Citat:
În prealabil postat de GLAdoS
Tati, vezi tu, boul chiar are creierul mai mare decat un om ceea ce te face pe tine inteligent este structura lui cutele de pe suprafața exterioară a creierului numite circumvoluții care maresc suprafata "materiei cenusii" considerabil... la bou circumvoluții sunt aproape inexistente.
Referitor la suflet, intr-unthread mai vechi de-al meu cineva zicea: ca intre trup si suflet exista o simbioza, si ca trupul fara sufelt nu poate exista, si eu vin sa adaug, prin analogie nici sufletul fara trup nu poate exista (pt ca asta inseamna simbioza) deci nici viata dupa moarte nu exista ceea ce pe unii ii sperie si atunci inventeaza tot felul de inertii.
|
Aveți dreptate, m-am exprimat greșit. :) Reformulez întrebarea: din ce motiv structura creierului nostru este diferită de cea a creierului unui animal, astfel încât noi suntem, spre deosebire de toate celelalte viețuitoare, ființe raționale? A, datorită evoluției? Să presupunem că această teorie ar corespunde întru totul realității. În acest caz, de ce am evoluat și nu am rămas la stadiul de ființe biologice? Și de ce, dacă apariția noastră se datorează doar unei evoluții întâmplătoare, sufletul nostru caută perfecțiunea, absolutul? De unde această sete de adevăr, de dragoste, de veșnicie? De ce anumite virtuți (precum binele, adevărul, iubirea, frumosul, compasiunea etc.) sunt recunoscute drept valori absolute de către toți oamenii - indiferent de epoca istorică și de mediul social în care-și duc viața, în ciuda mentalităților atât de diferite, cu toate că fiecare dintre noi percepe aceste bunuri spirituale din perspectiva convingerilor proprii? Este adevărat, înțelegem în mod diferit ideea de "bine", de pildă, dar suntem de acord că acesta - binele - este valoarea supremă, pe care-l revendică orice teorie etică. De ce este așa? Cine/ce a generat în conștiința noastră, în adâncul sufletului nostru această aspirație spre bine și adevăr? Nu cumva chiar Acela Care este Izvorul binelui și al desăvârșirii?
Știința cercetează lumea creată, "lumea sensibilă" (cum ar spune un filosofii), iar credința rămâne o formă de cunoaștere prin care sufletul nostru percepe, într-un mod suprarațional, realitățile duhovnicești și, mai ales, intră în legătură cu Însuși Creatorul universului. De aceea, știința și credința sunt perfect compatibile. Descoperirile științifice nu pot combate adevărul revelat al credinței, pentru că obiectul de studiu al științelor nu este Dumnezeu, ci diverse aspecte ale ale creației Sale. Astfel, existența lui Dumnezeu nu poate fi infirmată prin știință, așa cum nici nu poate fi susținută într-un mod satisfăcător doar prin argumente raționale și/sau științifice. Adevărul existenței lui Dumnezeu se cunoaște prin harul credinței, printr-o revelație lăuntrică, pe care o experiază toți cei care, crezând necondiționat în Cel Ce este Adevărul, își încredințează Lui inimile lor.
Nu căutați în știință ceea ce transcende universul material! Acesta pare să fie, pentru generația noastră, mesajul îngerului binevestitor, care le-a spus femeilor mironosițe: "De ce-L căutați pe Cel viu între cei morți"? De ce căutăm adevărul acolo unde nu există decât incertitudine și iluzii? De ce ne temem să mărturisim că Adevărul este o Persoană - Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, Creatorul și Mântuitorul nostru? De ce ne temem să iubim și să conștientizăm că suntem iubiți?