Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.10.2011, 13:17:50
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ludovic Vezi mesajul
"De asemenea i s-au născut fii și lui Sem, tatăl tuturor fiilor lui Eber și fratele mai mare al lui Iafet." - Facerea 10:21

Deci Sem > Iafet
Asa rezulta din acel verset, cum ati spus, eu n-am inteles insa de ce spune "tatal fiilor lui Eber". (tata in sensul de patriarh?) Eber nepotul lui Sem sau la care se refera? Tind sa cred ca la patriarh se refera, doar pe vremea lui Avraam,cel mai varstnic din familie era numit Mare Preot al tribului sau, iar acela era Sem, fiul lui Noe. Dupa batalia lui Avraam cu Chedorlaomer, cand ii elibereaza pe Lot si sodomieni, Sem a mai trait inca 67 de ani.
Fiii lui Sem au fost: Elam, Asur, Arfaxad, Lud și Aram.
Iar fiii lui Aram au fost: Uț, Hul, Gheter și Maș.
Lui Arfaxad i s-a născut Cainan; lui Cainan i s-a născut Șelah; lui Șelah i s-a născut Eber;
Iar lui Eber i s-au născut doi fii: numele unuia era Peleg, pentru că în zilele lui s-a împărțit pământul, și numele fratelui său era Ioctan.

Sa asteptam raspunsul domnului Osutafaraunu, de ce considera ca Sem e (sau nu e) cel mai mare.

Raspunsul meu final ramane : Iafet.
Ham e cel mai mic dintre frati, asa cum apare in Facere (9:24), asta e limpede. Sem avea 100 de ani la doi ani dupa potop (Facere 11:10),asta insemnand ca Noe sa aiba 602 ani, deci Sem s-a nascut cand Noe avea 502 ani. Din (Facere 5:32)aflam ca primul fiu al lui Noe s-a nascut cand el avea 500 de ani, deci acesta nu poate fi decat Iafet. Fraza din Facere 10:21 pare in neconcordanta cu calculul facut, ori traducerea e de vina , caci ar fi mers "tatăl tuturor fiilor lui Eber și frate cu Iafet, cel mai mare" [dintre frati] , ori am gresit calcului :)

Last edited by ioanna; 28.10.2011 at 13:59:35.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2011, 14:47:53
ludovic ludovic is offline
Member

Data înregistrării: 15.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Asa rezulta din acel verset, cum ati spus, eu n-am inteles insa de ce spune "tatal fiilor lui Eber". (tata in sensul de patriarh?) Eber nepotul lui Sem sau la care se refera? Tind sa cred ca la patriarh se refera, doar pe vremea lui Avraam,cel mai varstnic din familie era numit Mare Preot al tribului sau, iar acela era Sem, fiul lui Noe. Dupa batalia lui Avraam cu Chedorlaomer, cand ii elibereaza pe Lot si sodomieni, Sem a mai trait inca 67 de ani.
Fiii lui Sem au fost: Elam, Asur, Arfaxad, Lud și Aram.
Iar fiii lui Aram au fost: Uț, Hul, Gheter și Maș.
Lui Arfaxad i s-a născut Cainan; lui Cainan i s-a născut Șelah; lui Șelah i s-a născut Eber;
Iar lui Eber i s-au născut doi fii: numele unuia era Peleg, pentru că în zilele lui s-a împărțit pământul, și numele fratelui său era Ioctan.
Ai dreptate , se refera ca si patriarh cand vine vb ca este tatal fiilor lui Eber. Probabil Eber apare direct in linia lui genealogica deoarece e stramosul lui Avraam (si implicit al lui Iisus) si se face legatura direct intre Sem si Mesia.
Insa ce e mai interesant in versetul 21 e ca se face referire ca Sem e fratele lui Iafet desi acest lucru a fost afirmat inainte in mai multe randuri. Cel mai probabil se refera ca sunt frati(nu doar de sange) in ceea ce priveste binecuvantarile mostenite (Facerea 9:27), binecuvantari de care Ham nu a avut parte.

Citat:
Sa asteptam raspunsul domnului Osutafaraunu, de ce considera ca Sem e (sau nu e) cel mai mare.

Raspunsul meu final ramane : Iafet.
Ham e cel mai mic dintre frati, asa cum apare in Facere (9:24), asta e limpede. Sem avea 100 de ani la doi ani dupa potop (Facere 11:10),asta insemnand ca Noe sa aiba 602 ani, deci Sem s-a nascut cand Noe avea 502 ani. Din (Facere 5:32)aflam ca primul fiu al lui Noe s-a nascut cand el avea 500 de ani, deci acesta nu poate fi decat Iafet. Fraza din Facere 10:21 pare in neconcordanta cu calculul facut, ori traducerea e de vina , caci ar fi mers "tatăl tuturor fiilor lui Eber și frate cu Iafet, cel mai mare" , ori am gresit calcului :)
M-am mai uitat pe niste traduceri in engleza, si in unele din ele versetul e diferit fata de versiunea ortodoxa si suna cam asa : "tatal fiilor lui Eber si fratele lui Iafet cel mare". O traducere care , daca e cea corecta, ar indica ca Iafet e cel mai mare ca varsta.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2011, 14:58:00
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Cred ca s-a lamurit problema, sa continuam :)

intrebare: Cine croncanea ca un cocor , ciripea ca o randunica si gemea ca o porumbita?

Last edited by ioanna; 28.10.2011 at 15:04:16.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2011, 15:04:34
Member

Implicit

Citat:
Cred ca s-a lamurit problema, sa continuam :)

intrebare: Cine croncanea ca un corb , ciripea ca o randunica si gemea ca o porumbita?
cred ca ezechia da nu sunt 100% sigur :)
Reply With Quote
Vechi 28.10.2011, 15:07:59
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
cred ca ezechia da nu sunt 100% sigur :)
Corect! acuma verificam, apare lastun in Biblia sinodala, in loc de randunica. (Isaia 38:14)

Preiei stafeta!
Reply With Quote
Vechi 28.10.2011, 16:03:54
Member

Implicit

Citat:
Corect! acuma verificam, apare lastun in Biblia sinodala, in loc de randunica. (Isaia 38:14)

Preiei stafeta!
Cand Noe s-a imbatat Ham i-a descoperit goliciunea, totusi Noe l-a blestemat pe Canan si nu pe Ham. De ce?
E o intrebare al carei raspuns probabil va implica opinii personale dar consider ca e utila si ne ajuta sa analizam mai in detaliu intamplarea respectiva.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2011, 17:03:20
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cand Noe s-a imbatat Ham i-a descoperit goliciunea, totusi Noe l-a blestemat pe Canan si nu pe Ham. De ce?
Daca Noe l-ar fi blestemat direct pe Ham, asta ar fi insemnat sa-l „pecetluiasca” cu un destin pe el si urmasii sai, sa le determine caracterul, sa-i predestineze, deci sa fie nesalvabili. Prin blestemul asupra pamantului, Ham si-a pierdut dreptul de a-l stapani, deci implicit va suferi,va trebui sa lupte ca sa-l munceasca, pamantul fiind sursa vietuirii sale, insa decaderea sau pocainta depinde doar de el.

Last edited by ioanna; 28.10.2011 at 17:08:33.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2011, 17:29:21
Member

Implicit

Citat:
Daca Noe l-ar fi blestemat direct pe Ham, asta ar fi insemnat sa-l „pecetluiasca” cu un destin pe el si urmasii sai, sa le determine caracterul, sa-i predestineze, deci sa fie nesalvabili. Prin blestemul asupra pamantului, Ham si-a pierdut dreptul de a-l stapani, deci implicit va suferi,va trebui sa lupte ca sa-l munceasca, pamantul fiind sursa vietuirii sale, insa decaderea sau pocainta depinde doar de el.
Noe nu a blestemat pamantul ci pe Canaan, fiul lui Ham. Intrebarea e un pic mai grea, pun o intrebare ajutatoare: ce s-a intamplat cu canaaniti si de ce?
Reply With Quote
Vechi 28.10.2011, 17:59:29
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Au decazut spiritual si material, ajungand sub jurisdictia lui Israel. Ca sa corelez raspunsul cu ceea ce am spus anterior, nu cred ca aceasta cadere a lor s-a datorat blestemului, ci mai degraba lui Noe i-au fost descoperite de Dumnezeu pacatele urmasilor lui Ham, fapt ce a determinat blestemul, spus in sens avertizator, o profetie despre viitor. Ok, las si pe altii :)
Reply With Quote
Vechi 28.10.2011, 18:45:38
Member

Implicit

Citat:
Au decazut spiritual si material, ajungand sub jurisdictia lui Israel. Ca sa corelez raspunsul cu ceea ce am spus anterior, nu cred ca aceasta cadere a lor s-a datorat blestemului, ci mai degraba lui Noe i-au fost descoperite de Dumnezeu pacatele urmasilor lui Ham, fapt ce a determinat blestemul, spus in sens avertizator, o profetie despre viitor. Ok, las si pe altii :)
Corect, asta era raspunsul :). Preia stafeta ca nu se inghesuie nimeni :)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebari despre Biblie Odinsson Despre Sfanta Scriptura 5 31.01.2012 16:03:28
Biblie si... mihaiparaschiv Teologie si Stiinta 14 13.06.2011 20:26:56
Intrebari pe care nu le gasim in Biblie.. tigerAvalo9 Generalitati 11 02.09.2009 22:33:22