Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Minuni ale Ortodoxiei > Intamplari adevarate
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.07.2011, 19:57:28
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Omul v-a lansat o provocare fara echivoc. Aveti curajul sau nu ?

P.S. In ceea ce priveste legendele lui Mihai Viteazu', daca va asteptati ca oricine nu este indoctrinat ca dumneavoastra sa le ia drept realitate istorica, va inselati grosolan.

De aceea va provoc si eu, personal: luam apa din aceeasi sursa, mergem cu ea la preotul dumneavoastra si la al meu, sa o sfinteasca, o sigilam si vedem a cui tine mai mult. Aveti curajul ?
Desigur ca se poate, si cu tot cu sarea pe care o pun catolicii.
P.S. In legatura cu Mihai Viteazu, cam toti ortodocsii stiu aceasta poveste. Si sunt si date istorice cunoscute, de exemplu se stie ca Mihai Viteazu a ridicat acea biserica in Alba Iulia. Pe forumul catolic am citit din sursa catolica sau greco-catolica faptul ca acea biserica a fost daramata de autoritatile catolcie imediat dupa convertirea ortodocsilor la catolicism, deci s-ar putea ca si catolicii sa fi stiut ceva (daca imi amintesc bine era inainte de Buckow, cand nu se daramase nimic).
Reply With Quote
Vechi 21.07.2011, 13:20:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Pe forumul catolic am citit din sursa catolica sau greco-catolica faptul ca acea biserica a fost daramata de autoritatile catolcie imediat dupa convertirea ortodocsilor la catolicism, deci s-ar putea ca si catolicii sa fi stiut ceva (daca imi amintesc bine era inainte de Buckow, cand nu se daramase nimic).
Am gasit si sursa, era chiar istoria BRU de pe site-ul greco-catolic. Acolo spune ca "Începându-se zidirile noii cetăți a Albei Iulii, căzând în perimetrul lucrărilor printre altele au fost demolate și "Mitropolia Bălgradului cu Biserica cea de Mihai Vodă cel Viteaz pe la 1600 făcută". http://www.bru.ro/blaj/lista-episcop...urgiu-patachi/
Asta se intampla in 1715, la putin timp dupa uniatie, cand nu fusese daramata nicio biserica sau manastire ortodoxa.

Si daca tot a venit vorba de uniatie, fara legatura cu subiectul, am gasit in a doua istorie de pe site-ul BRU si revenirea la ortodoxie a lui Atanasie Anghel si a sinodului, dovada ca uniatia s-a facut si din constrangeri. http://www.bru.ro/wp-content/uploads...df/Madrid1.pdf

"Unii protopopi calvinizați, urmând exemplul lui Ioan Țirca, s-au adunat în săbor la Alba Iulia și, cu ajutorul calvinilor și a câtorva pravoslavnici, au silit pe mulți protopopi să semneze o declarație de revenire la vechea “ortodoxie”. Însuși Episcopul Atanasie, fiind luat prin surprindere, a cedat în fața “amenințărilor grozave” și a semnat ruperea legăturilor cu Biserica Romei."
Aceasta s-a produs pe fondul zdruncinarii puterii habsburgice odata cu rascoala lui Rakoczi. Odata cu infrangerea rascoalei si reinstaurarea puterii habsburgice Atanasie Anghel si cei cu el s-au reintors la catolicism (sursa e partizana, asa ii numesc greco-catolicii pe ortodocsii care s-au opus uniatiei, calvinizati).
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
despre aghiasma DanielaVoica Calugarul 23 16.01.2013 15:08:32
Aghiasma larisa maria Generalitati 16 08.01.2011 09:13:41
AGHIASMA (Sfintirea apei) pui Preotul 23 22.01.2009 17:50:35
experiment... Cristi007 Pocainta 9 04.01.2009 13:59:35
experiment "religios" oni91 Teologie si Stiinta 10 22.01.2008 21:26:01