre ce vorbesc, desigur poate dvs nu vedeti conductorii.Daca vrei sa intelegi fenomenul atunci da trebuie sa studiezi.
Efectele curentului electric sunt la vedere, Dumnezeu nu este(sau efectele lui), el se ascunde in spatele trairilor religioase subiective.
Heh dar uite aicea o poanta si mai buna. Nu-ti fie cu suparare dar cred cu tarie ca nu ai studiat nici un fel de lucrare despre biblie si ca mai mult iti dai cu presupusul din ce ai mai citit pe net sau oi mai fi discutat cu amicii tai ateii la o serata in bar.
Omul a fost gîndit și făcut de Dumnezeu în deplină libertate și i s-au pus înainte toate condițiile pentru a-și împlini și trăi libertatea. Libertatea este darul minunat pe care l-a făcut Dumnezeu omului. Poate că prin nimic altceva Dumnezeu n-ar fi putut să-Și arate dragostea pe care ne-o poartă decît prin faptul că ne a dăruit deplina libertate de gîndire și de acțiune. ("Singuri in fata libertatii", Ieromonah Savatie Bastovoi)
Reply With Quote
Vechi 04.06.2011, 09:44:57
Raziel Raziel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Delirul Vezi mesajul
Heh dar uite aicea o poanta si mai buna. Nu-ti fie cu suparare dar cred cu tarie ca nu ai studiat nici un fel de lucrare despre biblie si ca mai mult iti dai cu presupusul din ce ai mai citit pe net sau oi mai fi discutat cu amicii tai ateii la o serata in bar.
Se pare ca dumneata nu ti-ai ales nick-ul la intamplare....
Faptul ca eu am studiat sau nu ceva despre biblie sau am vazut scris pe peretii unei toalete publice, asta nu schimba cu nimic problema, tehnici d'astea de intimidare am mai intalnit cu gramada.Daca ai ceva serios de spus, spune(si adu si argumente)! N-o da dupa visin! Cu presupusupusul vad ca-ti dai tu mai mult decat mine!
Bine, pa!
Reply With Quote
Vechi 04.06.2011, 09:56:18
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Se pare ca dumneata nu ti-ai ales nick-ul la intamplare....
Faptul ca eu am studiat sau nu ceva despre biblie sau am vazut scris pe peretii unei toalete publice, asta nu schimba cu nimic problema, tehnici d'astea de intimidare am mai intalnit cu gramada.Daca ai ceva serios de spus, spune(si adu si argumente)! N-o da dupa visin! Cu presupusupusul vad ca-ti dai tu mai mult decat mine!
Bine, pa!
Poate ca abordarea Delirului nu este dintre cele mai fericite pe care le-ai fi putut intalni.Insa,intrebarea este ce fel de raspunsuri cauti pe acest forum?
Ori pur si simplu cauti sa iti intaresti tie niste credinte personale in privinta religiei?Pentru ca asta este usor de obtinut...
In psihologie aceasta se numeste "profetiile care se adeveresc",mai precis o persoana care are anumite credinte personale cauta sa si le confirme si in mod inconstient ori poate dirija pe interlocutor sa i le intareasca ori cauta exact circumstantele si persoanele care sa i le confirme.
Insa chiar si dorinta de a confirma aceste convingeri,arata ca undeva in interior a ramas inca un semn de intrebare...
Deci,despre ce anume mai exact este vorba in cazult tau pentru ca nu am inteles prea bine?

Last edited by heaven; 04.06.2011 at 10:01:43.
Reply With Quote
Vechi 04.06.2011, 10:10:44
Raziel Raziel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Poate ca abordarea Delirului nu este dintre cele mai fericite pe care le-ai fi putut intalni.Insa,intrebarea este ce fel de raspunsuri cauti pe acest forum?
Ori pur si simplu cauti sa iti intaresti tie niste credinte personale in privinta religiei?Pentru ca asta este usor de obtinut...
In psihologie aceasta se numeste "profetiile care se adeveresc",mai precis o persoana care are anumite credinte personale cauta sa si le confirme si in mod inconstient ori poate dirija pe interlocutor sa i le intareasca ori cauta exact circumstantele si persoanele care sa ii confirme propriile convingeri.
Insa chiar si dorinta de a confirma aceste convingeri,arata ca undeva in interior a ramas inca un semn de intrebare...
Deci,despre ce anume mai exact este vorba in cazult tau pentru ca nu am inteles prea bine?
M-am lasat pagubas sa mai caut vre-un raspuns pe forumul asta(m-am convins ca pe forum nu prea ai cum sa gasesti raspunsuri la intrebari existentiale), dar, din pacate, m-am lasat prins in polemici, m-a uimit reactia "crestinului" din unii, care au simtit imediat nevoia primara de a aduce atacuri la persoana, fara sa ma cunoasca, recunosc am si eu slabiciuni si am simtit nevoia sa respund.
Rapunsul pe care vroiam sa-l aflu este daca exista Dumnezeul biblic.
In privinta asta cred ca tu ai pus punctul pe i, poate in mod inconstient am vrut sa mi se confirme anumite credinte personale, si da se pare ca esti un bun psiholog in cazul asta, pe undeva exista un semn de intrebare. Nu pot decat sa zic: Aferim!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
atitudinea bisericii fata de violenta in familie mihaela75 Reguli in Biserica 64 31.03.2014 06:24:19
Tiganii. Care este atitudinea noastra fata de ei? romandragut Generalitati 291 20.12.2013 07:33:02
Atitudinea fata de atei anisoara Generalitati 7 07.11.2013 10:17:23
Despre atitudinea oamenilor fata de crestinism Mihai. Generalitati 15 09.03.2007 19:37:18