Citat:
În prealabil postat de NeInocentiu
As vrea sa stiu ce i-a motivat pe unii sa spuna ca autoexcitarea este mai grava decat sexul de placere.
|
Deși eu am votat "la fel de gravă", există cel puțin un motiv serios de a considera autoexcitarea mai gravă decât sexul de plăcere. Astfel, în timp ce sexul de plăcere este păcat omenesc sau "păcat după fire", autoexcitarea este ceva contra firii. Cel (sau cea) care practică legături sexuale premaritale (curvie) sau extramaritale (preacurvie) a căzut "în mod natural" ca să zic așa. Omul este jumătate înger și jumătate animal. Uneori jumătatea de animal câștigă asupra celei de înger. În acest caz, destinația organelor reproducătoare ale speciei a fost respectată, doar că într-un alt mod decât cel pe care Domnul îl dorește și îl binecuvântează. Dimpotrivă, în onanie există ceva la fel de monstruos ca în sodomie. Curvia este o încălcare evidentă numai a voinței divine și mai puțin evidentă a legii naturale, pe când a doua este o încălcare evidentă atât a voinței divine, cât și a legii naturale. Au fost perioade în istoria speciei umane în care Dumnezeu a permis poligamia, ba chiar și curvia, dar nu am citit ca Dumnezeu să fi permis onania.
În sfârșit, pentru cine a cunoscut (ca mine) ambele specii de păcate (de altfel, două specii ale aceluiași gen: păcate
contra sextum, izvorând din concupiscența noastră), faptul că autoexcitarea este mai gravă reiese și din efectele nefaste ale ei asupra organismului, la toate nivelurile sale, dintre care cel mai rău este slăbirea voinței. De aceea, cred eu, onania este un păcat "mai diabolic" dacă se poate spune așa, decât curvia. Curvia seamănă cu nerespectarea postului. Cel care, zicând că evită curvia, cade în onanie seamănă cu cel care nu mănâncă vinerea carne, în schimb își injectează heroină. Mult mai ușor decât să îți revii din dependență este să respecți postul: îl respecți deîndată ce ajungi la convingerea că lui Dumnezeu îi place să îl respecți. Din curvie, te ridici imediat după convertirea inimii. Dincolo, degeaba ajungi la concluzia că lui Dumnezeu nu-i place labagismul: deși îți este greață de tine, deși știi că și Lui îi e greață de tine, nu mai ai voința necesară să te ridici.
Și atunci, de ce am votat "la fel de gravă" ? Fiindcă ambele sunt păcate de moarte. Până la urmă, nu contează de ce ajungem în iad. Un motiv care îl face pe om să ajungă în iad este la fel de grav cu un motiv care îl face pe alt om să ajungă în iad. Dar tot e mai bine, decât să ardem, să ne căsătorim: de asta a binecuvântat Dumnezeu căsătoria.