Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.06.2011, 09:02:52
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit ciudat raspuns

Citat:
În prealabil postat de culianul Vezi mesajul
Cununile nu sunt simboluri ale puritatzii, ci sunt simboluri imparatesti.
tocmai asta era rolul pirostriilor: de a incununa jerfa tinerilor care se pregatesc sa primeasca aceasta mare taina(la fel cum la j.o cununa o primeste doar cel care a respecat regulile jocului si a iesit biruitor)Biserica invata ca tinerii trebuie sa fie feciorelnici inainte de nunta.Nu intamplator e pusa cantarea, care insoteste dansul nuptial"Sfintilor mucenici care bine v-ati nevoit". E vorba asadar de o nevointa pentru a primi aceasta Taina.

Intradevar Elena, inainte asa se proceda:daca tinerii nu erau feciorelnici nu se punea cununa pe cap, deoarece nu aveau ce nevointa sa se rasplateasca.
Acum nu se mai tine cont de nimic.Cununile se pun oricum(nu stiu cum se procedeaza in cazul celei de-a doua cununii), iar mireasa poarta orice culoare vrea la rochie, desi am observat la majoritatea o preferinta spre crem.
Si da, albul e culoarea puritatii, a curatiei, asa e si firesc sa se cunune o mireasa, in alb.cum la fel de firesc e sa se straduie sa-si pastreze fecioria pana la casatorie.

Prima cununie are valoare de Taina, a doua de binecuvantare(uneori cu dispensa se mai oficiaza si a treia casatorie), iar ce trece de trei este desfranare si in nici o biserica nu se mai pot cununa.

Exista de asemenea practica, in cazul in care unul dintre miri se cununa a doa oara, iar ptr celalat e prima cununie, sa se faca prima cununie de dragul celui care se cununa prima oara.
Vechi 17.06.2011, 11:01:34
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Mirii care sunt credinciosi si il iau pe Dumnezeu in serios se spovedesc si impartasesc inainte de casatorie. Prin spovedanie, pacatele se iarta.

Rochia alba de mireasa este o traditie relativ noua, de vreo doua secole. Nu este nicidecum o tradiie venerabila si atat de simbolica pe cat se scrie aici.

Taina ramane taina, pentru ca nu fecioria, ci pocainta (pentru toate pacatele) si dorinta de a duce o viata curata in viitor sunt baza oricarei taine, incepand chiar cu botezul.
Conditia ca o taina sa fie pe deplin activa nu este lipsa pacatelor, ci participarea credinciosilor cu toata inima la ea, atat inainte (ca pregatire), cat si dupa savarsirea ei (prin 'conlucrarea' cu Dumnezeu).

Iar coroanele sunt simbol imparatesc in mai multe sensuri, nu numai in cel citat de Lore. Dar chiar si in acesta, de infrangere a patimilor, se refera nu numai la trecut, care poate fi curatit prin pocainta, ci si la viitor. Din cate stiu eu, mai ales la viitor.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce rugaciuni sunt recomandate cand nu poti dormi ? anisoara Generalitati 13 16.07.2012 22:00:33
Care sunt principiile fundamentale ? Eutifiev_EMI Despre Sfanta Scriptura 33 08.11.2009 23:44:00
Rugaciunile pt. Sf. Fecioara - care si cand si ce inseamna fiecare sophia Rugaciuni 6 11.08.2009 21:50:37