![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Explicația ar fi nestatornicia noastră, complacerea într-o stare amorțită, în care suntem lipsiți de vigilență, neatenți la ispitele pe care le primim în gând.
Te poți ruga sau poți să te afli într-o stare prielnică Duhului Sfânt, care te va vizita, te va mângâia și lumina, îți va inspira gânduri, vorbe bune. Însă vrăjmașul nu poate suporta această stare, căci îl arde. El vrea să te paraziteze; și atunci îți trimite ispite, gânduri... Primirea sau respingerea lor, însă, de noi ține. Datoria noastră e să ne ținem „firewall-ul” activ (chiar f. potrivit mi se pare numele, căci trebuie să avem un zid de foc împrejurul minții, care nu e altceva decât rugăciunea; permanentă). Spun Părinții că fiecare gând ce ne vine în minte trebuie adus ofrandă lui Dumnezeu, pus înaintea lui Hristos, pentru a vedea dacă este bun sau rău, dacă e de primit sau de respins. |
|
|
|||
|
|||
|
Nu stiu ce sa zic. de cele mai multe ori starea aceasta apare si/ sau se accentueaza ca urmare a faptului ca incerc sa "ma rog" ( = citesc rugaciuni). Posibil ca la mine rugaciunea sa nu aiba efectul scontat, adica sa-mi dea incredere, ci din contra sa accentueze starea de deznadejge, impresia ca as fi in voia altcuiva, a sortii, a intamplarii sau a unor spirite. Pe bune, zici ca ma rog la stiu eu ce sfant si in locul lui, ma aude si ma ia sub "aripa" lui un drac...Cum e posibil asa ceva?
|
|
|
|||
|
|||
|
E normal să se întâmple așa, căci tocmai atunci își face simțită prezența, când te rogi. Îl deranjezi. Altfel, stă liniștit.
Dacă asta e semn că îl arde, atunci trebuie să-l arzi mai tare cu rugăciunea. Și cât mai des. Până la urmă te va lăsa, căci nu poate răbda. Asta o spunea duhovnicul meu în legătură cu postul: că dracul îi atacă mai tare pe începători, cu gânduri că e greu, că nu se poate pentru că mergi la serviciu, că e scump să postești și câte și mai câte. Însă pe cei care s-au întărit în hotărârea asta nu-i mai deranjează cu astfel de ispite, căci știe că lupta e pierdută și că n-ar face decât să pună cununi pe capul lor. Vine, însă, cu alt soi de ispite (poate mândrie ș.a.). Dar și de spovedanie profundă e nevoie, ca să nu te aibă la mână cu ceva. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Grade de rudenie | costel | Nunta | 83 | 28.10.2016 10:17:56 |
| Crezi în semne? | metafora | Generalitati | 30 | 21.01.2012 14:37:39 |
| grade de rudenie | anita86 | Generalitati | 7 | 13.11.2009 00:58:10 |
| moartea patriarhului cu semne de intrebare | body282004 | Secte si culte | 9 | 01.10.2008 18:45:03 |
| semne | silana | Generalitati | 77 | 04.08.2008 22:21:55 |
|
|