Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.09.2011, 12:29:40
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Da, e foarte frumoasă cartea lui Pleșu "Despre îngeri" chiar merită citită și recitită!
Vechi 03.09.2011, 12:51:26
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Da, e foarte frumoasă cartea lui Pleșu "Despre îngeri" chiar merită citită și recitită!
Asa este, ai pus punctul pe "i", in timp ce eu cautam un link catre cartea lui Plesu :) Ideile expuse anterior sunt punctate in cartea sa, Despre ingeri. Mi-a placut in mod deosebit episodul caderii, spusele Sf. Ioan Cassian despre "frana corporalitatii", a lui Maxim Marturisitorul despre "oglinda in ghicitura" sau cuvintele lui Plesu despre "mirosul jertfei", obligatia noastra de a fi o hrana placut mirositoare Lui Dumnezeu.

Cartea se poate downloada de aici:
http://www.4shared.com/get/6YR7XrcC/...re_ingeri.html

Last edited by ioanna; 03.09.2011 at 12:55:10.
Reply With Quote
Vechi 03.09.2011, 12:51:58
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Foarte frumos! Ioana, de unde stii toate astea?

Ia spuneti-mi, unii oameni cred ca dupa ce vor muri, s-ar putea transforma in ingeri. Bine, nu toti oamneii, asta se spune despre copii sau despre fiintele cu calitati foarte deosebite. Credeti ca e posibil?
Deasemeni, altii (mai "saracicu duhul", probabil) cred ca daca fac rele, se vor transforma in draci si vor face rau si dupa ce vor muri, cred ca daca ajung in rai se vor plictisi, pe cand in iad vor face ce le-a pllacut toata viata, nu realizeaza ca vor fi niste victime. Atfel , cred ca n-ar mai face nimeni rau.

In ce-l priveste pe Lucifer, cred ca putinii isi dau seama ca sunt asemeni lui, cand se "autovenereaza". Bine, nici o parere proasta despre tine nu te face sa fii mai aproape de Dumnezeu, asta e testata pe propria piele. Tu fiind o creatie a lui Dumnezeu, nu ai dreptul sa te autodispretuiesti pentru ceea ce esti (sunt prea urat, prea prost, etc), doar pentru ceea ce faci ( urasc pacatul pe care l-am facut).
Reply With Quote
Vechi 03.09.2011, 12:56:59
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Foarte frumos! Ioana, de unde stii toate astea?
Andrei Plesu- "Despre ingeri". Chiar merita sa o citesti, e o abordare teologica si filosofica. Eu nu-s adepta cititului online, imi place sa simt fosnetul foii si mirosul ei, insa daca nu te deranjeaza, acceseaza linkul pe care l-am postat si poti downloada cartea sa.

Sa citesti si cartea recomandata de Mihai, cea scrisa de Principesa Ileana a Romaniei. Ca fapt divers, Plesu incepe cu "vreau sa va spun ca eu n-am vazut niciodata un inger", in timp ce Principesa Ileana (Maica Alexandra) marturiseste de la inceput " cand aveam sapte ani am vazut ingeri". Nu-ti spun mai multe :)

Citat:
Deasemeni, altii (mai "saracicu duhul", probabil) cred ca daca fac rele, se vor transforma in draci si vor face rau si dupa ce vor muri, cred ca daca ajung in rai se vor plictisi, pe cand in iad vor face ce le-a pllacut toata viata, nu realizeaza ca vor fi niste victime
S-au uitat prea mult la filme. La cat de extatic e prezentat Paradisul in cinematografie, e clar ca si eu optez , daca nu pentru Iad, macar pentru Purgatoriul catolicilor

Last edited by ioanna; 03.09.2011 at 16:41:35.
Reply With Quote
Vechi 03.09.2011, 17:15:24
Senior Member

Implicit

Cel mai comic e paradisul publicitar din pliantele iehoviștilor, idioate teologic dar ingenioase ca metodă de marketing. Un Bahamas nepieritor, populat cu oameni zâmbitori echipați de vacanță, cămăși colorate, afișând fiecare o bunădispoziție uniformă, mai lipsesc mașinile, vilele și grătarul și e culmea bunăstării din imaginarul omului mediocru al secolului XXI. Odată ajuns acolo, după o perioadă mai lungă sau mai scurtă nu-ți mai rămâne altceva de făcut decât să-ți dorești să dispari la modul absolut.,sătul de leneveală, zâmbit, mângâiat tigri și leoparzi și admirat peisaje.

Last edited by Mihailc; 03.09.2011 at 17:51:15.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2012, 17:35:40
Senior Member

Implicit

Am atașat un document dedicat celor care au timp și răbdare să citească și despre lucruri mai putin ”urgente” sau imediat practice, cum ar fi o polemică amicală dintre pictorul/iconologul Sorin Dumitrescu și criticul de artă/filosoful Andrei Pleșu,apărută într-o revistă culturală acum vreo șapte sau opt ani, pe marginea best-seller-ului ”Despre îngeri”.
N-am apucat să pun diacritice textului, dar cred vă descurcați voi cu lectura.
Attached Files
File Type: doc Sorin Dumitrescu - Andrei Plesu.doc (110,0 KB, 19 views)
Vechi 16.05.2012, 21:36:55
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Dupa atata timp, spre rusinea mea, n-am reusit inca sa ma pun la punct cu tot ce vroiam sa stiu.
Tot ce stiu este ca am un inger pazitor, de care sunt foarte multumita, so far, insa daca ar da gres cu ceva, as intelege ca nu e nici el atotputernic.
Intrebarea mea e : daca si ingerii sunt coruptibili (vezi ingerii cazuti), atunci si al meu mai poate fi corupt? Presupun ca nu. Sau ei sunt imediat "detectati" si "zburati" din ceruri? Recunosc cu teama ca chiar eu eram odata pe cale sa-l ispitesc, ma gandeam ca ce mandra sunt de el, si ce mandru trebuie sa fie si el printre confratii lui, si mi-am dat seama ca mandria e unul din putinele pacate pe care le poate avea un inger, si mi-a parut rau ca l-am ispitit. Dar.. sper ca el e mai destept ca mine. Am incredere in el.
Reply With Quote
Vechi 16.05.2012, 22:18:21
N.Priceputu
Guest

Implicit

Fii liniștită, îngerul tău nu este coruptibil. Spre deosebire de om, îngerii au avut o singură dată posibilitatea de a alege, după care s-au statornicit pentru totdeauna în alegerea făcută.
De aceea diavolii nu se pot întoarce (pocăi). Cred că sunt ființe lipsite de dileme, de îndoieli, și din cauza asta alegerile lor sunt definitive.
Reply With Quote
Vechi 16.05.2012, 22:41:02
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Dupa atata timp, spre rusinea mea, n-am reusit inca sa ma pun la punct cu tot ce vroiam sa stiu.
Tot ce stiu este ca am un inger pazitor,
De fapt, nici nu este necesar să știți mai mult.

Citat:
de care sunt foarte multumita,
Asta e bine. Acuma, întrebarea care apare imediat în minte: dar el ? Este mulțumit de dv ?

Citat:
as intelege ca nu e nici el atotputernic.
Deși nu sunt atotputernici, totuși puterea îngerilor este considerabil mai mare decât a oamenilor. Ca poziție în cadrul ierarhiei cerești, deși ei ocupă poziții diferite în funcție de cinul căruia aparțin, totuși chiar și îngerii "inferiori" sunt pe o treaptă mai înaltă în comparație chiar cu sfinții. Face excepție Sfânta Fecioară, care se află nu numai deasupra oricărui alt sfânt, ci și deasupra îngerilor, având un cuvânt hotărâtor de spus în privința mântuirii noastre.

Citat:
Intrebarea mea e : daca si ingerii sunt coruptibili (vezi ingerii cazuti), atunci si al meu mai poate fi corupt? Presupun ca nu. Sau ei sunt imediat "detectati" si "zburati" din ceruri?
Revolta îngerilor s-a petrecut înainte de creația vizibilelor, prin urmare înainte de apariția timpului istoric. În consecință, îngerii au beneficiat de liber arbitru în afara timpului, alegerile lor fiind irevocabile. Mai simplu spus, nu e posibil ca îngerul dv bun să se înrăiască pe parcursul vieții dv. Se poate întâmpla, însă, să se întristeze de anumite aspecte pe care le vede neîncetat.

Citat:
Recunosc cu teama ca chiar eu eram odata pe cale sa-l ispitesc, ma gandeam ca ce mandra sunt de el, si ce mandru trebuie sa fie si el printre confratii lui, si mi-am dat seama ca mandria e unul din putinele pacate pe care le poate avea un inger, si mi-a parut rau ca l-am ispitit. Dar.. sper ca el e mai destept ca mine. Am incredere in el.
Îngerii (buni) nu cunosc mândria. Dar, spre deosebire de Dumnezeu, au emoții. Pot fi bucuroși, pot fi supărați. Îngerul dv este foarte supărat ori de câte ori trebuie să meargă cu un raport prost despre dv la Dumnezeu. Acolo, el vede mulți îngeri bucuroși, care aduc rapoarte bune despre oamenii cărora le sunt gardieni. Cât de mult ar dori să aducă și el un raport bun despre dv! Deci, de dragul îngerului dv, păziți-vă de rele și ascultați sugestiile lui bune. Ca să aibă ce scrie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Exista comunicare intre puterile de conducere si Bisefica? sunsray Despre Biserica Ortodoxa in general 3 09.05.2010 18:08:24
Despre pacate si despre Canoanele duhovnicilor gheorghecoser23 Preotul 5 25.06.2008 17:01:23