Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.07.2011, 00:11:37
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit Despre iubirea lui Hristos și nerecunoștința noastră

Dragi frați creștini,
Am bucuria să public aici un text minunat al Sfântului Ioan Gură de Aur, care... nu mai are nevoie de niciun comentariu din partea mea. :)
Să dea Domnul să vă fie de folos și să vă întărească în dragostea față de Mântuitorul nostru!
Textul este un fragment din Omilia V a Sf. Ioan Gură d e Aur la Epistola către Romani a Sf. Ap. Pavel, iar online poate fi găsit pe site-ul www.ioanguradeaur.ro

"
Dacă am iubi pe Hristos, precum ar trebui să-L iubim, am ști că este mai rău decât gheena de a supăra pe Cel iubit, și fiindcă nu-L iubim, de aceea nici nu știm mărimea pedepsei. Aceasta este cauza pentru care eu plâng și jelesc, căci [COLOR=#0000ff]ce nu a făcut Dumnezeu ca să fie iubit de noi?[/COLOR] Ce mijloc n-a întrebuințat? Ce n-a trecut cu vederea? L-am batjocorit fără ca El să ne nedreptățească cu ceva, ci din contră, bine facându-ne și încărcându-ne cu mii de bunătăți; am fugit de El, îndemnându-ne și ispitindu-ne în toate părțile, și nici așa încă nu ne-a pedepsit, ci [COLOR=#0000ff]a alergat însuși El, și ne-a prins fugind, dar noi ne-am smucit din brațele Sale și am trecut în acelea ale diavolului;[/COLOR] și nici așa El nu S-a depărtat cu totul de noi, ci a trimis ca să ne roage mulțime de prooroci, de îngeri și de patriarhi, dar noi nu numai că nu am primit solia, dar am și batjocorit pe trimiși.
Dar El nici pentru aceasta nu ne-a urât, ci ca pe niște iubiți disprețuitori, pe toți ne-a ocolit, stând de vorbă cu Ieremia și Miheia, în cer și pe pământ, nu ca să ne aducă vreo supărare, ci pentru ca să arate motivul celor făcute de El, și [COLOR=#000000]împreună cu proorocii [/COLOR][COLOR=#ff0000]chiar El să Se apropie de cei ce-L disprețuiau, gata de a le da lor răspuns, și cerând de a sta pe-ndelete de vorbă cu toți și cu fiecare în parte, ca să poată atrage la El, prin vorbă, chiar și pe cei surzi.[/COLOR]
Poporul Meu! Ce ți-am făcut și cu ce te-am împovărat? Răspunde-Mi!” (Miheia 6, 3) – și după toate acestea, vai nouă, am ucis pe prooroci, i-am bătut cu pietre și am făcut alte și alte nenumărate rele! Dar ce face El și după toate acestea? N-a mai trimis nici prooroci, nici îngeri, nici patriarhi, ci ni L-a trimis pe Însuși Fiul Său!
Venind Fiul Său, a fost și El omorât; dar nici așa nu I s-a stins dragostea de noi, ci încă mai mult I s-a aprins, căci stăruie necontenit a-i chema pe toți la El, și se roagă, și face totul, chiar și după uciderea Fiului Său, numai ca să-i apropie de El. Pavel strigă, zicând: „În numele lui Hristos, așadar, ne înfățișăm ca mijlocitori, ca și cum Însuși Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. [COLOR=#ff0000]Vă rugăm, în numele lui Iisus Hristos, împăcați-vă cu Dumnezeu!”[/COLOR] (II Corinteni 5, 6), dar nimic din acestea nu ne-au împăcat.
Lucru minunat că nici așa nu ne-a părăsit, ci stăruie mereu amenințându-ne chiar cu gheena, dar și fagăduindu-ne împărăția cerurilor, ca măcar cu acest mod să poată atrage la El, și noi încă suntem nepăsători. [COLOR=#ff0000]Dar ce poate fi mai rău decât această sălbăticie? Dacă ar face un om ceea ce face Dumnezeu, oare nu am fi devenit demult robii lui? Și pe Dumnezeu, Care face așa, Îl disprețuim?![/COLOR][COLOR=#ff0000][/COLOR][COLOR=#ff0000]O, ce trândăvie! O, ce nerecunoștință! Noi care veșnic trăim în viclenii și păcate, chiar de am face vreodată un bine cât de mic, apoi ca și slugile cele nerecunoscătoare examinăm cu cea mai mare atenție, și cernem fapta săvârșită ca să vedem dacă are vreo plată. [/COLOR]Și cu toate acestea plata este mare, dacă nu o săvârșești cu speranța de plată, ci ca o slugă ce nu caută recunoștință. Noi trebuie să facem totul pentru Hristos, nu pentru plată, ci pentru El, căci de aceea ne-a amenințat cu gheena, de aceea ne-a și făgăduit împărăția cerurilor, ca El să fie iubit de către noi.
De aceea, iubiților, [COLOR=#0000ff]să-L iubim după cum se cuvine a-L iubi[/COLOR][COLOR=#0000ff],[/COLOR] căci [COLOR=#ff0000]aceasta este plata cea mare, aceasta este împărăția și plăcerea, aceasta mulțumirea, slava și cinstea, aceasta lumina, aceasta fericirea cea mare,[/COLOR] pe care cuvântul nu o poate exprima, pe care mintea nu o poate pricepe îndeajuns. Nu știu cum am ajuns să vă țin acest discurs vrând să-i conving pe oamenii care nu disprețuiesc nici puterea nici renumele de a nu prețui, din dragoste pentru Hristos, împărăția pământească.
Este adevărat că au existat bărbați generoși și mari care au ajuns și la această măsură a dragostei. Ascultă pe Petru cum se înflăcărase de dragostea Lui, și cum Îl punea mai presus de suflet, de viață, și mai presus de orice, iar când s-a Lepădat de El nu se jelea atât de pedeapsă, pe cât că s-a lepădat de Cel iubit, ceea ce era pentru el mai amar ca orice pedeapsă.
Și toate acestea le arăta mai înainte de venirea Sfântului Duh, și necontenit îi sta în cale și îi zicea: Unde Te duci?” (Ioan 13, 36); și iarăși: Doamne, la cine ne vom duce?(Ioan 6, 68), sau: Doamne, cu Tine sunt gata să merg și în temniță, și la moarte (Luca 22, 33). Astfel, [COLOR=#ff0000]pentru ei Hristos era totul,[/COLOR] [COLOR=#ff0000]și înaintea iubitului lor nu ar fi preferat ei nici cerul, nici împărăția cerurilor[/COLOR]. Zic ei [COLOR=#ff0000]„Tu îmi ești îndeajuns în locul tuturor acelora”[/COLOR]. Și de ce te minunezi că Petru astfel se găsea față de Hristos? Ascultă și pe profetul care spune: „Că pe cine am eu în cer afară de Tine? Și afară de Tine, ce am dorit pe pământ?” (Psalmii 72, 24), adică „nu doresc nimic din cele de sus, nici din cele de jos, decât numai pe Tine.
Aceasta este dragostea cea adevărată, aceasta iubire înflăcărată se numește. [COLOR=#ff0000]Dacă noi am iubi în acest mod, apoi nu numai cele prezente, dar chiar și cele viitoare nu le vom băga de seamă față de această dragoste, și dezmierdându-ne cu ea, vom scoate de aici împărăția cerurilor. Și cum va fi aceasta[/COLOR]? Să ne gândim mai întâi de câte ori Îl batjocorim chiar după miile de bunătăți, și cum El încă ne mângâie, de câte ori fugim de El, și totuși nu ne trece cu vederea, ci ne apucă și ne atrage la El. Dacă toate acestea le gândim, vom putea desigur să aprindem în noi acea poftă și acea dragoste către El. Dacă un om de rând ar iubi astfel pe împărat, oare acesta nu s-ar îmblânzi și umili de măreția dragostei? Eu cred că da, și încă foarte mult.
Cân[COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000][/COLOR][/COLOR]d însă aici se petrece din contră, căci frumusețea, slava și bogăția celui iubit es[COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000][/COLOR][/COLOR]te nemăsurată și neștiută, iar din partea noastră îi dăm numai dispreț, cum nu vom fi vredn[COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000][/COLOR][/COLOR]ici de cea mai grea pedeapsă, de vreme ce fiind atât de înjositori și netrebnici, și totuși iubiți de marele și minunatul Mântuitor, noi disprețuim iubirea Lui? El nu are nevoie de dragostea noastră, și totuși nici așa nu încetează de a ne iubi; în schimb [COLOR=#ff0000]noi avem mare nevoie de dragostea Lui,[/COLOR] dar cu toate astea preferăm banii, prietenia oamenilor, liniștea trupească, slava și stăpânirea[COLOR=#ff0000],[/COLOR] [COLOR=#ff0000]în locul Lui, care nimic n-a preferat în locul nostru.[/COLOR] Un singur Fiu a avut, pe Unul-Născ[COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000][/COLOR][/COLOR]ut al Său, și nici pe Acesta nu L-a cruțat pentru noi, iar noi multe preferăm înaintea Lui. Apoi nu pe drept cuvânt ne amenință cu gheena și cu osânda, chiar de ar fi aceasta de două, de trei sau de o mie de ori mai mare decât este?
[COLOR=#ff0000]Ce am putea sp[/COLOR][COLOR=#ff0000][COLOR=#ff0000][/COLOR][/COLOR][COLOR=#ff0000]une, când noi preferăm poruncile lui Satana înaintea poruncilor lui Hristos, înaintea legilor Lui, și ne batem joc de mântuirea noastră, căci preferăm lucrurile cele rele înaintea Celui ce a pătimit toate pentru noi? [COLOR=#ff0000]De ce iertare sunt oare vrednice toate acestea? De nici una. [/COLOR][/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Deci să ne oprim de a ne mai arunca singuri în prăpastie; să ne trezim și, gândindu-ne la toate acestea, să-I înălțăm slavă Lui prin fapte, căci nu-i de ajuns numai prin vorbe,[/COLOR] ca astfel să ne bucurăm și noi de slava și puterea Lui, căreia fie cu toții a ne învrednici, prin harul și iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, prin Care și cu Care se cuvine slavă Tatălui și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin."

Pace și bucurie tuturor!

Cu respect,
A voastră soră întru Hristos,
Laura Stifter
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Inima ioan cezar Sectiune dedicata profesorilor de religie 84 06.06.2013 22:05:48
Rugaciunea din inima alexina Rugaciuni 10 17.10.2011 00:01:21
De la inima la inima eduardd Umanitare 6 14.08.2011 09:23:30
cu ce se ocupa un centru cultural-social? o copila Generalitati 2 12.08.2010 08:37:13
Va rog din inima !!! SimonaP Umanitare 4 04.07.2010 19:35:38