Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.07.2011, 11:25:24
neica_nimeni neica_nimeni is offline
Banned

Data înregistrării: 15.07.2011
Talking

Citat:
În prealabil postat de razvan_andrei Vezi mesajul
Te-as intreba ceva: daca pamantul e static (asa cum sustii) atunci explica-mi alternanta zi/noapte. Si as vrea sa iei in calcul ca nu am considerat ca Galilei si Copernic au sustinut teorii, ci ipoteze. Banuiesc ca stii care e diferenta.
Ma bucur ca ai descoperit pana la urma ca Copernic (1500) sau Galilei (1600) NU au demonstrat absolut deloc ca Pamantul se invarte in jurul propriei axe.

Razvan, daca esti interesat cum se explica geocentic alternanta zi/noapte, poti accesa simulatorul de aici:
http://www.hexaimeron.ro/Cosmologie/...ie.html#admin2

Last edited by neica_nimeni; 19.07.2011 at 11:28:19.
Vechi 19.07.2011, 12:28:49
Banned

Talking

Citat:
În prealabil postat de razvan_andrei Vezi mesajul
Nu am literatura de specialitate pt a ma interesa de Copernic sau Galilei, insa navigand pe cateva site-uri am gasit:
1) Copernic nu a sustinut ca Pamantul se invarteste in jurul axei proprii (miscarea de rotatie), ci doar a spus ca nu se afla in centrul universului, respectiv ca pamantul se roteste in jurul Soarelui (miscarea de revolutie). Nu am gasit ca ar fi demonstrat asta, insa e o ipoteza mult mai solida decat cea sustinuta de preoti, care oricum n-aveau nici in clin, nici in maneca treaba cu stiinta.
2) Galilei a venit cu a 2-a ipoteza care sustine ca Pamantul se invarte in jurul axei proprii, gandindu-se (dupa ce, initial, a studiat destul de bine cerul) ca este mult mai plauzibil ca Pamantul sa se roteasca in jurul axei sale (explicatie pentru alternanta zi/noapte).
Andrei, aceste "ipoteze" au fost emise cu mult inaintea lui Copernic (sistemul cosmologic pitagoreic, de regulă atribuit lui Philolaos - aprox. 470-400 î.Hr.) dar Aristotel si mai apoi Ptolemeu au demonstrat ca sunt eronate.

"... Despre poziție nu toți au aceeași părere, ci cei mai mulți, toți câți afirmă („...precum Empedocle, Anaximandru, Anaximene, Anaxagora, Democrit și Platon...”) că întreg cerul este limitat, spun că este așezat în centru, contrar a ceea ce spun filosofii din Italia, numiți pitagoricieni. Într-adevăr, ei afirmă că în centru se găsește focul, iar Pământul, fiind unul dintre astre și fiind purtat circular în jurul centrului, produce noaptea și ziua. În plus, ei construiesc un alt Pământ, opus acestuia, pe care-l denumesc cu numele de Antipământ, căutând să obțină teoriile și cauzele nu în raport cu faptele observate, ci să aranjeze împreună faptele observate, antrenându-le și forțându-le în raport cu anume teorii și păreri ale lor ... "

http://www.hexaimeron.ro/Astronomia/Aristotel.html

"... Acei care gândesc că este paradoxal ca pământul care are o așa de mare greutate nu este purtat de nimic și totuși nu se mișcă, mi se pare că fac greșeala de a judeca aceasta pe baza propriei lor experiențe în loc de a ține cont de natura specială a universului. Cred că ei nu ar considera acest lucru ca ciudat în momentul în care și-ar da seama că acest mare morman de pământ în comparație cu masa înconjurătoare a universului, are proporția unui punct. Căci atunci când te uiți la el în acest fel, pare foarte posibil ca ceea ce este relativ cel mai mic să fie strivit și presat din toate părțile în mod egal spre o poziție de echilibru de către ceea ce este cel mai mare dintre toate și de natură uniformă. Căci în univers nu există sus și jos față de el însuși, nu mai mult decât ți-ai putea imaginea aceasta într-o sferă. În loc de aceasta avem în el mișcarea naturală și potrivită a corpurilor compuse după cum cum urmează: corpurile ușoare și rarefiate sunt trase în afară către circumferință, dar par a se mișca în direcția care pentru fiecare
observator este „sus”, întrucât direcția generală pentru toți dintre noi, ce este numită „sus” indică spre suprafața înconjurătoare; corpurile grele și dense, pe de altă parte sunt purtate spre mijloc și centru, dar par să cadă în jos, deoarece, iarăși, direcția care este pentru noi toți la picioare, numită „jos”, indică de asemenea către centrul pământului. Aceste corpuri grele, așa cum ar fi de așteptat, se îndreaptă spre centru din cauza presiunii și rezistenței lor reciproce care este egală și uniformă din toate direcțiile ..."

"...Dar anumiți inși (Heraclit din Pont - ultima parte a sec. IV î.Hr. - este cea mai timpurie autoritate sigură pentru concepția că pământul se rotește în jurul axei sale. Concepția a fost adoptată de Aristarh ca parte a unei ipoteze heliocentrice mai radicale), propunând ceea ce ei consideră a fi o părere mai convingătoare, sunt de acord cu ceea ce s-a spus mai sus, întrucât nu au nici un argument împotriva acesteia, dar cred că nu există nici o dovadă care să contrazică părerea lor dacă, de pildă, ei presupun ca cerul să rămână nemișcat și ca pământul să se rotească de la vest la est pe aceeași axă ca și cerul, făcând aproximativ o revoluție în fiecare zi („aproximativ” deoarece o revoluție are loc într-o zi siderală, nu solară); sau dacă vor ca și cerul și pământul să aibă o oarecare mișcare, făcută, așa cum am spus, pe aceeași axă și într-un fel care să evite ca unul să-l întreacă pe celălalt. Totuși, ei nu realizează că, deși probabil că nu există nimic în fenomenele cerești care să se opună acestei ipoteze, cel puțin din considerente mai simple, totuși din ceea ce s-ar întâmpla aici pe pământ și în aer, se poate vedea că o astfel de părere este ridicolă ..."

http://www.hexaimeron.ro/Astronomia/Ptolemeu.html
Vechi 19.07.2011, 12:30:05
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Nea neica_nimeni, până la urmă ce vrei matale să spui, că sincer să fiu pe mine (cel puțin) m-ai pierdut pe drum.
Vechi 19.07.2011, 12:42:13
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Nea neica_nimeni, până la urmă ce vrei matale să spui, că sincer să fiu pe mine (cel puțin) m-ai pierdut pe drum.
N-ai inteles..nu scrie ca sa inteleaga cineva ceva, vrea sa arate cat e el de destept ca stie sa dea copy/paste si altii cat de prosti sunt ca nu inghit pe nemestecate ceea ce le baga el pe gat.

Individul nu e capabil sa raspunda nici macar la o singura intrebare dincolo de ce este in materialele lui.

Last edited by AlinB; 19.07.2011 at 12:55:45.
Vechi 19.07.2011, 12:50:59
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Asta am cam priceput-o eu, ce n-am înțeles e cu ce "tabără" se ceartă.
Vechi 19.07.2011, 12:55:46
Banned

Implicit

Citat:
Asta am cam priceput-o eu, ce n-am înțeles e cu ce "tabără" se ceartă.
DragosP, nu am de unde sa stiu care este nivelul si capacitatea ta de intelegere, daca tu atat ai priceput, asta e, mai studiaza problema ...
Vechi 19.07.2011, 12:58:02
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Scuză-mă dacă te-am supărat, dar ține minte că starea naturală a lucrurilor este echilibrul!
Echilibru în toate planurile: material și spiritual.
Vechi 19.07.2011, 12:58:56
Banned

Lightbulb

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
N-ai inteles..nu scrie ca sa inteleaga cineva ceva, vrea sa arate cat e el de destept ca stie sa dea copy/paste si altii cat de prosti sunt ca nu inghit pe nemestecate ceea ce le baga el pe gat.
AlinB, nu este vorba despre mancare, ce nu pricepi ?
Vechi 19.07.2011, 13:07:25
Banned

Thumbs up

Citat:
Scuză-mă dacă te-am supărat, dar ține minte că starea naturală a lucrurilor este echilibrul! Echilibru în toate planurile: material și spiritual.
Cum e posibil ca un individ care crede ipotetic ca a evoluat din maimuta, sa creada in Dumnezeu ?
Cum e posibil ca un individ care crede in "ipoteza" Big-Bang, sa creada in Dumnezeu ?

Evolutionistii au creat acesta iluzie !

Starea naturala a corpurilor pe Pamant este stationara, nu de miscare si nici de echilibru.
Despre echilibrul material/spiritual putem vorbi strict filosofic, dar nu face obiectul discutiei.

Last edited by neica_nimeni; 19.07.2011 at 13:19:13.
Vechi 19.07.2011, 13:50:05
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni Vezi mesajul
Cum e posibil ca un individ care crede ipotetic ca a evoluat din maimuta, sa creada in Dumnezeu ?
Cum e posibil ca un individ care crede in "ipoteza" Big-Bang, sa creada in Dumnezeu ?
Nu știu. Cum e posibil?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Teologia ortodoxa (patristica, academica) si stiinta (paradigma stiintifica actuala) Eugen7 Dogmatica 199 19.02.2013 19:40:14
Teologia de eliberare ignatiu Biserica Romano-Catolica 1 16.09.2012 22:31:47
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? AndyTh Teologie si Stiinta 9 26.03.2012 13:28:55
Pseudo-gene care nu sunt deloc pseudo flying Teologie si Stiinta 0 17.07.2010 08:09:32
intrebari despre teologia ortodoxa nell Despre Biserica Ortodoxa in general 14 09.09.2009 20:33:48