Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.06.2011, 23:11:36
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mmzmmz Vezi mesajul
Da. Diabetul zaharat este una din aceste boli.
Acuma, să presupunem că diabetul zaharat ar fi, într-adevăr, o boală la care postul este contraindicat. Spuneți-mi: aveți multe cazuri de copii cu diabet zaharat la cantina dv ?

Doamnă, creștinii sunt chemați să dea ascultare superiorilor lor. Mai puțin în cazurile când aceștia le-ar cere să facă un păcat sau le-ar cere ceva incompatibil cu demnitatea lor.

Aplicați această teorie generală la cazul dv concret: este un păcat să dați copiilor hrană de post ? Este incompatibil cu demnitatea dv să le pregătiți asemenea hrană ? Dacă nu, atunci pentru ce nu îi ascultați pe superiorii dv ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 05.06.2011, 01:20:04
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dar de boli în care mâncarea de post nu face bine, eu nu am auzit: dv cunoașteți ?
Citat:
Da. Diabetul zaharat este una din aceste boli.
Daca pina recent se recomanda diabeticilor o dieta bogata in grasimi si proteine animale (carne, oua, lactate), in paralel cu controlul strict al consumului de carbohidrati, astazi recomandarile s-au schimbat radical din cauza ca aceasta dieta, desi reuseste sa mentina nivelul glucozei sangvine sub control, accelereaza aparitia complicatiilor si favorizeaza decesele premature.

Asociatia americana de diabet recomanda adoptarea unei diete care sa respecte principiile piramidei alimentatiei sanatoase.

In principiu, o dieta vegetariana variata, bazata pe cereale integrale, legume, fructe, verdeturi, leguminoase (familia fasolei), nuci si seminte este optima pentru controlul zaharului din singe si pentru evitarea complicatiilor de temut ale diabetului.

Exista suplimente nutritionale al caror continut de fitosteroli (uleiuri esentiale extrase din coaja grinelor cum sint griul, orezul si soia) favorizeaza o functionare corecta a membranei celulare la toate nivelele. Permite totodata o admisie corecta a nutrimentilor si evacuarea reziduurilor astfel incit sa aiba loc reglarea functiilor metabolice, esentiala in cazul persoanelor cu diabet.

Aceste suplimente asigura necesarul de cereale integrale aflat la baza piramidei alimentatiei echilibrate, pe care de altfel nu il putem acoperi in cadrul alimentatiei zilnice datorita rafinarii si prelucrarii industriale a alimentelor (ex: piinea alba, orezul si soia decorticate etc).

Articolul integral despre diabet aici:
http://www.farmaciata.ro/nutritie/it...u-fizic-zilnic
Reply With Quote
Vechi 05.06.2011, 11:07:04
mmzmmz mmzmmz is offline
Junior Member

Data înregistrării: 02.06.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
De fapt dumeavoastra aveti chef de cearta, cautati probleme, nu solutii!.
Nu, arwein, nu am chef de cearta. Am "chef" de a obtine un raspuns clar si concis. Am cerut o informatie, si, dupa bunul obicei al celor care doresc sa-si ascunda nestiinta, dar doresc sa para docti, ati inceput, prosteste, sa ma acuzati de tot felul de lucruri.
Repet si pentru tine :

DE LA CE VARSTA TREBUIE SA TINA POST COPIII, CONFORM BISERICII ORTODOXE ROMANE ? Si unde anume e scris acest lucru ?

V-ati intins pe 6 pagini si nu ati spus nimic de interes pentru subiectul topicului, care nu e "cum sa facem sa tina post toata omenirea", ci "de la ce varsta tinem post". Pentru "de ce tinem post in cunostinta de cauza", si "ce boli impiedica sau nu postirea" chiar o sa va rog sa deschideti alte topice de discutii, pentru ca aici sunt offtopic.
Tot ce ati avut de spus nici nu a justificat postul copiilor inainte de varsta intelegerii (daca obligi pe cineva sa renunte la ceva, fara sa inteleaga si sa accepte motivele, acest lucru, in dictionarul meu, se numeste abuz si ar trebui sa se pedepseasca prin lege, in niciun caz nu e renuntare benevola), si nici nu ati dat cifra care ma interesa, adica exact varsta de la care se tine post.

Melissa, studiul acesta american e putin interesant pentru subiectul nostru, in conditiile in care vorbim de un popor la un continent departare de noi, cu alte obliceiuri alimentare. La fel de bine am putea spune "coreenii spun ca e de post carnea de caine". Nici americanii, nici coreenii nu sunt orctodocsi, care ortodocsi au cel mai drastic post dintre toti crestinii. Dar sa nu ne pierdem in amanunte despre boli metabolice (caz in care medicul hotaraste regimul alimentar, nu un forum de discutii), cata vreme nu despre asta e vorba.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2011, 11:52:22
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Va enervati si mai tare ca nu obtineti ceea ce doriti de fapt: incurajari pentru neascultare. DE ce nu il intrebati pe pr. paroh de la ce varsta se tine post? A, sau ati intrebat si nu ati obtinut raspunsul dorit si atunci ati facut un fir de discutie special, doar- doar va reconfirma lumea ce doriti. si Ne-am intins pe 6 pagini si surpriza, majoritatea v-au raspuns ca se poate si ca trebuie tinut post. Asimilati sfaturile sau cautati in alta parte, deschideti un topic pe un forum ateist sau protestant si veti avea aprobari cu duiumul.

Si "Tot ce ati avut de spus nici nu a justificat postul copiilor inainte de varsta intelegerii (daca obligi pe cineva sa renunte la ceva, fara sa inteleaga si sa accepte motivele, acest lucru, in dictionarul meu, se numeste abuz si ar trebui sa se pedepseasca prin lege, in niciun caz nu e renuntare benevola), si nici nu ati dat cifra care ma interesa, adica exact varsta de la care se tine post" - asta nu inseamna, pe aceeasi logica, ca trebuie sa nu ii spalam - pentru ca nu au ajuns la varsta intelegerii si nu inteleg utilitatea spalatului.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2011, 14:24:25
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Va enervati si mai tare ca nu obtineti ceea ce doriti de fapt: incurajari pentru neascultare. DE ce nu il intrebati pe pr. paroh de la ce varsta se tine post? A, sau ati intrebat si nu ati obtinut raspunsul dorit si atunci ati facut un fir de discutie special, doar- doar va reconfirma lumea ce doriti. si Ne-am intins pe 6 pagini si surpriza, majoritatea v-au raspuns ca se poate si ca trebuie tinut post. Asimilati sfaturile sau cautati in alta parte, deschideti un topic pe un forum ateist sau protestant si veti avea aprobari cu duiumul.

Si "Tot ce ati avut de spus nici nu a justificat postul copiilor inainte de varsta intelegerii (daca obligi pe cineva sa renunte la ceva, fara sa inteleaga si sa accepte motivele, acest lucru, in dictionarul meu, se numeste abuz si ar trebui sa se pedepseasca prin lege, in niciun caz nu e renuntare benevola), si nici nu ati dat cifra care ma interesa, adica exact varsta de la care se tine post" - asta nu inseamna, pe aceeasi logica, ca trebuie sa nu ii spalam - pentru ca nu au ajuns la varsta intelegerii si nu inteleg utilitatea spalatului.
asta ai inteles tu? ca postul e pe acelasi nivel cu igiena personala?
Reply With Quote
Vechi 05.06.2011, 14:39:01
Melissa
Guest

Implicit

Citat:

Melissa, studiul acesta american e putin interesant pentru subiectul nostru, in conditiile in care vorbim de un popor la un continent departare de noi, cu alte obliceiuri alimentare. La fel de bine am putea spune "coreenii spun ca e de post carnea de caine". Nici americanii, nici coreenii nu sunt orctodocsi, care ortodocsi au cel mai drastic post dintre toti crestinii. Dar sa nu ne pierdem in amanunte despre boli metabolice (caz in care medicul hotaraste regimul alimentar, nu un forum de discutii), cata vreme nu despre asta e vorba.
Deci problema ta nu este postul copiilor, ci ortodoxia.Clar!

Si sa stii ca este o imbecilitate sa crezi ca un diabetic american trebuie sa tina un regim alimentar diferit de un diabetic roman, pentru ca au alte obiceiuri alimentare! Sau crezi ca diabetul in SUA se tine in frau cu fasole si in Romania cu carne?? Nu mai dezvolt, ca nu e cazul..

Last edited by Melissa; 05.06.2011 at 14:48:37.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2011, 18:56:49
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
asta ai inteles tu? ca postul e pe acelasi nivel cu igiena personala?
Postul ne este dat ca intarire in lupta impotriva patimilor si ca forma de manifestare a dragostei si de ascultare. Aceasta suna ca disciplinare spirituala. Ca igiena spirituala. Ne curatam prin post- poate nu trupeste (desi aici sunt pareri si pareri, in orice caz scopul postului ortodox nu este detoxifierea)- dar ne curatam spiritual.
Spalandu-ne corpul- ne curatam numai o parte a alcatuirii noastre omenesti. Postul are rolul de a curata o alta parte. Ce e asa de greu de inteles? Ce e asa de nepotrivit?
Apropo- nu am zis ca e la "acelasi nivel"....ce-o fi insemnand pentru Dumitru73 acelsi nivel....ci am zis ca adesea copii invata lucruri indispensabile prin constrangeri.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2011, 19:12:08
LaReine
Guest

Implicit Exces de zel

La o adica, fa ce ti se cere. Asta vor- asta dai. Prestezi un serviciu, iti iei banii pentru asta si dupa Dumnezeu cu mila! Ca doar nu esti Captain Planet sa trebuiasca sa salvezi tu lumea.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2011, 10:34:00
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
In principiu, o dieta vegetariana variata, bazata pe cereale integrale, legume, fructe, verdeturi, leguminoase (familia fasolei), nuci si seminte este optima pentru controlul zaharului din singe si pentru evitarea complicatiilor de temut ale diabetului.
[/url]
Confirm.

Cunosc personal un astfel de caz al unei fetite in jur de 7 ani care e bolnava de diabet si cu un regim de genul asta diabetul e tinut sub control cu doze de insulina mult, mult sub alte cazuri de genul ei.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2011, 10:39:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Nu stiu daca aceasta comparatie este cea mai inspirata dar este o ocazie pentru a sublinia alt aspect si anume un aspect fundamental din educatia unui copil despre care se vorbeste foarte des, si anume "cei 7 ani de acasa".

La care varsta se refera acei 7 ani? Cumva de la 7 la 14? de la 11 la 18?
NU, se refera la PRIMII 7 ANI de viata.

Adica acea parte fundamentala din educatia fiecarui om incepe din ziua in care s-a nascut.

Cumva parintii nu-si educa copiii pana la varsta de 7 ani? Sau ii lasa sa faca ce vor si sa manince ce vor cand vor pana la 7 ani?
Sa fim seriosi.

Nici macar ateii sau ereticii nu procedeza asa.
Dar in schimb sunt foarte scandalizati de botezul crestin, postul crestin, etc.

"Patimile noastre cele mai mari incep din cea mai frageda copilarie, iar indrumarea de capetenie a noastra e in mainile mamei." (Montaigne)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 28.02.2012 23:29:05
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) mirela1990 Umanitare 0 11.12.2010 23:27:05
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 10:24:12
postul copiilor carmenserghi Postul 9 01.08.2010 18:51:50