Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Sfanta Liturghie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.06.2011, 09:22:47
VictorS
Guest

Implicit

Multumesc frumos pentru raspunsuri

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Dvs, cand mergeti duminica la biserica, dati la altar un pomelnic cu viii si mortii, pe care ii pomeneste preotul la slujba Sfintei liturghii, laSfantul Jerfelnic. Asa se procedeaza si acum, numai ca acel pomelnic va fi citit 40 de zile consecutiv.
Nu cunosc prea bine obiceiurile din biserica dar vreau sa invat. Puteti va rog sa-mi explicati ce este acela un pomelnic ? Am inteles ca se da si un biletel preotului, pe acel biletel se trece pentru ce anume ma rog sau cum se face?

Multumesc
Reply With Quote
Vechi 21.06.2011, 09:54:12
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de VictorS Vezi mesajul

Nu cunosc prea bine obiceiurile din biserica dar vreau sa invat. Puteti va rog sa-mi explicati ce este acela un pomelnic ? Am inteles ca se da si un biletel preotului, pe acel biletel se trece pentru ce anume ma rog sau cum se face?

Multumesc
Nici mie nu imi era clar ce este pomelnic.
Daca vrem sa pomenim pe cineva la sf.Liturghie este bine ca acea persoana sa nu aiba pacate grele nemarturisite , sa nu fie necununata sau eretica.
Pt.cei adormiti nu se pomenesc sinucigasii si necununatii.
Daca vrem sa pomenim la sf.Liturghie se scrie sus SFanta Liturghie
Sub Sfanta Liturghie se scrie :Vii
Apoi se insiruie cei pt.care ne rugam
Pomelnicul cuprinde si pe cei care nu pot fi pomeniti la sf.Liturghie si poate fi citit la slujba vecerniei ,de exemplu ,nu la sf.Liturghie.
Este bine daca sunteti din Bucuresti sa mergeti la man.Radu Voda.
Mai aveti Schitul Darvari sau man.Antim.
In dreptul persoanei pomenite puteti scrie :bolnav ,ajutor la examen sau intelegere in casatorie ,luminarea mintii ,ce credeti d-voastra.
Eu la sf.Maslu scriu in dreptul unei persoane patima fumatului daca acea persoana fumeaza.

Last edited by anita; 21.06.2011 at 09:56:29.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2022, 23:38:12
Stefania88 Stefania88 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 10.06.2022
Question Bună seara

De ce sinucigașii nu se pomenesc? Atunci cum îi ajutăm să le fie iertate păcatele? ��
Reply With Quote
Vechi 11.06.2022, 00:22:22
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Stefania88 Vezi mesajul
De ce sinucigașii nu se pomenesc? Atunci cum îi ajutăm să le fie iertate păcatele? ïżœïżœ
Cum sa nu aiba Dumnezeu intelegere pentru pacatosi?
Ii putem ajuta daca nu scriem in pomelnic ca s-a sinucis si astfel va fi pomenit.
In plus, ne rugam individual pentru fiecare-n parte.
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote
Vechi 11.06.2022, 02:01:12
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Stefania88 Vezi mesajul
De ce sinucigașii nu se pomenesc? Atunci cum îi ajutăm să le fie iertate păcatele? ��
Se pot pomeni doar în rugăciunea individuală a cuiva, sau dacă aveau o boală psihică atestată de un document medical anterior decesului.
Biserica nu vrea să încurajeze comportamentul, nu doar ei nu se pomenesc ci și alte categorii, cred că se consideră și păcat împotriva Duhului Sfânt.

Dacă cumva îl pomenește un preot la proscomidie prin inducere în eroare, nu știm cum va fi primit, dar e o formă șmecherească oricum.

Last edited by Iorest; 11.06.2022 at 02:03:38.
Reply With Quote
Vechi 21.06.2011, 13:21:23
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:

Multumesc
Este foarte bine ca doriti sa invatati. Mai intai, ar trebui sa va faceti un parinte duhovnic, caruia sa va spovediti. Puteti verifica daca in bisericile din apropierea casei dvs se fac cateheze, nsite reuniuni in afara slujbelor, in care preotul le explica credinciosilor anumite lucruri din cultul bisericesc. Totul se poate invata, daca aveti credinta si bunavointa.

Pomelnicul este acel biletel, cum a explicat Anita, cu mentiunea ca pentru a fi dat la liturghie se scriu pe o coloana vii si pe alta, mortii, numai numele de botez, atat, fara alta mentiune.

Slujba Liturghiei se face in fiecare duminica si in fiecare zi de sarbatoare, in bisericile de cartier, si zilnic la manastire, dimineata.
Vechi 22.06.2011, 12:09:13
VictorS
Guest

Implicit

Mai am o intrebare legata de Acatist. Cum se scrie corect, la peroana intai sau la persoana a treia ? Adica "Nume ma rog pentru..." sau "Nume se roaga pentru..". Inca ceva, trebuie trecut in acatist si catre cine ne rugam ?
Daca nu am intrebat unde trebuie rog un moderator sa mute postul in alta parte.
Multumesc
Reply With Quote
Vechi 22.06.2011, 18:40:03
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Mai am o intrebare legata de Acatist. Cum se scrie corect, la peroana intai sau la persoana a treia ? Adica "Nume ma rog pentru..." sau "Nume se roaga pentru..". Inca ceva, trebuie trecut in acatist si catre cine ne rugam ?
Multumesc
Bunica m-a invatat sa scriu in felul urmator un acatist:
X, Y, Z (membrii familiei) se roaga Bunului Dumnezeu (deci persoana a III-a, pentru ca il citetse altcineva si da, trebuie trecut si cui te rogi :) )si Maicii Sale / Sfantului cutare (daca mergeti la Cernica, puteti scrie Sfantului Calinic de la Cernica; daca mergeti la Radu Voda, inseamna ca va rugati Sfantului Nectarie) pentru: mantuire, iertarea pacatelor, santate, dezlegare de blesteme si lucruri necurate, spor, intelegere.
Apoi: X se roaga pentru luminarea mintii la examene, Y se roaga pentru ... (cererile mai speciale).

La sfarist: Multumim lui Dumnezeu pentru ajutorul dat. amin.

Sper sa va fie de folos.
Vechi 22.06.2011, 20:13:37
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
Multumesc
Eu stiu ca se trec doar numele de fapt prenumele persoanelor iar la sfarsit se scrie pentru iertarea pacatelor. Stie Dumnezeu care este nevoia noastra si pentru ce platim aceste pomelnice. A scrie foarte mult intr-un pomelnic, ingreuneaza citirea lor de catre slujitori mai ales cand pomelnicul trebuie citit de mai multe ori.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2011, 21:14:20
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
Eu stiu ca se trec doar numele de fapt prenumele persoanelor iar la sfarsit se scrie pentru iertarea pacatelor. Stie Dumnezeu care este nevoia noastra si pentru ce platim aceste pomelnice. A scrie foarte mult intr-un pomelnic, ingreuneaza citirea lor de catre slujitori mai ales cand pomelnicul trebuie citit de mai multe ori.

Asa se face un pomelnic (numai lista de nume) care se da la Liturghie sau la Maslu. In acatiste se trec numele persoanelor (vii) si diversele trebuinte pentru care se roaga. -
http://www.parohiaortodoxabenidorm.c..._sarindar.html

E adevarat ca nu se scrie mult, ci concis, pentru ca preotii au de citit zeci si sute de pomelnice, daaar, daca urmam teoria asta cu Dumnezeu stie pentru ce ne rugam, o sa ajungem sa nu ne mai rugam deloc pentru nimic, ca, oricum, stie El...

Last edited by glykys; 22.06.2011 at 21:20:41.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Minunea cu slujirea Sf. Liturghii de catre 3 copii yo_mama_cool Intamplari adevarate 4 14.08.2013 21:40:32
Liturghii multiple Hector Sfanta Liturghie 3 09.09.2010 17:48:00
Talcuirea Dumnezeiestii Liturghii andrei_im Teologie si Stiinta 6 04.02.2010 22:47:26
Ingerul pazitor in timpul Sfintei Liturghii giovaninnaa Sfanta Liturghie 6 11.09.2009 13:52:27
istoria Sfintei Liturghii catalinabalhui Sfanta Liturghie 2 23.04.2009 00:12:33