Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.07.2011, 15:34:50
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GLAdoS Vezi mesajul
biology 101: Desigur, omul nu este făptura cu cel mai mare creier, fiindcă mărimea acestuiadepinde de mărimea corpului: creierul balenei are 7 kg. Un mai bun indicator esteraportul dintre creier și greutatea corpului. La om este 1/45, ceea ce este un raportfoarte mare. Totuși șoarecele are 1/23. înseamnă că șoarecele este mai inteligent?Nu. La animalele de mici dimensiuni, relația este alta.Mai edificator este raportul dintre creier și măduva spinării. La om are valoarea50, la câini și pisici este de 3-4, la cal 2,5, la iepure 2.Superioritatea față de alte mamifere se vădește și în următoarele privințe : emisfe-rele cerebrale sunt mai mari în raport cu restul encefalului; lobul frontal este maimare; scoarța cerebrală este extrem de dezvoltată (conține cea. 16 miliarde deneuroni), cu o imensă cantitate de fibre de asociație ; o mare complexitate și varietatea diverselor regiuni ale creierului (peste 200 de câmpuri corticale - pe când lacimpanzeu nu găsim decât 45); se remarcă o circumvoluțiune parietală inferioară acărei suprafață este de 10 ori mai mare față de zona corespunzătoare a cimpanzeului(pe când scoarța, în ansamblu, e numai de 3 ori mai dezvoltată). Toate acesteaexplică posibilitatea unei vieți psihice de mare complexitate.
Datorită numeroaselor circumvoluțiuni, suprafața creierului e mare: 2500 cm patrati. Cortexul este puternic vascularizat. Vasele capilare purtătoare de oxigen și glucozaformează o vastă rețea. Dacă ar putea fi puse cap la cap, ar realiza un vas lung de1200 km! Cât privește lungimea fibrelor nervoase din sistemul nervos central, pusecap la cap, ele ar forma un fir de 5 milioane de km.
Cum zicea proful meu de bio: daca creierul boului(animalul) avea aceeasi structura ca a omului... noi eram cei ce trageam la jug.
Sunt deosebit de interesante aceste detalii științifice despre creierul uman. :)
Și de ce suntem așa? De ce nu are un bou creierul mai mare decât noi, astfel încât el să devină ființă rațională, iar noi să decădem în starea de fiinnțe biologice incapabile de viață psihică și spirituală? Cine/ce a stabilit această ierarhie a ființelor din univers? Hazardul? Dumnezeu?
Răspuns corect: varianta B. :)
În plus, există mulți psihologi și chiar cercetători ai științelor exacte, care admit faptul că sufletul este o parte a ființei noastre diferită de trup, de materia din care suntem alcătuiți.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 16:23:28
GLAdoS GLAdoS is offline
Banned

Data înregistrării: 14.06.2011
Locație: Apeture Science Laboratories
Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Sunt deosebit de interesante aceste detalii științifice despre creierul uman. :)
Și de ce suntem așa? De ce nu are un bou creierul mai mare decât noi, astfel încât el să devină ființă rațională, iar noi să decădem în starea de fiinnțe biologice incapabile de viață psihică și spirituală? Cine/ce a stabilit această ierarhie a ființelor din univers? Hazardul? Dumnezeu?
Răspuns corect: varianta B. :)
În plus, există mulți psihologi și chiar cercetători ai științelor exacte, care admit faptul că sufletul este o parte a ființei noastre diferită de trup, de materia din care suntem alcătuiți.
Tati, vezi tu, boul chiar are creierul mai mare decat un om ceea ce te face pe tine inteligent este structura lui cutele de pe suprafața exterioară a creierului numite circumvoluții care maresc suprafata "materiei cenusii" considerabil... la bou circumvoluții sunt aproape inexistente.
Referitor la suflet, intr-unthread mai vechi de-al meu cineva zicea: ca intre trup si suflet exista o simbioza, si ca trupul fara sufelt nu poate exista, si eu vin sa adaug, prin analogie nici sufletul fara trup nu poate exista (pt ca asta inseamna simbioza) deci nici viata dupa moarte nu exista ceea ce pe unii ii sperie si atunci inventeaza tot felul de inertii.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 16:56:51
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
deci nici viata dupa moarte nu exista ceea ce pe unii ii sperie si atunci inventeaza tot felul de inertii.
Asta e credința ta; noi avem altă credință. Nici tu, nici noi nu putem demonstra ceva în sensul ăsta. Dacă ar fi demonstrabil, toată lumea ar crede.
Dacă, însă, ai în vedere viața biologică, sunt de acord cu tine: încetează odată cu trupul.

Last edited by N.Priceputu; 14.07.2011 at 16:59:09.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 17:05:34
GLAdoS GLAdoS is offline
Banned

Data înregistrării: 14.06.2011
Locație: Apeture Science Laboratories
Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Asta e credința ta; noi avem altă credință. Nici tu, nici noi nu putem demonstra ceva în sensul ăsta. Dacă ar fi demonstrabil, toată lumea ar crede.
Dacă, însă, ai în vedere viața biologică, sunt de acord cu tine: încetează odată cu trupul.
Religia e constanta si asa va fi si peste 1000 de ani si mai departe... in schimb stiinta e dinamica... ceea ce azi e sci-fi peste o perioada de timp va fi science-fact. E o chestiune de timp, dupa parerea mea.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 17:25:47
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
Religia e constanta si asa va fi si peste 1000 de ani si mai departe... in schimb stiinta e dinamica... ceea ce azi e sci-fi peste o perioada de timp va fi science-fact. E o chestiune de timp, dupa parerea mea.
Religia nu va exclude niciodată știința, pentru că religia este ea însăși o cunoaștere; superioară științei raționale. Religia va rămâne și nu va rămâne la fel; pentru că teologia preia în permanență descoperirile științei și vine cu perspectiva ei de înțelegere și interpretare.
Mie mi se par uimitoare descoperirile din domeniul microbiologiei, al fizicii cuantice ș.a. Și nu pot înțelege cum cei care se ocupă cu asta nu cad în extaz față de Creatorul vieții.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 18:04:43
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Religia nu va exclude niciodată știința, pentru că religia este ea însăși o cunoaștere; superioară științei raționale. Religia va rămâne și nu va rămâne la fel; pentru că teologia preia în permanență descoperirile științei și vine cu perspectiva ei de înțelegere și interpretare.
Mie mi se par uimitoare descoperirile din domeniul microbiologiei, al fizicii cuantice ș.a. Și nu pot înțelege cum cei care se ocupă cu asta nu cad în extaz față de Creatorul vieții.
tu spui ca religia este superioara stiintei.
atunci de ce se inspira din aceasta?
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 18:21:11
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
tu spui ca religia este superioara stiintei.
atunci de ce se inspira din aceasta?
Nu înțeleg de ce spui că se inspiră. Religia creștină (pe ea o am în vedere) e revelată. Știința, însă, s-a desprins din religie, devenind, în istorie, autonomă. Sau, cel puțin, așa se consideră.

Probabil ai în vedere teologia, care se folosește de descoperirile științifice și de limbajul filosofic. Pentru că rostul ei e de a stabili un dialog, de a realiza o viziune unitară, de a înțelege mai bine, în perspective mereu noi, lumea în relație cu Dumnezeu.

Cunoașterea teologică e într-o devenire permanentă; nu e statică, deși are niște repere clare, pentru că sunt revelate. Dar teologii nu repetă mereu și mereu aceleași lucruri. Ei trebuie să exprime pe înțelesul lumii timpului lor adevărurile dumnezeiești.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 17:10:38
richard_d's Avatar
richard_d richard_d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
La un moment dat tot o sa aflam. Problema e ce facem pana atunci. Cum ne modelam viata. Pentru mine e mai importanta calatoria decat destinatia.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 17:19:16
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de richard_d Vezi mesajul
La un moment dat tot o sa aflam. Problema e ce facem pana atunci. Cum ne modelam viata. Pentru mine e mai importanta calatoria decat destinatia.
Trebuie să facem o alegere. Eu am ales să îl cred pe Iisus Hristos. Apoi am căpătat o altă perspectivă asupra lumii, o altă înțelegere; care are sens.
Reply With Quote
Vechi 14.07.2011, 17:39:28
Adriana-Simona's Avatar
Adriana-Simona Adriana-Simona is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Cand cineva imi zice ca toate religiile sunt bune, sau sunt "what ever" imi amintesc de spusele medicului Antonie de Suroj:

"Cea mai mare prostie este sa faci afirmatii despre ceva ce nu cunosti."

E usor sa arunci afirmatii in vant, sa dai citate rupte de context, sa construiesti fraze verosimile.

Insa nu tot ce pare logic si posibil e si adevarat, si nu tot ce putem face e si cu folos noua.

De aceea tuturor celor ce vor un raspuns la afirmatia "toate religiile sunt bune", le recomand sa se "documenteze". Prin aceasta intelegand nu doar sa citeasca, ci sa caute, sa traisca sa inteleaga cu inima, sa puna il aplicare, si mai ales sa fie mereu sinceri cu ei, daca ce e acolo e bun sau nu.
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebare: Cum este privita femeia in diversele religiile lumii? maria-luisa Generalitati 43 25.10.2017 10:55:13
Faptele bune danyel Pocainta 23 26.03.2011 09:45:46
A venit gerul peste Romania.Lucruri bune sunt?dar lucruri rele? tigerAvalo9 Generalitati 15 06.01.2011 10:45:18
Fapte bune. alexdu Generalitati 7 08.01.2010 14:38:18
VESTI BUNE ! cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 28 28.04.2008 22:39:04