Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Minuni ale Ortodoxiei > Pelerinaje la locuri Sfinte

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.06.2011, 20:01:30
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit impesii din GRECIA ZUIA A 7-A

INSULA EGHINA
Dimineata plecam in portul Pireu, de unde dupa o mica plimbare prin port, plecam cu un vapor spre insula EGHINA ,admiram peisajul marin minunat si orasul ATENA de la distanta ,care se vede a fi un oras foarte intins.La manastirea Eghina ajungem incarcati cu acest peisaj splendid marin pe care l-am admirat,de la cerul limpede ,apa limpede si marea linistita ,soarele ce de dimineata stralucea;aci aveam sa ne petrecem toata ziua pina dupa masa ,deoarece vizitarea si inchinarea in aceasta manastire cit si pangarele iau timp destul..apoi a mai fost si prestaia deosebita a monahilor si celor 8 preoti in total care erau cu noi; ei au citit si cintat la racla cu moastele SFINTULUI NECTARIE ,aflate in manastirea foarte mare la care am ajuns dupa ce am coborit o alee in serpentine strajuita de numerosi arbori infloriti ,flori cataratoare de diferite culori pe care nu ne mai saturam sa le admiram sa le filmam sau pozam!! …dar si sa admiram deosebitul peisaj deluros care ni se infatisa ochilor de sus,care inconjura manastirea .Dar noi am intrat pe poarta de sus ,am trecut printr-o curte mai mica unde se aflau, pe linga o fintina cu apa din care mi-am luat la sfirsit pentru drum,cladiri de cazare pentru pelerini…mi s-a spus de catre un monah care a mai fost pe acolo.Intram pe a doua poarta ,lasam in dreapta un pangar si in stinga se afla o manastire mai mica cu doua intrari ….prima unde se afla capul SFINTULUI NECTARIE ,PE UN PERETE SE AFLA O ICOANA MARE A Sfintului Nectarie .Linga capul Sfintului se afla un tablou mare inramat in care sint expuse darurile celor care au fost ajutati de catre sfint.In fata altarului ne-am inchinat si la o mica racla cu moaste…deasupra in incapere se afla foare multe candele frumoase.Ne inchinam si ne rugam fiecare dupa propria putinta la aceste moaste,la icoana SF.NECTARIE ,aprindem fiecare luminari pe care le cumparam de acolo…apoi intarm pe usa a doua de unde la intrare ne-au intimpinat cintece ale unui grup de …romani…supriza foarte placuta pentru noi ..asa incit mi-am zis ce mica e lumea ..e frumos sa ne intilnim la locurile sfinte din alte tari …sau de la noi!La intrare ne intimpina o frumoasa icoana a Maicii Domnului ,facatoare de minuni ,la care ne inchinam inainte de a intra in mica manastire ,poate paraclis unde ne inchinam dupa ce am admirat si celelalte frumoase icoane expuse din care o retin pe aeea a SF.GHEORGHE ,care mi s-a parut a fi mai deosebita…dar nu sint lasata de o femeie ca sa filmez….macar putin!Trecem pe linga aghiasmatarul de unde imi iau agheasma intr-o sticla ,la locul mormintului SF.NECTARIE ,unde se afla un mormint imbracat in marmora alba ,…tot aici sint icoane pictate.In spatele acestuia se afla chilia SF.NECTARIE ,pe care o vizitam dupa ce ne intoarcem de la manastirea mare
Intru la un pangar aflat la iesirea spre aleea ce duce la manastirea aflata jos la care ajungem dupa ce strabatem aleea aceea minunata cu multe flori…caciam fost anuntati sa coborim pentru citirea acatistului.
Ajung jos unde admir doi mari chiparosi la intrare ,unde urc mai multe trepte din marmora alba inainte de a intra in frumoasa manastire unde iar ,la unul din altarelelaterale cinta acatistul SF.NECTARIE un grup de …romani.Ma inchin la icoana sfintului de la intrare ,la aceea central ,admir iconostasul frumos sculpat dar si mozaicul din fata lui care reprezinta GRECIA INSULARA….apoi intru si eu ,dupa o mica filmare a interiorului manastirii ,care avea schela in centru,manastirea era cu peretii albi ,in partea de sus fiind balcoane de jurimprejur.Tocmai au inceput monahiicitirea actistului ,care mi s-a parut cu refrenele cintate superb ,acatistul terminindu-se cu pomenirea celor care am dat pomelnicele la preoti ,adica pe noi cei prezenti ,cit si pe cei de acasa dragi ai nostrii.A fost minunat.Racla SF.NECTARIE este din argint cred sculpata si situata intr-un ancadrament din marmura alba frumos lucrata.
Plecam,dar dupa ce ne mai inchinam odata la icoana SF.NECTARIE ,unde din nou cinta monahii ..dar inainte de a pleca sus ,la chilia SF.NECTARIE filmez si exteriorul acestei frumoase ,minunate manastiri incadrat de terase de jurimprejur cu marmora alba pe jos…totul este alv ,peretii ,coloanele ..doar zidul ce strajuieste curtea interioara a manastirii este din caramida aparenta cu elemete religioase din loc in loc .Admir aleea cu flori de jos in sus acum.La chilia SF.NECTARIE,am intrat intr-un mic hol de unde duceau niste scari spre o pestera sau pivnita,cu cordon de oprie pus la nivelul scarilor;am intrat in prima camera care avea multe icoane pe pereti care au apartinut SF.NECTARIE,apoi am intrat in chila propriuzisa unde se aflau pe linga icoanele de pe pereti ,pe un birou de linga fereastra icoana Maicii Domnului adusa de Sfint de la Athos ,icoana la care El se ruga.Apoi dupa usa de la intrare se afla patul sf.Nectrarie ,din fier forjat ..de la fereastra micii chilii se desfasura ochilor o panorama foarte frumosadeluroasa.Dupa vizitare mi s-a permis ,mai tirziu cind nu erau vizitatori sa filmez acolo.La iesirea din chilie am vazut niste scari ce urcau spre o terasa de unde se oferea ochilor o splendida panorama a manastirii de jos cit si a imprejurimilor ,aceasta tersa fiind se pare cel mai inalt punct de admirare amarii manastiri si a imprejurimilor.
Dupa vizitarea chiliei monahii au intrat in paraclisul unde se afla mormintul sfintului si au slujit un paraclis cu pomelnice ale celor adormiti .Eu nu am participat decit putin caci nu fusesem la pangare si mai voiam sa citesc acatistul SF.NECTARIE ,la racla de sus unde se afla capul sf.Nectarie…acest fapt fiind o ocazie unica pentru mine.!
Am plecat cu parere de rau ca nu mai este timp de stat ,trebuind sa mergem la vapor…asta in ciuda faptului ca am stat multe ore acolo.Sfinte Necarie nu ne uita nici pe noi romanii in rugaciunile tale catre Domnul atotputernic.

ATENA NOCTURNA

Pe vapor unul din monahii cu care am fost prin Atena cu o seara inainte m-a invitat sa merg din nou cu ei ca sa vad si Acrople.Dragut din partea lui ca a sesizat cu o seara inaite pareremea de rau ca nu avem timp saajungem decit sub zidurile istoricelor pierte de pe Acropole.A fost o seara minunata caci de la piata OMONIA erau 2 km pina la ACROPOLE ;am urcat pe o alee mai scurta ce trecea printr-o terasa plina cu lume…dar si cu doi ciini mari de care mi-a fost cam frica sa nu ne muste..am ajuns la intrarea in Acrople unde programul era intre orele 8-17,la pretul de 12 euro intrarea.Erau gardieni acolo ..ara inchis,dar zidurile se pot admira si din exterior ,am coborit inspre parcul din fata care cobora spre faleza ..o faleza ca acelea de la mare,dar care ducea direct spre piata Omonia.Inainte de a cobori prin parc spre faleza am admirat vechiul stadion ,adica acele trepte in semicerc care au mai ramas din el.Pe faleza se aflau multe tarabe cu tot felul de produse ,terase frumos luminate cu luminatie de seara,unde cele mai multe erau goale…noi am luat cite o bere de la un dulap frigorific din cele aflate pe linga un ghiseu de ziare.Faleza era intermitent strabatuta de trenulete care plimbau turisti si care aveau statii din loc in loc ;ele erau ca si acelede pe faleza de la mare,deschise.Am intilnit in cale si un teren de sport unde la acea ora desi cam tirzie ,cam ora 21,se juca handbalde doua echipe de tineri.Am intilnit si o tinara care cinta dupa partitura din flaut,foarte frumos …dar am intilnit si citiva romanasi…romi cu acordeon si viori din Bucuresti,dar si altii din alte tari ,care cintau pe strazile Atenei dinspre Acropole.La coborire pe faleza am deviat un pic de la faleza ca sa urc pe un deal cu pietre tot memorabile ca sa admir Atena noaptea frumos luminata…caci sus la Acopole am admirat-o pe ziua ,acolo oferinduni-se un peisaj minunat al capitalei Greciei dar si ale memorabilelor colonade de pe acropole.Am admirat Acropole cu luminatia de noapte ,aceasta panorama vazuta de jos dintr-o anumita piata mai mica oferea un aspect complet de ansamblu al acestui memorabil site arheologic.Acolo in aceasta piateta unde se afla si o biserica ,inchisa la acea ora,erau mai multe aranjamente unde tinerii stateau si ascultau muzica prezentata de indieni ,un grup cu statie ,imbracati in costumul lor national multicolorat la femei si cu multe aranjamente de pene la barbati.Muzica era foarte frumosa si am avut ocazia sa admiram acest minunat peisaj numit Acropole cu luminatie nocturna,pe fondul unor melodii foarte frumoase..dar am admirat si un dans indian frumos redat de unul dintre cintareti.Ei vindeau si CD-uri cu muzica lor ,care erau cu stanta de originalitate..mi-am cumparat si eu pe acela cu muzica audiata…fata a observat ca imi place muzica si mi l-a oferit ,contra 5 euro ..in loc de 8 pe acela intitulat FANTASTIC DREAMS,un cd cu o muzica minunata…zic eu care in ultimii ani am ascultat numai muzica religioasa!
Am plecat spre piata Omonia pe care am traversat-o uitindu-ne si la gheretele cu diverse produse expuse,dar am vazut si un tinar pe strada care isi injecta drog in picir,arata foarte rau saracul…in piata in coltul opus celui prin care traversam noi erau grupuri de tineri care se drogau…tristete mare m-a cuprins vazindu-i stapiniti de droguri ucigatoare…dar ce putea m noi face….am ajus la hotelul la care eram cazati Epidravos ,unde am intrat dupa ce am cumparat pentru toti trei niste foarte bune prajituri la pachet..caci desi erau expuse in vitrina dupa ce am intrat am vazut ca acolo este o alimentare si nu cofetarie cum credeam eu.Am multumit tinerilot monahi pentru ca m-au invitat la plimbare in aceasta seara care s-a dovedit a fi minunata…un gest foarte frumos din partea lor… de neuitat !
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
IMPRESII DIN PELERINAJE sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 92 25.10.2020 18:35:30
Pacatele straine Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 20 10.01.2013 12:04:33
Bauturi tari si animale necurate NeInocentiu Secte si culte 0 12.05.2012 20:44:58
Impresii din pelerinaje -anul 2009 sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 4 31.08.2009 21:23:06
Despre religiozitate in diferite tari BogdanF Generalitati 0 04.07.2008 09:51:37