Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.09.2011, 10:56:00
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Mai Adriana, ca de obicei pierdem timpul cu discutii fara rost doar pentru ca sa iasa ce vrei tu sa sustii.
In cazul de fata e ca ghicitoarea aia: "Manastire-ntr-un picior ghici ciuperca ce-i?"
Tu ai selectat din articol numai ce iti sustinea conceptia, desi adevarul e mai mult decat evident, nici macar nu trebuia sa intrebi.

Ia uite ce scrie exact in Sfanta Scriptura, Matei 26: "26. Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu."
Nu scrie ca au mancat paine, ce mai discutam degeaba?
Ca sa nu zici ca in Biblia ortodoxa au masluit textul, iata in Biblia Vulgata, cea mai veche Biblie in latina: "26. cenantibus autem eis accepit Iesus panem et benedixit ac fregit deditque discipulis."
Nu spune azimi, pentru ca mai sus scrie si de azimi cand e vorba de ziua azimilor: "17. prima autem azymorum accesserunt discipuli ad Iesum."

Asadar ce zi era daca au mancat paine si nu au mancat azimi?
Ca sa fie in plus, uite ce zice Iisus la inceputul capitolului: "1. Iar după ce a sfârșit toate aceste cuvinte, a zis Iisus către ucenicii Săi:
2. Știți că peste două zile va fi Paștile și Fiul Omului va fi dat să fie răstignit."
Nu stiu daca stii, dar la evrei nu era ca la noi, ziua incepea chiar cand incepea sa apuna soarele (si cred ca atunci cand se vedeau cel putin doua stele pe cer, adventistii stiu mai bine). De exemplu cum e iarna la noi ziua mai scurta, ziua urmatoare ar trebui sa inceapa destul de devreme.
Tot la evrei ziua dinainte de Pasti se numea prima zi a Azimilor. In aceasta zi se faceau si pregatirile si se taia mielul, pentru ca nu mai puteau sa faca dupa ce incepeau Pastile. La Marcu 14 scrie: "1. Și după două zile erau Paștile și Azimile. Și arhiereii și cărturarii căutau cum să-l prindă cu vicleșug, ca să-L omoare." Apoi: "12. Iar în ziua cea dintâi a Azimilor, când jertfeau Paștile, ucenicii Lui L-au întrebat: Unde voiești să gătim."

Nu in ultimul rand chiar conducatorii religiosi din Ierusalim ne spun cand s-a intamplat. De exemplu tot la Marcu 14: "2.Dar ziceau: Nu la sărbătoare, ca să nu fie tulburare în popor."
Daca Cina ar fi avut loc in noaptea de Pastile evreiesti atunci judecata si rastignirea ar fi avut loc in prima zi de dupa Pasti, prima zi de sarbatoare.
Mult mai clar avem descris in Luca 22: "7. Și a sosit ziua Azimelor, în care trebuia să se jertfească Paștile.
8. Și a trimis pe Petru și pe Ioan, zicând: Mergeți și ne pregătiți Paștile, ca să mâncăm."
Asadar aici spune ca a venit seara cand incepe prima zi a azimilor, aceasta zi se continua pana seara urmatoare cand e sarbatoarea Pastilor. Asadar Cina a fost cu o noapte/seara inainte de sarbatoarea Pastilor, de aceea au mancat paine si nu azimi.

Am lamurti totul, nu mai are rost sa continuam degeaba discutia, doar sa spui si tu ca atunci au mancat paine. Si nu-ti amintesti ca si catolicii foloseau paine pana au schimbat? N-am discutat noi de minunea de prin anul 700 cand Sfanta Impartasanie s-a transformat in carne si vin si inainte spune ca era paine, nu azima? Asta in Italia. Iar rasaritenii au reactionat cand au aflat ca folosesc azimi, probabil asta s-a intamplat odata cu alierea cu francii.
Catalin, se vede ca nu ai citit ce scrie pe site-urile evreiesti catre care am dat link, si nu ai citit cu atentie nici ceea ce am scris eu :))

Deci, artos in greceste este un termen general pentru paine care include nu doar painea Euharistica pe care o fac grecii dupa o reteta speciala (nu-i deloc painea din comert!!), dar artos cuprinde si orice fel de paine (cu masline, cereale, branza etc) care nu poate fi folosita pe post de Euharistie, pe care latinii este clar ca l-au tradus cu ceea ce aveau in limba lor, paine, la fel ca toti ceilalti. Nu o sa ii auzi zicand "Azima euharistica" ci "Painea Euharistica" si nu o sa-i auzi zicand ca Iisus a luat azima, a frant-o si a dat-o ucenicilor, ci tot paine zic :))

Acum, daca nu ai citit ce scrie pe link-urile evreiesti, macar nu fa afirmatii ca as vrea sa iasa cum vreau eu. Cum adica cum vreau eu? Pai eu am facut site-urile si regulile evreiesti? :)) Cum poate cineva afirma ce anume cred evreii fara sa-i consulte intai pe ei? :))

Revenind, inca nu ai explicat de ce Domnul a cerut sa i se pregateasca Pastile daca Pastile nu erau atunci, si de ce scrie ca ucenicii au facut ceea ce Domnul ceruse, adica au pregatit Pastile, daca ei de fapt au mancat cu totul altceva? Asta sa imi explici mie, pentru ca, daca citeai cu atentie ceea ce am postat, ai fi vazut ca la evrei este interzis sa manance azimile inainte de a incepe Pastile, ceea ce ar fi fost tocmai in ideea mancarii de paine daca Cina nu era Pascala. Dupa ultima cina cu paine, incepea ziua Pregatirii (deci ziua Pregatirii incepea seara, dupa apusul soarelui), zi in care se distrugea painea dospita (ultima cautare simbolica fiind in dimineata ce urma) si nu se mai manca nici paine dar nici azimi o zi intreaga pana incepea Pastele si se trecea pe azimi. Si de aceea era problema cand Pastele pica dupa Sabat, pentru ca in Sabat se mananca obligatoriu paine de trei ori pe zi deci nu se poate distruge painea asa cum cere randuiala Pastelui. Tu esti cel care nu prea ai inteles ce am postat de la evrei, dar vii cu acuzatii :))

Revenind, raspunde de ce Domnul a numit Pasti ceea ce a mancat cu ucenicii.

Cat despre painea euharistica catolica transformata in mod real, in mod miraculos, tocmai ca la unul din linkurile date cu ocazia discutarii acestui subiect scria ca avea forma azimilor catolice folosite astazi :))

Si ca titlu informativ, catolicii celebreaza Pastile in seara de Sambata sau noaptea de sambata spre Duminica, in timp ce Cina cea de Taina o celebreaza in seara de Joi din saptamana mare iar rastignirea vineri seara. Deci chiar prin celebrarea lor arata ca Cina cea de Taina a avut loc inainte de a incepe Pastele iudaic, dar asta nu-i impiedica sa creada ca Domnul a luat Cina Pascala cu ucenicii dupa cum ceruse. Pe tine insa te impiedica sa crezi. De ce? Tu ai inteles de ce Domnul a devansat Cina Pascala si de ce trebuia prins in acel moment si pe furis?

Last edited by Adriana3; 02.09.2011 at 12:22:03.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38