![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
O intrebare prosteasca, poate: oare Domnul nostru Iisus, mangaie sufletele si celor ce se afla in iad, usurandu-le durerea si greutatile? Sau ei pentru ca nu au nadejdea in Domnul, oricum nu-i simt mangaierea?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pentru că, vezi tu, Iadul ne este un loc al torturii și al durerii fizice. Astea-s basme de speriat babele și moșnegii, care, dacă funcționează, sînt bune și ele... Iadul este Împărăția celor care nu vor să se apropie de Dumnezeu, preferînd distanțarea de El. Iadul este exprimarea libertății tuturor ființelor create care nu subscriu la ideea de iubire, de jertfă pentru ceilalți, de smerenie, de facere de bine. Or, cîți oameni mai sînt pe lumea asta care au un țel în viață să-i iubească pe cei din jur și să nu-și înalțe capul lor mîndru deasupra tuturor dacă s-ar putea? Iată Iadul care începe încă înainte de moarte să facă victime printre noi, prin intermediul îngerilor cu rațiuni corupte care încearcă să-l populeze la maxim...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În ceasul judecății nimeni nu va putea să ne izbăvească, nici părinte, nici frate, nici prieten. Dacă lucrările noastre sunt vicioase, vom fi osândiți și vom pieri negreșit.Cât de mult s-a jelit acel bogat! Cât l-a rugat pe patriarhul Avraam să i-l trimită pe Lazăr ca să-i răcorească limba! Auzi însă ce i-a spus Avraam: „Între noi și voi prăpastie mare s-a întărit, încât cei ce vor să treacă de aici la voi să nu poată” (Luca 16, 26). Groaza iadului nu poate fi descrisă.Acolo este întuneric adânc, scrâșnetul dinților, viermele neadormit, lanțuri încătușate, foc nestins, suferință, întristare și flăcări care provoacă durere crâncenă, după cum citim în parabola bogatului și a săracului Lazăr. Vom plânge, dar nimănui nu-i va fi milă de noi. Vom jeli, dar nimeni nu va căuta să ne împace. Vom suspina, dar nimeni nu ne va da atenție. Vom privi în jur cu neliniște, dar de nicăieri nu vom afla mângâiere.Acolo nu există mângâiere, nu există îndurare. Chiar și sfinții – dreptul Noe, mult-încercatul Iov, proorocul Daniel și alții – dacă au rude printre cei din iad, nu vor putea să-i mângâie ori să-i ajute. Căci atunci nu va mai exista compătimirea firească, care caracterizează legăturile pământești dintre oameni. Se va întâmpla ca părinții virtuoși care se vor mântui să aibă copii păcătoși, care vor intra în iad, și invers. Răul, vedeți, nu se datorează naturii sau rudeniei, ci intenției fiecăruia. Așadar pentru ca cei virtuoși să se desfete neîmpiedicat cu bunătățile raiului și să nu fie tulburați de compătimirea față de cei din iad, Dumnezeu îi va lipsi de simțământul compătimirii. Astfel, se va pierde chiar și cel mai profund sentiment părintesc. Dacă chiar și în viața aceasta unii părinți, văzând cum copiii lor aleg calea păcatului și a crimei îi alungă și se îndepărtează de ei, cu mult mai mult se va întâmpla așa în viața de dincolo." Last edited by Scotland The Brave; 30.06.2011 at 00:15:09. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Spre exemplu, in acatistul pentru adormiti se spune: Este grozav intunericul sufletului departat de Dumnezeu, chinuit de constiinta si de scrasnirea dintilor, de focul cel nestins si de viermele cel neadormit; eu tremur gandind ca acela va fi si locul meu, deci, eu pentru mine insumi ma rog si pentru cei cesufar in iad, ca sa se pogoare peste ei roua cu racoreala, cantand cantare lui Dumnezeu: Aliluia! Din ce am citit eu, cei care nu mai pot avea deloc nadejde in iad sunt cei sinucisi si cei cu pacate de moarte. In rest, atata timp cat cineva pe pamant ii pomeneste, exista speranta si multe suflete au trecut din iad in rai, cu puterea rugaciunilor de la altarul Domnului.
|
|||
|
|||
![]()
Parintele Dumitru Staniloae, in Dogmatica sa, precizeaza: "constiinta Bisericii socoteste ca exista o gradatie atat de continua de la treptele cele mai inalte ale dreptilor pana la cele mai de jos si de aici la cei pacatosi, incat unii din cei declarati la judecata particulara drepti, dar in masura mai redusa, si aflati in rai, nu sunt prea radical deosebiti de cei ce au in ei petele pacatelor in grade mai mici si au fost lasati in iad, desi Biserica tine la despartirea dintre rai si iad.
Aceasta face posibil ca cei ce se afla in iad, dar nu prea radical deosebiti de cei de pe treptele cele mai de jos din rai, sa treaca in rai pana la judecata din urma, prin rugaciunile sfintilor si ale celor de pe pamant. Exista totusi si un fund al iadului, in care se afla cei de tot pacatosi, precum exista inaltimile raiului, unde se afla sfintii. Cei din rai, chiar din locurile inferioare, vor ramane in rai si dupa judecata din urma, dar pana atunci pot progresa la trepte tot mai inalte prin rugaciunile celor de pe pamant si ale lor pentru acestia si pentru intrarea tot mai activa a lor in comuniune cu Hristos, iar cei de pe treptele cele mai inalte vor progresa si ei in slava prin rugaciunile lor pentru cei de pe pamant si pentru intrarea tot mai adanca a lor in comuniunea cu Hristos, si a tot mai multora in fericita comnuniune cu Hristos si cu ei. Cei aflati in iad, dar nu lipsiti total de credinta in Hristos, pot fi mutati si ei in raiul comuniunii cu Hristos pana la judecata din urma, sau pot fi ridicati de la chinuri mai grele la unele mai usoare, prin rugaciunile celor de pe pamant si ale sfintilor, cerute de cei de pe pamant, dar poate savarsite si din proprie initiativa". |
|
||||
|
||||
![]()
Tot in Dogmatica parintelui Staniloae intalnim si exemplul cu Sfantul Antonie cel Mare care se ruga pentru sufletul unui preot pagan care se afala in iad. Acest preot ii descopera Sfantului Antonie ca suferinta din iad consta in neputinta de a vedea fata celui de langa el, "dar cand te rogi tu sfinte pentru noi, vedem in parte fata celui de langa noi", iata si alinarea pe care o aduce rugaciunea celor de pamant pentru cei din iad.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Suferinta iadului consta in lipsa celui dorit, dorinta de a savarsi pacatul si neputinta de a-l realiza"- Sf Ioan Damaschin. "Cea mai mare suferinta este sa traiesti in mijlocul celor care te urasc si pe care-i urasti si departe de cel pe care il iubesti si care te iubeste"- Sfantul Maxim Marturisitorul. "Cei din iad vor fi biciuiti de flacarile iubirii lui Dumnezeu" Isaac Sirul Dar cum să-i explici asta unui bătrîn fără cunoștințe teologice? O să creadă că de fapt nu-i chiar așa de rău în Iad dacă focul nu ustură, viermii nu te mănîncă, cazanul e stins. Sfinții au avut discernămîntul să spună ceea ce trebuie cui trebuie, funcție de audiența din momentul acela. Altfel, dacă Iadul chiar ar fi la modul propriu foc, pucioasă, viermi, ghețuri șamd, atunci Dumnezeu ar fi un torționar și existența veșnică a fi o glumă proastă.
|
|||
|
|||
![]()
Poate fi o posibilitate dar acesta abordare deschide o perspectiva periculoasa:multi au inteles acele spuse exact asa.Prin urmare ar fi nevoie de doua teologii:o teologie pentru cei cu o inteligenta superioara,capabili sa inteleaga nuante si una pentru cei simpli,infricosatoare dar eficienta.Esenta crestinismului ar fi lejer afectata la acest gen de ,,split" teologic.In plus ar mai pune in discutie si spusele Mantuitorului din Matei 25:41.Eu am mari retineri,desi sunt tentat,sa merg pe acesta abordare pentru ca in acest caz o intrebare apare:cum trebuie citite Scrierile Sfintilor Parinti? Omilia lui Ioan Gura de Aur nu pare deloc una metaforica.
In plus, in Biblie,cu privire la Iad,se gasesc expresii de tipul "focul care nu se stinge", "ocara și rușinea veșnică", un loc unde "viermele lor nu moare și focul nu se stinge", un loc al "chinurilor" și "văpăilor", al "pierzării veșnice" , un loc al chinurilor "în foc și pucioasă" unde "fumul chinului lor se suie în sus în vecii vecilor", un "lac de foc și pucioasă" unde cei răi sunt chinuiți "zi și noapte în vecii vecilor" . Ar insemna ca si aici trebuie inteleasa exprimarea in mod metaforic si atunci apare o alta intrebare,cu consecinte si mai profunde:unde trebuie inteles limbajul biblic la modul metaforic?Care sunt criteriile? Ioan Gura de Aur a fost un teolog de exceptie,un talcuitor in Duh al Sfintei Scripturi.Situatia se poate complica pentru ca daca merg pe acesta idee ar rezulta ca Parintii Bisericii,in mod deliberat,au zugravit o realitate crancena,ce nu exista chiar asa,in scopul conservarii credintei.Asta ar fi credinta din frica.Am mari retineri sa merg pe acesta abordare. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca Sfantul Ioan Gura de Aur a fost un talcuitor in Duhul Sfant al Sfintelor Scripturi, atunci cu siguranta Duhul i-a insuflat ce sa scrie, prin pronie a ajuns sa predice ce a spus. Eu nu cred ca realitatea zugravita de el e diferita de cea prezentata in Biblie, doar talcuita.
Nu sunt si nu ar trebui sa fie doua teologii. E un singur Dumnezeu care se refera tuturor. Adancirea prin Dumnezeu se face si prin multele tratate teologice pentru oamenii care, avand cunostiinte vaste, cauta sa inteleaga adancurile credintei prin prima asta, caci ai nevoie de o baza reala, nu ceva ezoteric pentru a stabili Crestinismul. Oamenii pe care noi ii numim mai simplu, inteleg pe Dumnezeu prin simtire, prin traire si prin un dialog al inimii cu El. Nici unul, nici celalalt mod nu e gresit, cele doua ar trebui lucrate impreuna, in mod ideal. Dar iata ca Dumnezeu lucreaza prin tot omul sfant. Si Sfantul Ioan Gura de Aur, mare teolog si talcuitor al celor Sfinte, si Sfantul Spiridon, care prin minunea sa da marturirise Sfintei Treimi si inchide gura intregului targ de eretici, ba chiar convertind cativa la adevarul Ortodox. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cred ca parintele Staniloaie a zugravit foarte corect, drept si logic,situatia si gradatia soteriologica ! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mangaiere in necazuri | Rodica50 | Intrebari utilizatori | 0 | 03.12.2010 19:12:07 |
|