![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tot am crezut ca te vei regasi in raspunsurile ce le-am postat pana acum, dar.. Daca ar fi sa ai dreptate, atunci ar trebui sa ascultam si sa urmam duhovnicii si cand acestia cad nu doar din implinirea canoanelor si a minimelor si de bun simt indatoriri preotesti, ci si cand acestia cad in erezii si tot felul de situatii contrare ortodoxiei.. Eu nu vreau sa-ti spun si sa accentuez faptul ca Dumnezeu nu ne-a inzestrat cu darul libertatii degeaba, ca noi sa ascultam neconditionat de duhovnici, oricum ar fi ei.. Dumnezeu ne-a creat liberi, ne-a daruit minte si intelepciune ca sa putem discerne ce e bine si ce nu.. Si crede-ma, nu doar duhovnicii stiu care e voia lui Dumnezeu, ci fiecare dintre noi ar trebui sa stie asta , daca ar trai cum trebuie ortodoxia. Ms pt sfatul de a citi carti de zidire, sunt bune, nu spun ca nu am citit., dar, frate Zaharia., ORTODOXIA INSEAMNA MAI PRESUS DE TOATE T R A I R E , NU STIINTA.. Degeaba citesti o tona de carti ortodoxe si din Sf. Parinti, daca nu dai o bucata de paine celui flamand, spre osanda ta le-ai citit.. Asadar, nu ascultarea de duhovnic ne mantuieste, ci IMPLINIREA PORUNCILOR MANTUITORULUI SI JERTFA SUPREMA PT EL.. Lepadarea de sine, ni se cere, frate Zaharia, nu inganfarea si orgoliul.. Ti se pare ca par a gandit ce vrea Hristos pt ea, sau ce vrea el? De avea smerenie, fara de care singur ai spus ca nimeni nu se poate mantui, si asa este, ar fi cercetat si ar fi implinit canoanele ortodoxiei.. Si inca ceva, eu am spus ca parintele ar fi dorit pt ea aceasta cale a calugariei albe, iar dumneata ai inteles ca ea a dorit asta.. E o diferenta, totusi.. Putem vb oricand, mai multe in privat sau pe tel.. Toate cele bune! Doamne ajuta!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Duhneste de mindrie si de lucruri ori necunoascute ori prost intelese din substanta , din fondul ortodoxiei . Si desi imediat dupa ce am terminat de citit postarea ma luase lehamitea de a mai da un raspuns (nu prea mai ai ce raspuns sa dai unuia care le stie pe toate din teologie si care defapt a pus o intrebare nu ca sa afle un raspuns ci ca sa se faca putinas birfa) totusi incerc sa mai fac cunoscute cu un ultim efort cele adevarate din ortodoxie . Asadar : - imi pare rau ca nu m-am regasit pina acum in nici un raspuns dar ma bucur pt. ca astfel ma mustri , ca sa ma invat minte si eu oadata cu parerile astea ale mele; regret ca astfel te-am dezamagit !!!!!!!!!! - duhovnicii se asculta neconditionat , dar ca sa nu o mai dam la intors mereu cu aceasta parere despre ei te rog sa spui clar ce canoane (enumerind precis care sunt acestea)le-a incalcat duhovnicul pe care il incriminezi si ce prevad aceste canoane ca sanctiune pt. el . Vorbeste precis si nu te mai da cu consideratii generale ... ca sti tu ca a incalcat el nu stiu ce . Precis si concret , ce canoane a incalcat ??????? daca nu poti sa spui aceste canoane atunci mai bine taci si fugi de aceasta mindrie care te tine legat de nu mai poti gindi nimic inafara de ea ! - la duhovnici , ca si la mireni dealtfel nu este cunoascuta notiunea de ,,minim de bun sint" ci altele sunt virtutile si caliatile uni ortodox . Renunta la a mai face un amalgam de lumesc si ortodox atunci cind discuti profilul moral al unui ortodox . - intelegi notiunea de ,,libertate" cu mintea si sufletul unui laic si nu al unui credincios . Exact cum faci si cu discutarea mai sus a calitatilor morale ale ortodoxului . Libertatea crestinului nu este ca sa faca ce vrea el cu ea , aceea nu mai este libertate ci este libetinaj , care este cu totul si cu totul altceva . Tu, ca ortodox ai libertatea sa iti alegi orice duhovnic voiesti , dar cind l-ai ales atunci asculti neconditionat de el . Duhovnicul nu este pus de Hristos ca sa il masori pe el cu tine , ca sa il ridici la conceptiile tale lumesti , ca sa il faci sau sa il constringi pe el cu tine obligindu-l sa asculte el de tine si de libertinajul tau `, ca sa il conduci tu pe el . Ci este pus ca sa fie martorul si mijlocitorul intre Hristos si tine in taina spovedaniei deoarece tu ai picioarele jegoase si puti pt. ca esti plin de pacate si astfel nu poti discuta direct cu Hristos fiind astfel musai sa existe un ales al lui ca intermediar si nu tu sa fi alesul in aceasta nevointa . Nu incurca borcanele si nu te pune din mindrie, mai presus de cel care a fost ales de Hristos sa i se dea darul preotiei . Darul libertatii nu inseamna a ne manifesta din plin libertatea mintii noastre cea innegurata de pacate si dupa cum ne vine si dupa cum credem noi de cuviinta ! - cind am spus ca este mare nevoie sa citesti din isvorul patristic al credintei nu am glumit, esti f. in urma la acest aspect . Daca nu citesti mult nici nu sti in ce sa crezi si nici nu sti cum trebuie crezuta si inteleasa marturisirea de credinta . Daca te ingimfi sa raspunzi, ceea ce ai raspuns defapt, nu se arata la iveala decit aceiasi mindrie cum ca tu nu de cetanie ai nevoie ci de traire . Pai daca nu sti in ce si mai ales cum trebuie trait , ce vrei sa traiesti , ca dupa toate semnele pe care le dai in ale credintei nu cunoasti multe lucruri legate de propria ta credinta . Ori poate te trage mai bine de urechi Sf. ap. Iacov , ruda Domnului , care la fiecare maslu ne spune ca : ,... credinta fara fapte , moarta este , ca si faptele fara credinta ..." Deci crezi, crezi, adica traiesti dar daca nu cunosti credinta cea adevarata , care se invata citind si mergind la biserica , atunci se pune evidenta intrebare : in ce crezi si mai ales cum crezi ? In ce sunt trairile tale ?? Immmm, ia spune-ne si noua, ca mata vrei mai mult sa traiesti si sa implinesti poruncile , dar daca nu citesti de unde sa sti care sunt ??? !!! Nu de geaba se citeste o tona de carti ci cu mult folos. Asta este numai parerea ta !! Daca esti dintr-aceia care crezi ca cititul este fara folos ... am inteles ce fel de cultura religioasa si civila ai !!! Intre citit si tarit este musai sa existe o relatie de echilibru. Ruperea aceste relatii te trimite, fara a aprinde chiar de veste, in misticism, schisma sau erezie, doamne fereste !!! - ba tocmai ca ascultarea de duhovnic ne mintuieste , deoarece el este cel care iti talmaceste poruncile Mintuitorului . Au nu mergi matale la biserica si nu auzi cind se citeste sfinta Scriptura in care de multe ori chiar apostolii ii cereau lui Hristos sa le traduca ceea ce voia El sa spuna in pildele sale ? Pai daca apostolii nu intelegeau in totdeauna cuvintele si invataturile Mintuitorului , tu frate, de unde crezi ca le vei intelege de unul singur si precum spui , si fara sa si citesti ?? Cind am spsu ca duhovnicul nu este in primul rind spovadarul adica iertatorul de pacate ci este cel care iti conduce viata duhovniceasca , crestina, religioasa, de zi cu zi , pai am stiut eu ce am spus deoarece aceasta afirmatie nu este cu de la mine putere ci este luata din Sf. Vasile cel Mare . Nu ne jucam cu aceste calitati cu care duhovnicul este incununat de insusi Hristos ci ne supunem ca atare si mai ales cu multa smerenie caci daca suntem cirtitori si revansarzi , pai atunci prinde de veste ispititorul si ne da de lucru incit ajungem sa credem ca inafara noastra nu mai este nici un drept si nici un traitor decit noi in toata biserica , ori de departe nu este nici macar cit negru sub unghie asa ! Sa ne ferim de cel ce este batjocoritorul sufletelor cu mult sirg ! - ,,Lepadarea de sine, ni se cere, frate Zaharia, nu inganfarea si orgoliul.." vad ca pina la urma incerci sa albesti putin lucrurile si sa o dai culmea , exact invers cu ceea ce ai sustinut pina acum ! Da, este tare bine ce zici dar cu conditia sa incepi asta cu tine si sa il lasi pe acel duhovnic in grija lui Hristos . Nu ii purta tu de grija lui caci are cine sa ii poarte ! - inca o data iti spun sa o lasi mai usor cu canoanele si cu faptul de a-l invinui atita timp cit nu sti car si precis care sunt canoanele pe care le-a incalcat si ce spun precis aceste canoane si mai ales ca el este duhovnicul si nu tu . Cintatul dupa ureche nu are nici o legatura cu partiturile pe care ni le da Dumnezeu fiecaruia in parte ! - este o diferenta intre a dori duhovnicul calugaria alba si a o dori ea insasi , este , dar este prea mica in legatura cu incercarea de a te baga dumneata intre ei . ceea ce ma mira pe mine este ca nu ai nici un gram de frica de a taia si a te baga peste socotelile unui duhovnic . Asta insemneaza ca stai tare bine cu sanatatea si ca ai din ce sa platesti asemenea pacate la care nici nu gindesti - Nu discut pe privat decit extrem de rar iar la telefon cu atit mai mult . Este suficienta discutia pe forum , ca ce este mai mult de atit de la diavol este ! NB : toata aceasta interventie a mea este o parere, o recomandare despre cazul supus discutiei . Nu este insa o porunca si un indemn netagaduit la supunere . Eu am spsus cum este canonic sa se procedeze . Isa fiecare face cum crede de cuviinta deoarece mai ales mintuirea nu este obligatorie !
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 26.09.2011 at 17:58:14. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cand suntem in lume? | florin.oltean75 | Generalitati | 22 | 17.03.2012 00:28:36 |
increderea fata de duhovnic | alex.petrisor | Preotia (Hirotonia) | 18 | 05.12.2010 15:06:18 |
Despre rugaciune atunci cand nu suntem acasa | justine | Rugaciuni | 5 | 04.08.2010 22:11:36 |
Rugaciunile cand suntem obositi | justine | Rugaciuni | 1 | 05.07.2010 22:37:10 |
Până unde merge ascultarea de duhovnic | florina_drossu | Preotul | 29 | 05.04.2010 14:28:56 |
|