Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.09.2011, 18:10:52
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de clujeanul33 Vezi mesajul
Doamne ajuta!

Ma adresez tuturor cu rugamintea de a-mi sa un sfat in legatura cu o situatie de viata autentica si reala..

Pe scurt, vreau sa stiu daca este normal / moral / canonic urmatoarele actiuni ce le-a facut in duhovnic (nu vreau a judeca, de asta nu am pretentia sa spun ca el e asa si eu sunt mai drept ca el, ci vreau sa stiu DACA MAI SUNTEM DATORI CU ASCULTAREA FATA DE EL SAU NU)..
clujeanu33,

Cred ca abuzati de naivitatea utilizatorilor acestui forum, povestind intamplarea trunchiat si ispitindu-i sa judece un parinte duhovnicesc in conditiile in care ei abia cunosc cele intamplate.

Citat:
Iata faptele:

1. Refuzul repetat de a da binecuvantare pt casatorie, neinvocand niciodata motive canonice
Dar ce motive a invocat?

Citat:
2. Mi-a spus: "Daca nu o lasi in pace, te voi pune la slujbe" ceea ce a si facut si am avut multe dificultati in ceea ce priveste problemele materiale, cu serviciul, cu chiria, etc..
Si nu aveati si pana atunci?

Citat:
3. Mi-a spus: " Nu te iert si nu te dezleg de ce ai facut" referindu-se la pacatele facute cu fiica duhovniceasca cu care ceream casatoria
Pai ati spus ca nu e duhovnicul dvs.
Atunci pentru ce sa va ierte/dezlege?

Citat:
Si inca un amanunt, nu e duhovnicul meu, ci al ei

Citat:
4. Nu a vrut sa cerceteze situatia reala de la bun inceput dintre noi, si mai ales faptul ca o trimisesem sa ceara biecuvantare pt casatorie, cand nu facusem nici un pacat, nici macar nu ne tinusem de mana.
Apoi a spus ca nu trebuie sa se casatoreasca ca nu e voia lui Dumnezeu, apoi ca e prea in varsta, apoi ca e bolnava si ca nu voi avea grija de ea, apoi ca nu vor parintii ei, apoi ca am facut pacate, etc..
Poate a intuit situatia, o fi vazator cu duhul si doreste sa o protejeze de niste neplaceri..

Iar din ceea ce spuneti se pare ca o parte din ce intuise el s-a adeverit, ati tras-o in pacat.

Citat:
5. Nu vrea sa ma primeasca la spovedanie, m-a primit "de ochii lumii" si nu m-a lasat sa spun nimic, apoi mi-a dat canon sa o las in pace
Deci pana la urma nu aveti duhovnic, nu sunteti de fapt crestini practicant?
Sincer..

Citat:
6. Mi-a spus in fata, direct ca sunt bolnav mintal si ca sa merg sa ma tratez
Iar dvs. inainte sa va spuna asta, ce i-ati spus sau ati facut?

Citat:
Pe scurt cam astea sunt faptele, si repet, nu pt a-l judeca sunt aici, ci pt a ma ajuta sa-mi spuneti de este canonic ceea ce spune si face si daca se cuvine ca ea sa asculte in continuare de el in conditiile astea sau sa-l lase.
Ispititi oamenii cu judecati pripite..

Eu personal nu vad nici un motiv pentru care n-ar face bine sa asculte in continuare de duhovnic..

Citat:
Va multumesc anticipat si va cer iertare pt cei ce ma considera cu mult prea infantil in trairea ortodoxiei pt postarea acestui subiect..
Infantil?
Pai in ce etapa de traire a ortodoxiei va aflati mai exact?
Adica cam ce anume din ce faceti va indreptateste sa va considerati ortodox?

Si inca o intrebare, de ce vreti sa va casatoriti?

Last edited by AlinB; 23.09.2011 at 18:13:10.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2011, 18:37:18
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ce intrebare pui si tu: pentru a-si intemeia o familie. A raspuns domnul: "S-au intamplat si pacate, si caderi, dar, ramane inainte de toate dorinta in aceasta lume nebuna si din ce in ce mai apostata de a trai asa cum a lasat Dumnezeu viata de familie"

Reply With Quote
Vechi 25.09.2011, 19:21:42
clujeanul33 clujeanul33 is offline
Member

Data înregistrării: 25.05.2009
Locație: Cluj Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
clujeanu33,

Cred ca abuzati de naivitatea utilizatorilor acestui forum, povestind intamplarea trunchiat si ispitindu-i sa judece un parinte duhovnicesc in conditiile in care ei abia cunosc cele intamplate.

Dar ce motive a invocat?

Si nu aveati si pana atunci?

Pai ati spus ca nu e duhovnicul dvs.
Atunci pentru ce sa va ierte/dezlege?

Poate a intuit situatia, o fi vazator cu duhul si doreste sa o protejeze de niste neplaceri..

Iar din ceea ce spuneti se pare ca o parte din ce intuise el s-a adeverit, ati tras-o in pacat.

Deci pana la urma nu aveti duhovnic, nu sunteti de fapt crestini practicant?
Sincer..

Iar dvs. inainte sa va spuna asta, ce i-ati spus sau ati facut?

Ispititi oamenii cu judecati pripite..

Eu personal nu vad nici un motiv pentru care n-ar face bine sa asculte in continuare de duhovnic..

Infantil?
Pai in ce etapa de traire a ortodoxiei va aflati mai exact?
Adica cam ce anume din ce faceti va indreptateste sa va considerati ortodox?

Frate Alin,

Incerc a-ti rasp pe scurt..
Ma aflu undeva "intre iadul deznadejdii si iadul smereniei" si pt mine, casatoria este o impreuna-patimire spre mantuire.

El ma considera nebun vazand ca eu tot insist sa cer binecuvantare..
Daca vroiam sa traiesc in pacate, mai ceream vreaodata casatoria?!
Si nu te poti gandi ca am ajuns ambii sa pacatuim TOCMAI PT CA EL CA DUHOVNIC S-A INCAPATANAT SA INCALCE CANOANELE BISERICII SI NECERCETAND SA NU NE DEA BINECUVANTARE?

DACA NE DADEA BINECUVANTARE, MAI PACATUIAM IN AFARA CASATORIEI?!!

Am duhovnic si nu problema e duhovnicul meu, ci al ei., din cate ai sesezat..

Am postat mai devreme din canoane ca oricine as fi, indiferent de am sau nu par duhovnic, cand vreau sa ma spovedesc, NICI UN DUHOVNIC NU ARE VOIE SA NU TE PROMEASCA, SAU CUM A FACUT EL SA MA PRIMEASCA DE "OCHII LUMII" SA NU MA LASE SA-MI SPOVEDESC NIMIC DIN CE ERAM PREGATIT SI APOI SA-MI DEA SI CANON..

CUM POT IMPLINI UN CANON CAND E DAT "NECANONIC"?!

HRISTOS A SPUS "IUBESTE-TI APROAPELE CA PE TINE INSUTI" SI CHIAR NE-A PORUNCIT SA NE IUBIM SI VRAJMASII, DAR EL DA UN CANON (DE A NU MAI VB SI DE A NU NE MAI INTALNI UNUL CU ALTUL) CE INCALCA PORUNCILE MANTUITORULUI...
SE CUVINE SA-L ASCULTAM, ASA-I?!!

A CERUT BINECUVANTARE SA MERGEM IMPREUNA LA MANASTIRE SI A SPUS NU..
TE INTREB, SI VA INTREB PE TOTI: CE PACAT POATE FI SA MERGI SI SA TE ROGI IMPREUNA INTR-O SF. MANASTIRE?
OARE NU, IN BISERICA LUI HRISTOS, "TOTI SUNTEM UNA, UNITI DUPA DUH SI CAP NE ESTE HRISTOS"?!
CE FEL DE CANON E ACESTA, CAND APLICAREA LUI INCALCA PORUNCA IUBIRII DATA DE HRISTOS?!
Vechi 26.09.2011, 17:53:40
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Frate Alin,

Incerc a-ti rasp pe scurt..
Ma aflu undeva "intre iadul deznadejdii si iadul smereniei" si pt mine, casatoria este o impreuna-patimire spre mantuire.

El ma considera nebun vazand ca eu tot insist sa cer binecuvantare..
Daca vroiam sa traiesc in pacate, mai ceream vreaodata casatoria?!
Si nu te poti gandi ca am ajuns ambii sa pacatuim TOCMAI PT CA EL CA DUHOVNIC S-A INCAPATANAT SA INCALCE CANOANELE BISERICII SI NECERCETAND SA NU NE DEA BINECUVANTARE?

DACA NE DADEA BINECUVANTARE, MAI PACATUIAM IN AFARA CASATORIEI?!!

Am duhovnic si nu problema e duhovnicul meu, ci al ei., din cate ai sesezat..

Am postat mai devreme din canoane ca oricine as fi, indiferent de am sau nu par duhovnic, cand vreau sa ma spovedesc, NICI UN DUHOVNIC NU ARE VOIE SA NU TE PROMEASCA, SAU CUM A FACUT EL SA MA PRIMEASCA DE "OCHII LUMII" SA NU MA LASE SA-MI SPOVEDESC NIMIC DIN CE ERAM PREGATIT SI APOI SA-MI DEA SI CANON..

CUM POT IMPLINI UN CANON CAND E DAT "NECANONIC"?!

HRISTOS A SPUS "IUBESTE-TI APROAPELE CA PE TINE INSUTI" SI CHIAR NE-A PORUNCIT SA NE IUBIM SI VRAJMASII, DAR EL DA UN CANON (DE A NU MAI VB SI DE A NU NE MAI INTALNI UNUL CU ALTUL) CE INCALCA PORUNCILE MANTUITORULUI...
SE CUVINE SA-L ASCULTAM, ASA-I?!!

A CERUT BINECUVANTARE SA MERGEM IMPREUNA LA MANASTIRE SI A SPUS NU..
TE INTREB, SI VA INTREB PE TOTI: CE PACAT POATE FI SA MERGI SI SA TE ROGI IMPREUNA INTR-O SF. MANASTIRE?
OARE NU, IN BISERICA LUI HRISTOS, "TOTI SUNTEM UNA, UNITI DUPA DUH SI CAP NE ESTE HRISTOS"?!
CE FEL DE CANON E ACESTA, CAND APLICAREA LUI INCALCA PORUNCA IUBIRII DATA DE HRISTOS?!
Multumesc pentru amabilitatea raspunsurilor, dar treaba cum o vad eu e cam asa.
Una la mana, un duhovnic poate refuza ca cineva sa-i fie fiu duhovnicesc si nici nu trebuie sa dea neaparat explicatii pentru asta.
Ca te-a primit pana la urma intr-un mod nu tocmai placut s-ar putea sa nu fie neaparat vina lui cat din cauza insistentelor tale.

A doua la mana, ai mai spus ca sunt si rudele ei impotriva acestei casatorii.
Care sunt motivele?

A treia, crezi ca ea isi doreste cu adevarat asta? A pus totusi ascultarea fata de duhovnic mai presus de acest lucru, asta inseamna ca poate nici ea nu e foarte convinsa de utilitatea duhovniceasca acestei casatorii, nu neaparat ca e o fiinta slaba si influentabila asa cum o prezinti tu, te-ai gandit la acest aspect?

Daca e asa slaba si influentabila cum zici tu, cum se face ca tocmai tie iti opune cea mai mare rezistenta, presupunand ca tu esti persoana care in definitiv, o iubeste cel mai mult pe acest pamant (avand in vedere ca si-ar dori totusi, cu adevarat, sa se casatoreasca cu tine?).

Eu nu zic ca n-ar putea ca duhovnicul sa greseasca, avem din pacate exemple recente de anumiti duhovnici care s-au apucat sa inventeze tot felul de canoane aiuristice pentru presupuse pacate (povestea actelor cu cip..), avem si duhovnici care au dat bir cu fugitii din Biserica, lasandu-si balta fiii/fiicele duhovnicesti si mai rau, pe unii tandu-i in acelasi pacat ca el, etc. DAR sunt multe aspecte in problema asta, aspecte care, cei carora le ceri aici parerea nu le cunosc si prin omeneasca lor slabiciune ii ispitesti cu o judecata pripita si superficiala.

A patra la mana, te-as ispiti cu o intrebare, inainte sa dai de femeia asta, frecventai Biserica? Cam cat de des?
Ai avut duhovnic? Daca da, cand ai fost ultima data la el?

Last edited by AlinB; 26.09.2011 at 17:58:54.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cand suntem in lume? florin.oltean75 Generalitati 22 17.03.2012 00:28:36
increderea fata de duhovnic alex.petrisor Preotia (Hirotonia) 18 05.12.2010 15:06:18
Despre rugaciune atunci cand nu suntem acasa justine Rugaciuni 5 04.08.2010 22:11:36
Rugaciunile cand suntem obositi justine Rugaciuni 1 05.07.2010 22:37:10
Până unde merge ascultarea de duhovnic florina_drossu Preotul 29 05.04.2010 14:28:56