Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.09.2011, 17:47:01
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana3 Vezi mesajul
Eu inteleg foarte bine ca preotii greci vorbesc greaca moderna in mod curent, si studiaza greaca veche inca de la scoala, orice elev o studiaza, au ore de limba greaca veche in care studiaza textele avandu-le in paralel in greaca veche si moderna si la fel sunt scrise si Bibliile utilizate de ei. O sa o primesc in curand si pe a mea, ca s-a amanat totul din cauza vacantei. Si apoi, cei care studiaza teologia aprofundeaza greaca veche la facultate simai ales studiaza sensul cuvintelor in context liturgic si biblic. Dvs. insa va bazati strict pe un traducator automat de pe Internet si credeti ca traducatorul automat stie mai bine decat cineva care este nu numai de origine greaca, dar cu o profesie care il obliga sa stie greaca veche mai ales biblica si liturgica, pentru ca cred ca dvs. nu stiti ca TOATA practica liturgica greaca se face in GREACA VECHE pana la ora actuala! Habar nu aveti o gramada de lucruri si continuati sa afirmati ca traducatorul google ar fi expert in greaca veche mai presus de preotii greci. Incredibil!

Si cum ramane deci cu folosirea lui Artos pentru desemnarea azimilor mancate in seara zilei Invierii?
Incredibila esti tu Adriana eu nu am folosit translate google si nici nu am afirmat ca asta ar fi bun, dar toate lexicoanele de greaca veche arata ca artos deseamneaza painea uzuala dospita pe cand azimos deseamneaza doar azima/paine nedospita daca ai chef o sa-ti dau spre lecturare ultima sursa citita azi in legatura cu artos/azima si de ce Hristos a folosit paine dospita http://www.servantsnews.com/sn0305/bread.htm nu azima
Vechi 18.09.2011, 18:21:24
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga Vezi mesajul
ultima sursa citita azi in legatura cu artos/azima si de ce Hristos a folosit paine dospita http://www.servantsnews.com/sn0305/bread.htm nu azima
Foarte bun articolul, daca il aveam pe site de la inceput nu mai discutam degeaba atatea pagini.
Vechi 18.09.2011, 18:46:10
valentin.viliga's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Foarte bun articolul, daca il aveam pe site de la inceput nu mai discutam degeaba atatea pagini.
Mintea de pe urma, pt ca ma saturasem sa tot vb cu peretii si tot studiind problema abia azi l-am gasit
Vechi 18.09.2011, 19:34:36
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned

Data înregistrării: 12.01.2010
Locație: Turma Bunului Pastor
Implicit

Citat:
Mintea de pe urma, pt ca ma saturasem sa tot vb cu peretii si tot studiind problema abia azi l-am gasit
In cazul asta mai studiati problema si cautati surse grecesti daca doriti sa aflati adevarul.
Vechi 18.09.2011, 19:42:47
valentin.viliga's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
In cazul asta mai studiati problema si cautati surse grecesti daca doriti sa aflati adevarul.
Ca sa inchei aceasta discutie cu peretii, dumneavoastra tot veniti cu preotii greci dar ati nominalizat niciunul, arata-mi un preot ortdox grec care v-a spune ca artosul desemna azima, eu ma retrag din discutie oricum. Iar spre deosebire de dumneavostra autorul acela, care nu are pregatire teologica dupa cum nici dumneavoastra nu aveti, a folosit totusi niste instrumente de lucru folositoare pentru studiul biblic si printre altele daca evrei ar fi inteles ca Hristos e Mielul pascal, atunci da ar fi inteles adevarata semnificatie a Pastelui.

Last edited by valentin.viliga; 18.09.2011 at 19:47:00.
Vechi 18.09.2011, 19:49:24
Banned

Implicit

Citat:
Ca sa inchei aceasta discutie cu peretii, dumneavoastra tot veniti cu preotii greci dar ati nominalizat niciunul, arata-mi un preot ortdox grec care v-a spune ca artosul desemna azima, eu ma retrag din discutie oricum.
Degeaba va nominalizez pentru ca nu sunt preoti pe care sa-i fi citit pe net si din care sa fi priceput eu ce am crezut, ci eu vorbesc cu preotii greci in carne si oase din biserica greceasca la care merg. Dar sunt sigura ca puteti gasi si dvs. unul chiar si pe net ca sa ii scrieti un e-mail. Plus de asta, vad ca va feriti cu toata puterea sa recunoasteti ca in seara Invierii au mancat azimi acolo unde scrie artos, mic amanunt care i-a scapat si dnului John Leitch, dar si multor altor inflacarati in a-L acuza pe Domnul de incalcarea randuielii Pastelui si asta bazandu-se pe semnificatia unui cuvant grecesc inteles dupa mintea proprie.
Vechi 18.09.2011, 20:10:06
Banned

Implicit

Citat:
Ca sa inchei aceasta discutie cu peretii, dumneavoastra tot veniti cu preotii greci dar ati nominalizat niciunul, arata-mi un preot ortdox grec care v-a spune ca artosul desemna azima, eu ma retrag din discutie oricum. Iar spre deosebire de dumneavostra autorul acela, care nu are pregatire teologica dupa cum nici dumneavoastra nu aveti, a folosit totusi niste instrumente de lucru folositoare pentru studiul biblic si printre altele daca evrei ar fi inteles ca Hristos e Mielul pascal, atunci da ar fi inteles adevarata semnificatie a Pastelui.
Nu sunt teolog dar voi fi, rabdare.
Cat despre instrumente de lucru folositoare studiului biblic, iarasi are el instrumente mai bune decat preotii si teologii? Nici un sfant nu a indraznit sa spuna ca Iisus ar fi mancat paine dospita de Pasti. Au fost citati doi sfinti aici, unul Sf. Ioan Gura de Aur care a inteles ca Cina a fost de Pasti, si un altul, Sf. Chiril al Alexandriei care dimpotriva a plasat Cina in 14 Nissan si nu in 15 ca Sf. Ioan Gura de Aur, netinand cont de schimbarea zilei la evrei de cu seara, Insa nici unul nu si-a permis sa spuna ca Iisus ar fi folosit paine dospita de Pasti, o incalcare grava a Legii!
Referitor la ce nu au inteles evreii, este adevarat ca ei nu au inteles ca Iisus este mielul jertfit, dar vedeti ce mai spune autorul? Spune ca evreii nu au inteles nici semnificatia vinului si a painii pascale, ori painea pascala evreiasca este azima conform LEGII DATA DE DUMNEZEU! Iisus nu este iedul dus la taiere ci mielul dus la taiere, respecta deci intocmai simbolul pus de Dumnezeu in sarbatoarea Pastelui. De ce in cazul painii sa nu-l fi respectat? Doar pentru ca asa vrea sa creada unii acuzandu-i pe evrei ca nu inteles cum sta treaba cu azimile? Pai ce, de capul lor mananca evreii azimile?? A fost porunca de la Dumnezeu sa le manance! Daca Dumnezeu a hotarat sa puna drept simbol mielul, painea nedospita si vinul, venim noi sa spunem ca evreii nu au inteles ca painea trebuia sa fie dospita??

Si apoi se leaga de capitolul 6 din Ioan unde Iisus este painea vietii. Pai painea vietii se refera la dospeala sau se refera la o hrana care da viata pentru o eternitate? De ce Dumnezeu a dorit ca 7 zile sa manance evreii doar azima de Pasti cand mielul pascal este Domnul si este paine dospita dupa parerea dvs.?

Si dvs. luati ca pe o autoritate pe acest om din Church of God. Apropos de Church of God, este Biserica cea adevarata aceasta sau este secta dupa parerea dvs.?
Vechi 18.09.2011, 20:16:10
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu sunt teolog dar voi fi, rabdare.
Cineva care face o facultate de teologie nu devine teolog automat. De obicei se spune ca teologi sunt cei ce au si traire, deci si practica nu numai teorie. Si mai important daca cineva nu are invatatura ortodoxa nu e bagat de nimeni in seama in ortodoxie si foarte probabil nici de alte culte. Cristian Badilita s-a suparat din cauza asta si a spus ca trece la BRU in mod simbolic (asa, ca un ecumenist, sta in ortodoxie, dar el spune ca e in BRU).
Vechi 18.09.2011, 19:33:15
Banned

Implicit

Citat:
Incredibila esti tu Adriana eu nu am folosit translate google si nici nu am afirmat ca asta ar fi bun, dar toate lexicoanele de greaca veche arata ca artos deseamneaza painea uzuala dospita pe cand azimos deseamneaza doar azima/paine nedospita daca ai chef o sa-ti dau spre lecturare ultima sursa citita azi in legatura cu artos/azima si de ce Hristos a folosit paine dospita http://www.servantsnews.com/sn0305/bread.htm nu azima
Domnule Valentin,
Ce competenta are cel care a scris articolul, John Leitch? V-ati intrebat?
Ia uitati ce scrie aici:

"The writer, who has attended Church of God services since 1976, lives near Drumbo with his wife, Maxine. The Leitches have two grown daughters. Mr. Leitch is a retired ironworker."

http://www.thejournal.org/issues/issue62/leitch.html

Deci va intreb: este competenta lui mai mare ca a unui preot grec? Stie el mai bine greaca (veche si moderna) decat un preot grec?
Si haideti sa vedem mai departe ce zice acest domn.

"DRUMBO, Ont., Canada--We realize the law requires us to eat unleavened bread for seven days once a year (Leviticus 23:6). Christ did not come to abolish the law (Matthew 5:17-18), so this aspect of the law is still required."

Dupa care spune ca azima este paine nedospita si artos paine crescuta (nu spune deloc dospita!), si se lanseaza intr-o demonstratie a pregatirii painii si simbolisticii ei care cuprinde inclusiv paragraful:

"The Jews, through history, have used leavened bread, and the Catholics have used unleavened bread. The Jews have, for the most part, never understood the significance of the Passover lamb or the bread and wine."

Dumneavoastra vi se pare o persoana serioasa cea care afirma ca evreii nu au inteles niciodata semnificatia Pastelui (a mielului, a painii - bread, si a vinului de Pasti)?

Si revenind, acestei persoane se pare ca i-a scapat pasajul in care Domnul frange din nou artos-ul in ziua Invierii Sale, deci in timpul celor 7 zile de azimi pe care le cerea legea iudaica conform celor spuse de chiar gurita lui. Asa ca fiti fara grija ca ii scriu acestui domn care de altfel nici nu da cu titlu de adevar absolut ceea ce spune ci prezinta niste idei pur personale.

Asa ca termin intrebandu-va: considerati deci ca acest domn are o autoritate superioara in materie de greaca decat un preot grec? Ca in materie de ritualuri evreiesti vad bine ca se crede superior evreilor care n-au inteles Pastile dupa parerea lui, si nici macar nu scrie "semnificatia vinului si azimii" daca tot vorbeste de passover-ul evreiesc, ci scrie si el "bread" dandu-se astfel de gol in utilizarea termenului generic de "paine" chiar si atunci cand vorbeste de azimi! Ca doar nu vrea sa zica acum ca evreii tin Passover cu bread dospit!

Deci pentru dvs. ramane intrebarea: cum de scrie in Evanghelie "artos" pentru azima mancata in seara Invierii. Si o voi pune imediat si domnului scriitor ironworker pensionat din Biserica Church of God.

Last edited by Adriana3; 18.09.2011 at 19:43:12.
Vechi 18.09.2011, 19:59:50
Senior Member

Implicit

Citat:
Si revenind, acestei persoane se pare ca i-a scapat pasajul in care Domnul frange din nou artos-ul in ziua Invierii Sale, deci in timpul celor 7 zile de azimi pe care le cerea legea iudaica conform celor spuse de chiar gurita lui. Asa ca fiti fara grija ca ii scriu acestui domn care de altfel nici nu da cu titlu de adevar absolut ceea ce spune ci prezinta niste idei pur personale.
E descris si acel pasaj, chiar l-am citit. E adevarat ca nu e ortodox, dar conteaza ce scrie, poate sa fie si eschimos. Oricum, pe tine nu te impresioneaza ce spun ortodocsii, ci doar ce spun alte culte, deci acesta e din alte culte.
Idei personale, dar la fel ca tine, pentru ca si tu ai tot idei personale, noi le exprimam pe cele ortodoxe.
Ca sa revenim, folosirea azimilor este reinvierea unui obicei iudaic, doar la iudei era sarbatoarea azimilor.
Mai avem noi sarbatoarea azimilor? Nu, era doar in Legea Veche. Asa cum de exemplu nu mai avem sacrificiul de animale.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins flying Teologie si Stiinta 88 23.09.2011 18:24:40
Minciuna si viclenia maria40 Generalitati 68 22.06.2011 22:13:56
Nu mai raspunde-ti sectantilor ionut stefan Secte si culte 146 15.03.2011 09:23:38