Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.06.2011, 16:20:32
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Asta e un domeniu care e la inceput. Eu ma refeream strict la situatiile in care se ajunge la un experiment care are rezultate clare.
Ai dreptate cu domeniul mecanicii cuantice care, totuși, nu e "chiar așa de la" început. Are un secol de existență, dar ce contează asta în evoluția de miliarde de ani ai universului. Cât despre celelalte situații așa-zis clare, nu o dată teorii acceptate ca valide au fost răsturnate de experimente noi.
Citat:
Pentru a folosi genul asta de dovezi iti trebuie cercetare stiintifica riguroase, iar din cate stiu eu, mai toate studiile care au aratat aure, vindecari si alte chestii de genul asta sunt departe de a fi riguroase.
Tocmai aici intervine credința! Dar la fel de adevărat e că suntem vreo câțiva (chiar și eu, uneori) care zicem că "dovada, unde e" și mai ales o dovadă științifică, dacă se poate un experiment vizibil, repetabil, riguros și dincolo de orice îndoială. În cel din urmă caz, poate că nici în știință nu ar trebui să credem dat fiind faptul că nu sunt puține acele ipoteze teoretice care au fost probate experimental ceva mai târziu de momentul elaborării lor, unele teorii (chiar teoria evoluției) nu au fost definitiv probate și încă stârnesc pasiuni și discuții printre oamenii de știință. Oricum, e bine că evoluăm, ce n-am înțeles astăzi, sigur că vom înțelege mâine sau ... niciodată (chiar și unii oameni de știință argumentează moartea termică a universului sau "ciclicitatea sa evolutiv - involutivă").
Citat:
Valoarea de adevar a unei propozitii nu se stabileste prin vot popular.
Corect, adică, ai dreptate, nici n-am pretins așa ceva, dar ar fi fost un semn de respect față de cei care cred, totuși, în Iisus Hristos. Dar, fiecare cum crede de cuviință.
Citat:
Nu am nevoie de surse extra-romanesti (desi sunt convins ca rusii au ceva, avand in vedere ca a petrecut ceva vreme pe acolo), atata timp cat am informatii care imi spun ca a fost mitropolit si ca a infiintat prima tiparnita din Moldova. In plus, ai auzit tu sa faca minuni, care sunt povestite dupa sute de ani, dar de care contemporanii lui nu stiu nimic, ca in cazul lui Iisus?A, si spre deosebire de Iisus, el a lasat ceva scris. De mana lui.
Socrate a scris ceva? Și totuși, crezi în existența sa istorică! Sau nu? A, dar de ce n-ar fi credibili Platon, Xenofon (Amintiri despre Socrate) sau alți autori (culmea ironiei, creștini) față de autorii Evangheliilor? Mi-am exprimat cândva aici pe forum opinia cu privire la existența istorică a Mântuitorului, n-o să mă mai repet.
Citat:
De unde ai scos-o pe asta cu cercetatorii care nu se inteleg? Ai si ceva exemple? Eventual mai tarziu de 1920. Principiul incertitudinii nu inseamna ca mecanica cuantica e incerta.
Nu o să stau să-ți explic principiul incertitudinii (trebuie să existe o bază de cunoștințe presupusă pentru aceasta)... Pe scurt, doar: principiul incertitudinii se referă la imposibilitatea practică privind determinarea poziției / impulsului particulelor cuantice, dată fiind influența "observatorului" / experimentatorului (datorită frecvenței undelor electromagnetice aplicate) tocmai asupra a ceea ce vrea să măsoare; "intervenția" sa va determina modificări asupra "măsurabilelor" (particule elementare). Deci, incertitudine = lipsă de determinare (și previziune) a fenomenelor cuantice, în opoziție cu mecanica clasică care este caracterizată de determinism (previziuni pe bază de cauză-efect).

Cât despre incertitudine, stai matale liniștit, suntem într-o mare discontinuă de incertidutidini, cu certitudini răzlețe pe ici pe colo. Nu s-a schimbat nimic din antichitate de când ni s-a spus: "Știu că nu știu nimic". E adevărat, însă, că asta nu o știu decât cei mai înțelepți dintre noi, fie ei oameni de știință, fie credincioși.
Citat:
Din cate stiu eu, mecanica cuantica nu are incertitudini. Ea chiar functioneaza, asta de decenii, si se vede pe monitorul vostru asta. Interpretarile ei insa sunt variate.
?!?!?!?!?
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.

Last edited by I.Calin; 30.06.2011 at 16:27:06.

Tags
creatie, creationism, darwin, evolutie, evolutionism

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cum sa spun ? odi_groza Pocainta 22 11.09.2010 15:04:18
Teoria Evolutiei Evreulcelales Generalitati 96 25.09.2009 08:37:52
Oamenii de stiinta vorbesc despre Dumnezeu... amatyyy Generalitati 0 10.05.2009 13:51:19
Teoria evolutiei vs Dumnezeu seby_din_brasov Generalitati 2 19.02.2009 20:42:45