Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.08.2011, 15:45:45
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Joi cununie civila?
Eu n-am mai auzit asa ceva. De cand ma stiu se face numai vineri sau sambata.
Adica la sfat or lucra, dar iei oamenii (colegi, prieteni etc.) deja de joi la nunta. Ei se mai duc poate si la serviciu.
pentru ce sa vina colegii si prietenii la cununia civila? aceea se poate face in ce zi vrei pentru ca oricum conteaza doar in acte, adevarata cununie este doar cea de la biserica. eu nici nu as face-o pe cea civila daca nu ar fi legile astea ale statului.

si nici nu voi invita pe nimeni la civila. Vom face vineri pentru ca vor sa vina si nasii insa daca nu tineau ei musai sa vina o faceam marti, miercuri sau joi, doar noi 2 si 2 martori.

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 16:02:51
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Sau se poate face cununie civila si Duminica...si programata chiar inaintea celei religioase, pentru a simplifica lucrurile.

Logic...cum altfel!?
din pacate nu se poate. cel putin nu in Bucuresti caci nu se mai oficiaza cununii civile sambata si duminica din cauza taierilor din salariile bugetarilor (cei de la starea civila) care nu mai lucreaza in weekend.

Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 16:04:55
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
2. Duminica dimineata la ora 9:00 incepe Sf. Liturghie. Cand te duci la coafor, cand te aranjezi? Deci te scoli la orele 5:00 dimineata?
daca vrea mireasa musai sa se mandreasca aratand cat mai bine si nu simpla cum a lasat-o Bunul Dumnezeu, si sa sarute sfanta carte cu buzele rujate..... atunci sa se scoale de la 5.

Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 16:15:31
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria32 Vezi mesajul
daca vrea mireasa musai sa se mandreasca aratand cat mai bine si nu simpla cum a lasat-o Bunul Dumnezeu, si sa sarute sfanta carte cu buzele rujate..... atunci sa se scoale de la 5.
referitor la noaptea nuntii. nu stiu daca s-a mai comentat.
cu totii stim ce ar trebui sa se intample in noaptea nuntii.
este vreo dezlegare speciala pentru miri in aceasta noapte?
pentru ca de obicei nunta are loc sambata sau duminica.
iar din cate imi aduc aminte, in zilele astea ... nu e voie.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 16:17:44
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
cu totii stim ce ar trebui sa se intample in noaptea nuntii.
Nu TREBUIE sa se intample nimic. De ce e musai sa se intample ceva atunci? nu ai toata viata inainte? Mi se pare o traditie stupida asta cu noaptea nuntii. Oricum, dupa atata stress si oboseala cred ca toti mirii abia asteapta sa doarma dupa nunta.

Cu siguranta la noi asa va fi.

Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 16:23:46
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu TREBUIE sa se intample nimic. De ce e musai sa se intample ceva atunci? nu ai toata viata inainte? Mi se pare o traditie stupida asta cu noaptea nuntii. Oricum, dupa atata stress si oboseala cred ca toti mirii abia asteapta sa doarma dupa nunta.

Cu siguranta la noi asa va fi.
eu ma refeream la traditie.
tocmai de aceea am intrebat.
si ai dreptate, nu cred ca le mai arde dupa o noapte de petrecere.
Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 16:27:05
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
eu ma refeream la traditie.
tocmai de aceea am intrebat.
si ai dreptate, nu cred ca le mai arde dupa o noapte de petrecere.
si daca le arde oricum in general nuntile tin pana dimineata si deja nu mai e noaptea nuntii. Deci daca e nunta sambata petrecerea tine pana duminica dimineata, apoi dorm sa se odihneasca, se trezesc, mai merg la ciorba de potroace (ca tot vorbeam de traditie) si deja se face luni seara si au voie sa faca ce vor ei. La fel si daca nunta e duminica.

Insa chestia cu traditia care spune ca TREBUIE sa se intample ceva in noaptea nuntii mi se pare ceva exagerat. Stiu ca era la tigani pe vremuri traditia sa aiba loc actul sexual si nu mai stiu cine sa iasa din dormitorul mirilor cu cearceaful patat de sange ca sa se vada ca mireasa a fost fecioara.

Reply With Quote
Vechi 05.08.2011, 16:40:33
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
si daca le arde oricum in general nuntile tin pana dimineata si deja nu mai e noaptea nuntii. Deci daca e nunta sambata petrecerea tine pana duminica dimineata, apoi dorm sa se odihneasca, se trezesc, mai merg la ciorba de potroace (ca tot vorbeam de traditie) si deja se face luni seara si au voie sa faca ce vor ei. La fel si daca nunta e duminica.

Insa chestia cu traditia care spune ca TREBUIE sa se intample ceva in noaptea nuntii mi se pare ceva exagerat. Stiu ca era la tigani pe vremuri traditia sa aiba loc actul sexual si nu mai stiu cine sa iasa din dormitorul mirilor cu cearceaful patat de sange ca sa se vada ca mireasa a fost fecioara.
asta cu cearsaful tine de mentalitatile evului mediu.
dar si la romani se practica pana nu demult, in unele zone.
imi povestea tata ca la ei in sat se practica, pe vremea cand era copil.
dar era si mai pe langa Lege.
dupa ce hotarau sa se casatoreasca si stabileau nunta, sa zicem in toamna, mirele isi lua mireasa acasa.
avea loc o petrecere care se numea rachiu (sa mori de ras). dupa care noaptea nuntii :))
a doua zi dimineata, soacra mare canta si dansa prin tot satul, aratand la toti cearsaful.
faza tare era ca de multe ori dupa 1-2 saptamani, mirele isi trimitea mereasa acasa. o lasa.
dar fata era cinstita.
ar fi fost de rasul satului sa-si piarda fecioria fara acel "rachiu", o simpla petrecere cu lautari.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2011, 03:07:51
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
asta cu cearsaful tine de mentalitatile evului mediu.
dar si la romani se practica pana nu demult, in unele zone.
imi povestea tata ca la ei in sat se practica, pe vremea cand era copil.
dar era si mai pe langa Lege.
dupa ce hotarau sa se casatoreasca si stabileau nunta, sa zicem in toamna, mirele isi lua mireasa acasa.
avea loc o petrecere care se numea rachiu (sa mori de ras). dupa care noaptea nuntii :))
a doua zi dimineata, soacra mare canta si dansa prin tot satul, aratand la toti cearsaful.
faza tare era ca de multe ori dupa 1-2 saptamani, mirele isi trimitea mereasa acasa. o lasa.
dar fata era cinstita.
ar fi fost de rasul satului sa-si piarda fecioria fara acel "rachiu", o simpla petrecere cu lautari.
sa ne fereasca Dumnezeu de asemenea "traditii" caci nu vad ce bine ar putea sa ne aduca.

Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 15:31:10
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

apropo ca intreba cineva pe aici ceva mai demult daca exista sau nu randuieli privind nunta ortodoxa:

Iata-le:

REGULI CE TREBUIE RESPECTATE LA O NUNTA In cadrul bisericii Ortodoxe:
1. Cei doi tineri care vor sa se cunune unul cu altul, sa nu fie intre ei nici un fel de rudenie trupeasca sau duhovniceasca, adica din Sfantul Botez. Cununia intre rude este oprita cu desavarsire de Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe.
2. Parintii celor doi tineri trebuie sa se invoiasca si sa se uneasca la casatoria copiilor lor. Nuntile facute fara voia parintilor nu aduc bucurie copiilor si sunt canonisite de Sfantul Vasile cel Mare in canoanele 38, 40 si 42 ca si desfranarea, cu trei ani oprire de la Sfanta Impartasanie pana la impacarea celor doi tineri cu parintii lor.
3. Cei doi tineri trebuie sa se iubeasca si sa se invoiasca a se casatori unul cu altul; caci de se casatoresc fara voia lor, la indemnul parintilor sau pentru castiguri materiale, aceasta nunta nu poate dainui.
4. Logodirea celor doi tineri sa se faca cu preot, dupa randuiala Bisericii, cu cercetarea canonica cuvenita.
5. Tinerii logoditi sunt datori sa traiasca la parintii lor pana la cununia religioasa si sa-si pazeasca cu sfintenie fecioria, ca de vor gresi mai inainte sunt canonisiti de Biserica ca niste desfranati si opriti sapte ani de la Sfanta Impartasanie.
6. Mai inainte cu o saptamana sau doua de cununia religioasa cei doi tineri sunt datori sa se spovedeasca la duhovnicul lor din copilarie sau la preotul satului, cu post si rugaciuni si, daca au voie, sa se pregateasca pastru Sfanta Impartasanie.
7. Cununia religioasa se cuvine, dupa traditie, a se face dimineata, de obicei Duminica, mai inainte de inceperea Sfintei Liturghii, iar nasii mirilor sa fie crestini buni, capabili sa invete si sa povatuiasca pe calea cea buna pe finii lor.
8. Dupa slujba cununiei, cei doi tineri stau cu cununiile pe cap in mijlocul bisericii, inconjurati de credinciosi pana la sfarsitul slujbei, iar preotul da binecuvantare de Sfanta Liturghie si se roaga impreuna cu toti cei de fata pentru ajutorul celor incununati. Crezul si Tatal nostru este dator sa le zica mirele.
9. Cand preotul zice : " Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati " , atunci cei doi miri se apropie de Sfantul Potir si se impartasesc cu Trupul si Sangele lui Hristos, daca au voie de la duhovnicul lor.
10. Dupa terminarea Sfintei Liturghii cei doi miri sunt condusi la casa mirelui de nuntasi dupa vechea traditie ortodoxa, unde se aseaza la masa, mananca si se veselesc cu cucernicie si buna randuiala, intru slava lui Dumnezeu, precum se cuvine crestinilor.
11. Daca cei doi tineri s-au impartasit, se cuvine sa fie in curatenie pana in seara zilei urmatoare, pentru cinstea Sfintelor Taine.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noaptea de Anul Nou parinteleiacob Spiritualitatea ortodoxa 15 03.01.2013 10:51:19
Despre Taina Nuntii in cultul rasaritean Alexandru Nunta 18 10.05.2012 11:36:35
Scopul nuntii Anna Nunta 59 25.04.2011 00:18:44
Noaptea de Înviere Carmen FUNIERU Diverse Sarbatori 3 05.04.2010 15:40:34
In noaptea de Craciun C.tin Intamplari adevarate 5 02.01.2009 22:15:28