putin offtopic
Constanta, Dumnezeu sa le ierte!
Sa stii ca pr. Gheorghe are dreptate, sa le spui preotilor de la tine aceste ganduri, sa auda si ei de la popor ce trebuie. Uite, iti dau un exemplu care mi-avenit imediat in minte, citind raspunsul parintelui: bunica mea e ingropata undeva in afara orasului, trebuia sa fac un parastas si o slujba la mormant, insa am realizat ca in acea biserica nu se facea slujba Sfintei Liturghii sambata. Or eu stiu ca parastasul trebuie sa vina in continuarea liturghiei si atunci am vrut sa nu mai tin parastasul acolo, ci in oricare alta biserica din oras unde se face si Liturghie sambata; problema era cu slujba la mormant, ca imi spunea ca nu e voie cu preot din afara. Ei, cum sa ii explic eu asta parintelui paroh de acolo ca vreau doar slujba la mormant, fara parastas, ca parastasul il fac in alta parte, sa nu creada ca ii dau lectii cand si cum sa isi tina el slujbele? El nu si nu, ca mortul e in cimitirul lui, aici se face parastasul! Si i-am spus pana la urma pe sleau, luandu-mi inima in dinti: asa se face: intai proscomidie, utrenie, apoi liturghie, si apoi parastas, si apoi slujba la mormant, ca sa fie bunica mea pomenita cum trebuie. Facuse niste ochi mari, era foarte uimit: "pai la noi nu se face asa." Si i-am spus ca in alte locuri se face si mi-a zis: bine, mata mergi acolo unde stii, la liturghie. Mi-a spus ca daca doresc, imi da si semnatura sa poata intra un preot strain pe teritoriul lui. Acelasi preot (ca, in rest, slava Domnului, toti pe care i-am intalnit sunt preoti care tin randuielile) ma tine minte si acum cand ma vede imi spune: "fata cu psaltirea", habar nu are cum ma cheama, asa imi zice. De ce? "De 35 de ani, de cand sunt eu preot, nu mi-a mai zis nimeni ca se citeste psaltirea la capataiul mortului, dar asa se face!"
Am ajuns si eu la vorbele bunicii, care tot ii indemna, printre altii, si pe preoti, saii invete mai multe pe oameni, cand ii ziceam eu sa nu le mai spuna atatea, ca ei sigur stiu si sa nu se supere: "Lasa, mama, stiu ei, stiu, dar lasa sa auda si din gura unui amarat ce trebuie!"
Asadar, iata ca si parintele Gheorghe ne spune ca pastorii trebuie sa auda si din gura noastra ce se intampla in poporul lor!