Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Bine venit citatul ! Orice lucru normal, firesc , trebuie făcut cu bun simț și cumpătare . Da, și banalul strănut , cer bun simț ! Am un vecin la bloc distanță care când strănută se zguduie cartierul ! Unii o fac voit, cică-i semn de sănătate, noroc și alte cele . . . ! Chiar că de tot râsul , sau plânsul ! A, mi-am adus aminte și de firescul, căscat. Câți nu cască cu gura până la urechi de se vede omulețul din gâtlej și scot un zgomot tarzanian !
|
Asa este, tot ceea ce facem trebuie sa se inscrie in firesc, in normalitate. Orice gest, orice act poate deveni irational, nebunesc, transformandu-se in pacat.
Referitor la rasul irational, patimas, dezlantuit, spunea Sfantul Grigorie de Nyssa:
"Cum am putea numi mai cu seama rasul, care nu-i nici cuvant, nici fapta cu vreun scop, ci este o revarsare necuviincioasa a trupului, o tulburare si o agitatie a cugetului, neliniste a trupului intreg, si strambare a obrajilor, dezvelire a dintilor si a gingiilor, degolire a gatlejului si a cerului gurii si frangere fara rost a glasului care este intrerupt de oprirea respiratiei?
Ce altceva poate sa fie asta decat nebunie? De aceea zice [Eccesiastul]:
E nebunie! am zis despre ras. Ca ce este el si cum i-ai zice rasului: te agiti si ti-ai iesit din fire si nu ramai in limitele ratiunii, purtandu-te necuviincios de buna voie si strambandu-ti obrazul in chip rautacios, fara sa ai vreun folos din aceasta strambatura?"