![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Uite un exmplu (nu-l redau exact ca în carte): dogma este limita semantică prin care poți să exprimi o taină, punctul maxim pe care-l poate atinge limbajul în explorarea misterului.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"A doua zi, când am mers la Panaguda, după ce Starețul ne-a dat o tratație și înainte de a-l întreba ceva, l-am auzit uimiți spunându-ne: - Ieri au venit la mine doi închinători și au început discuția despre Yannaras. Unul îl lăuda, altul îl osândea. Atunci eu le-am spus: „Măi copii, ce spune Hristos în Evanghelie? Nu spune “și da și nu”, ci spune: «Ce este da, da și ce este nu, nu». Ei, și eu vă spun: «Pe Yannaras nu, nu»”." Vedem cine este teolog si cu fapta, nu doar cu vorba, Par. Paisie stia ce au discutat cei doi si ce il vor intreba fara sa-i spuna. Tot Par. Paisie spune: " - Yannaras, atunci când îi arăți că ceea ce propovăduiește este înșelare și hulă, îți răspunde: „Da, da, aveți dreptate…”. După puțin îți spune iarăși: „Da, da, aveți dreptate…”, dar apoi continuă să scrie și să stăruie în înșelarea sa, însă într-un mod mai „politicos” (adică mai camuflat)” . Din articol: "Fără îndoială că în textele acestui scriitor există și destule elemente pozitive (învățături ale Sfinților Părinți, poziții ortodoxe ș.a.m.d.), dar ele devin astfel și mai periculoase, deoarece sunt o momeală. Momeală care îi atrage chiar și pe cititorii bine intenționați și nebănuitori sau – ceea ce este și mai rău – îi înșală chiar și pe oamenii și povățuitorii duhovnicești, făcându-i astfel să le recomande (!) sau cel puțin să le îngăduie, îndreptățindu-le cu „gândul cel bun”." Asadar e bine sa citeasca cel ce poate discerne ce e bun si ce e mia putin bun. |
|
|||
|
|||
![]()
Argumentatia impotriva stilismului e faptul ca dogmele si canoanele nu sunt acelasi lucru, nu ca dogmele sunt ceva relativ sau nu exista. Si in primul secol, cateodata ca sa combata o erezie unii cadeau in cealalta extrema, un exemplu pelagianism-predestinare.
In BO nu avem infailibilitate umana, adica a ierarhilor si nici a sinoadelor. In schimb avem infailibilitatea a ceea ce tine de partea divina a Bisericii, de aceea spune ca Biserica e infailibila. Infailibil este Capul Bisericii, Iisus, Dumnezeu si invatatura revelata precum si altele ce tin de partea divina si nu umana a Bisericii. Sinoadele nu sunt infailibile imediat, pentru ca au fost si sinoade eronate ale arienilor, monofizitilor, etc. Dar daca in timp se constata ca invatatura e la fel cu cea revelata acea invatatura devine infailibila. Aceasta se refera la dogme, care este adevarul revelat de Dumnezeu. Dogmele nu sunt inventate de sinoade, sunt chiar ceea ce scrie in Sfanta Scriptura, ceea ce a spus Iisus. Sinoadele se intruneau cand aparea cineva ce contesta o invatatura, atunci se spunea mai clar acea invatatura. Canoanele in schimb sunt norme bisericesti, obligatorii, luate sub influenta Sfantului Duh. Dar spre deosebire de dogme acestea pot fi schimbate tot de Biserica, cea care le-a adoptat. E adevarat, se intampla foarte rar acestea. Calendarul nici macar nu stim daca tine de canoane, e ceva lumesc. |
|
|||
|
|||
![]()
Hai să fim serioși, voi cu bloguri otv-iste veniți să-l contestați pe Yannaras?
Cătălin2, tu ai un pic de habar cât de important e omul ăsta pentru Biserică, poți să-ți faci o idee despre ce a însemnat mărturia ortodoxă a acestui gânditor de calibru mondial pentru intelectualii din lumea întreagă? Da, l-au urât mulți, pentru că e singurul care a avut curajul să denunțe pietismul ca pe un cancer al Bisericii, și l-au mai urât și unii monahi din Athos pentru că le-a demonstrat influența catolică asupra scrierilor lui Nicodim Aghioritul . Și l-au mai detestat unii clerici care s-au simțit lezați când Yannaras a început să vorbească deschis despre deprecierea tradiției iconografice și a degradării comunității euharistice parohiale. Pentru ce e contestat? Pentru zece pagini din Abecedarul Credinței unde vorbește despre erotismul omenesc în termeni de normalitate și nu cu crispări zelotiste și scârbe gnostice (bineînțeles, ipocrite).
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 13.09.2011 at 12:57:45. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu nu spun nimic de la mine pentru ca nu l-am citit, dar prima parte a citatului dat mi s-a parut cam contradictorie. |
|
|||
|
|||
![]()
Dar tu ești sigur că părintele Paisie a spus ce spun unii că a spus? Nu cumva toată calomnia asta se bazează pe surse de mâna a cincea?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum nu stiu exact toata pozitia teologului grec, dar citatul acela mi s-a parut cam confuz, bate mai mult inspre idei ecumeniste. Poate mi s-a parut. P.S. Acum l-am recitit, se pare ca nu mi s-a parut. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Casatorie stil vechi | Andrreea | Nunta | 289 | 06.09.2019 17:44:23 |
pentru o casatorie pe stil vechi | doca | Botezul | 30 | 08.09.2012 19:29:55 |
biserica ortodoxa de stil vechi | silviu.pintilie | Secte si culte | 6 | 12.11.2010 14:03:30 |
Hotararea Sinodului Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi referitor la actele biometrice | bunicu | Stiri, actualitati, anunturi | 2 | 24.03.2009 11:20:37 |
casatorie cu ortodox de stil vechi | doca | Nunta | 1 | 31.01.2008 15:06:59 |
|