![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Virginia Haret, nascuta Andreescu, este nepoata marelui pictor Ion Andreescu. S-a nascut la Bucuresti la 21 Iunie 1894. La 9 ani, ramasa fara mama s-a ocupat de cei trei frati si de gospodarie.
A facut liceul în particular, luându-si bacalaureatul la liceul Mihai Viteazul. În urma concursului de admitere, la 18 ani, a intrat prima la Scoala superioara de Arhitectura, terminând-o cu foarte bine. În acelasi timp a urmat si Belle-Arte. Nenumaratele sale acuarele fac azi parte din Colectia de stampe a Bibliotecii Academiei Române. Din 1923 a lucrat în serviciul tehnic al ministerului Educatiei nationale, de unde s-a pensionat în 1947. A fost prima femeie care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. În perioada dintre cele doua Razboaie mondiale, a reprezentat România la Congresele internationale de arhitectura la Roma, Paris, Moscova, Bruxelles. I s-au acordat nenumarate premii care i-au încununat cariera. Multiple proiecte de arhitectura au fost realizate în Bucuresti : pe b-dul Schitu Magureanu - palatul fostei societati Tinerimea Româna, cladire cu 7 etaje, cu basoreliefuri cu scene din antichitate ; de asemenea, pe Calea Victoriei, ridica un fronton de cladiri - printre primele blocuri de beton armat ; pavilonul administrativ si dependintele subterane ale aeroportului Baneasa ; liceele Cantemir Voda si Gheorghe Sincai, precum si alte monumentale cladiri, fie de stat, fie vile particulare. Lista proiectelor si realizarilor arhitecturale a Virginei Andreescu Haret este lunga si impresionanta. Marea arhitecta se stinge la 6 Mai 1962, lasând în urma o opera mareata si un renume mondial.
|
||||
|
||||
![]()
Victor Babeș s-a născut în 1854 la Viena. A fost fiul lui Vincențiu Babeș, originar din Banat. A studiat medicina la Budapesta, apoi la Viena, unde și-a luat doctoratul.
Babeș își începe cariera științifică în Budapesta ca asistent în laboratorul de Anatomie Patologică (1874 - 1881). În urma descoperirilor lui Louis Pasteur, este atras de microbiologie și pleacă la Paris unde lucrează un timp în laboratorul lui Pasteur, apoi cu Victor Cornil. Împreună cu acesta publică primul tratat de bacteriologie intitulat Les bactéries et leur rôle dans l'anatomie et l'histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885). În anii 1885 - 1886 lucrează în Berlin în laboratoarele lui Rudolf Virchow și Robert Koch. În 1881 primește titlul de profesor asociat (doctor-docent) iar în 1885 postul de profesor de Histopatologie la Universitatea din Budapesta. În 1887 Victor Babeș este chemat la București ca profesor la catedra de Anatomie Patologică și Bacteriologie A realizat primul tratat de bacteriologie din lume, punand bazele moderne ale acestei stiinte. mai multe informatii...http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Babe%C8%99
|
||||
|
||||
![]()
S-a născut în 14 martie 1930 la Constanța, a absolvit Facultatea de Medicină Generală în 1954 la București.
După absolvirea facultății a fost repartizat la Niculești-Jianu, un sat de lângă Fetești, unde rămâne până în 1957, după care s-a transferat la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din București, aici activând timp de 27 de ani, până în anul 1984, când s-a mutat la Spitalul "Budimex", viitorul Spital "Marie Curie" din București. La acest spital, a fost șeful Clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică până la pensionare (2006). Medicul Alexandru Pesamosca a făcut operații în premieră și a salvat foarte mulți copii. Competent și credincios, el a efectuat aproximativ 45.000 de operații în întreaga sa carieră având credința nestrămutată că medicul operează, dar Dumnezeu vindecă. A făcut operații chirurgicale în România, China, Franța, Italia, Republica Moldova etc. În anul 1993, a devenit membru al Academiei de Științe Medicale din București. După mărturiile colegilor și ale multora dintre cei operați și salvați de medicul Alexandru Pesamosca, acesta nu a primit niciodată vreun ban de la pacienți sau de la rudele lor pentru operațiile efectuate sau pentru îngrijirea post-operatorie.Știa că marea bunătate a sufletului nu se răsplătește cu bani, ci cu bucuria faptei bune! Greu încercat de pierderea soției sale, cu 12 ani în urmă (1999), și de pierderea ambilor fii, răpuși de boli incurabile, el s-a retras în spital, locuind într-o cămăruță, fostă debara, aproape de sala de operație. Aici și-a trăit ultimii ani ai vieții, aproape de pacienții, studenții și medicii pe care i-a iubit și i-a sfătuit până în ultima clipă a vieții sale. O viață trăită în modestie și plină de fapte bune, dar și încercată de suferință a avut doctorul Alexandru Pesamosca, alintat de copii și apropiați cu apelativul "Tata Pesi" și "Îngerul copiilor", întrucât simțeau și admirau multa sa bunătate sufletească. Unind știința medicală cu bunătatea sufletului, medicul profesor Alexandru Pesamosca a arătat, prin personalitatea și activitatea sa, cum mâinile medicului priceput și bun la suflet devin mâinile iubirii lui Hristos pentru oamenii suferinzi. Cu multă gratitudine amintim aici și faptul că Profesorul Alexandru Pesamosca a contribui mult la construirea bisericii Spitalului "Marie Curie" și a altor biserici și mănăstiri. Astfel, el a promovat atât vindecarea trupului, cât și vindecarea sufletului omului, sănătatea fiind mai întâi un dar al lui Dumnezeu, pe care omul trebuie să-l păstreze și să-l cultive. http://www.ziarullumina.ro/articole;...totdeauna.html
|
||||
|
||||
![]()
Părintele Nicolae Tănase, căsătorit și tată a 6 copii, este preot într-un sat din ROMÂNIA, VALEA PLOPULUI ; dânsul deservește de asemenea și un sat din apropiere, VALEA SCREZII.
În anul 1990, Părintele Nicolae a început lupta sa împotriva avorturilor prin predicare. Unele tinere renunță să avorteze , dar nu-și pot permite un copil din motive social-economice. Pentru aceasta, Părintele Nicolae înființeză în anul 1994, asociația PRO VITA : PENTRU VIAȚĂ ; Asociația îi primește în grija ei pe acești copii, pentru un timp sau definitiv, dar ea primește de asemenea și copii orfani sau copii ai străzii. Mamele care își lasă copilul aici pot să-l ia din nou acasă, ceea ce se întâmplă uneori după doi-trei ani, când situația lor socială le permite acest lucru. Asociația păstrează contactul cu mamele, pentru a le ajuta să-și crească copiii. Asociația PRO VITA numără la ora actuală mai multe case pentru copii. Dar Părintele Nicolae a pus la contribuție și pe enoriașii săi. În fața afluxului important de copii (pe care îi găsește abandonați la ușa sa), Părintele îi încredințează familiilor din parohia sa. Aceste familii de multe ori au deja mai mulți copii, până la șase ; dar mai găsesc încă dragostea pentru a crește până la încă alți patru copii. În condițiile actuale din România, acesta este un adevărat eroism. La VALEA SCREZII, Părintele Nicolae a construit un așezământ care, pe lângă locuință, cuprinde un dispensar medical și o biserică, o brutărie și un staul. În acest centru locuiesc deja copii, adolescenți și tineri; la vârsta de 18 ani, tinerii trebuie să părăsească orfelinatele de stat și ajung de multe ori în stradă. Părintele Nicolae a scos din subsolurile Bucureștiului, mame tinere cu copiii lor. Părintele Nicolae se bate pentru viață, înțeleasă ca dar de la Dumnezeu. Se bate pentru viața poporului român și viitorul său. La marea emigrație datorată situaței politico-economice din țară, se adaugă trista realitate a comerțului cu copii români, nu totdeauna orfani, cumpărați de către unii străini din țările occidentale, comerț pe care Părintele Nicolae îl denunță fără menajamente până în fața tribunalelor. Părintele Nicolae animă de asemenea și două mici tipografii. Una dintre ele editează scrieri despre Ortodoxie, pentru profitul parohiei de la Valea Plopului, unde biserica Sfinții Arhangheli este neterminată. Cealaltă editează lucrări împotriva avorturilor și în favoarea vieții, pentru profitul asociației PRO VITA. Părintele a participat și la emisiuni pe această temă de la T.V. în România și în străinătate.
|
|||
|
|||
![]()
Reprodus din wikipedia, imi cer scuze ca nu am avut timpul necesar sa scriu eu un rezumat:
"Datorită specializărilor și aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, a reușit să facă operații neurochirurgicale din cele mai complexe și să scadă mortalitatea operatorie la procente comparabile cu ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume. Astfel, în cazul neurinoamelor de acustic a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale de la 49% la 4%. Aceste rezultate se datorează unei tehnici operatorii bine pusă la punt, precum și faptului că a introdus în arsenalul sălii de operație din Romania microscopul operator (1979) și laserul (1984). Până în prezent a efectuat peste 27.000 intervenții chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul. Gradul de dificultate al intervențiilor chirurgicale (anevrisme intracraniene - peste 2700, malformații arteriovenoase peste 300, neurinoame de acustic peste 350, tumori hipofizare peste 250, meningioame peste 1300, tumori de trunchi cerebral, tumori medulare, tumori intraorbitare, tumori de bază a craniului, tumori intraventriculare, tumori de glandă pineală etc). Numărul mare al acestora precum și excelentele rezultatele obținute postoperator prin reducerea semnificativă a mortalității (sub 4%) îl situează în rândul celor mai mari neurochirurgi din lume." |
|
||||
|
||||
![]()
Henri Marie Coandă (n. 7 iunie 1886 - d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918
Henri Coandă s-a născut la București la 7 iunie 1886, fiind al doilea copil al unei familii numeroase. Tatăl lui fusese generalul Constantin Coandă, fost profesor de matematică la Școala națională de poduri și șosele din București și fost prim-ministru al României pentru o scurtă perioadă de timp în 1918. Mama sa, Aida Danet, a fost fiica medicului francez Gustave Danet, originar din Bretania. Încă din copilărie viitorul inginer și fizician era fascinat de miracolul vântului, după își va și aminti mai târziu. Henri Coandă a fost mai întâi elev al Școlii Petrache Poenaru din București, apoi al Liceului Sf. Sava 1896 unde a urmat primele 3 clase, după care, la 13 ani, a fost trimis de tatăl său, care voia să-l îndrume spre cariera militară, la Liceul Militar din Iași 1899. Termină liceul în 1903 primind gradul de sergent major și își continuă studiile la Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București. detalii....http://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_Coand%C4%83
|
||||
|
||||
![]()
Ienăchiță Văcărescu (n. 1740 - d. 12 iulie 1797) a fost un poet, filolog și istoric român, aparținător al unei vechi familii boierești, familia Văcărescu, precursor al folosirii limbii române culte, pe care a folosit-o atât în scrierile sale filologice și istorice, cât și în poeziile pe care le-a scris.
A fost erudit și poliglot, știa: slava veche, greaca veche și modernă, turca, araba, persana, franceza, germana și italiana. A fost mare dregător domnesc și a îndeplinit misiuni diplomatice peste hotare. Este autorul celei dintâi gramatici românești tipărite (1787), care, pe lângă diversele categorii gramaticale, cuprinde și un capitol de prozodie, ilustrat cu exemple originale. A adunat un vast material pentru redactarea unor dicționare bilingve: german – român, turc – român etc. Ienăchiță Văcărescu deschide și seria artelor poetice românești, printr-un miraculos Testament: „Urmașilor mei Văcărești Las vouă moștenire Creșterea limbii românești Ș-a patriei cinstire.”
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mari romani pe care masonii nu doresc sa-i cunoastem | UNNOOM | Generalitati | 80 | 22.03.2013 02:01:16 |
Sarbatoarea Sfintei Mari | ioan_strainul | Generalitati | 23 | 16.08.2011 19:45:59 |
mari duhovnici romani de ieri si de azi | monicutza | Mari Duhovnici si predicile lor | 27 | 02.10.2010 21:40:29 |
Mari duhovnici si sfaturile lor | Iubirea | Mari Duhovnici si predicile lor | 2 | 26.07.2010 22:42:27 |
|