Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.11.2011, 14:08:28
Pestisorul de Aur Pestisorul de Aur is offline
Banned

Data înregistrării: 17.10.2011
Implicit

Pericopa evanghelica a acestei Duminici in Biserica Ortodoxa a fost cea a Bunului Samaritean.Mi s-a parut interesant cum parintele parafrazand interpretarea unui filozof a zis ca in aceasta pilda sunt aratate toate tipurile de oameni : cei ce sunt impotriva, cei care trec nepasatori si cei care compatimesc.Tot parintele a zis ca Ierihon inseamna pacatul si Ierusalim virtutea.. A zis ca Bunul Samarinean e Dumnezeu, omul mai indepartat, Hristos... Cred ca parintele episcop a facut mai multe aluzii si analogii cu itinerarul 'Ierihon - Ierusalim' , cred ca una dintre ele(nu a spus-o pe fata) e o aluzie la a doua venire a lui Hristos sau la Invierea lui.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2011, 20:20:21
Annyta
Guest

Implicit Inteligenta spirituala

Astazi, parintele nostru ne-a vorbit despre inteligenta spirituala, asa cum este tratata in cartea cu acelasi nume ("Inteligenta spirituala", autori Danah Zohar & Ian Marshall), aparuta la editura Vellant in anul 2011.

Voi incerca sa sumarizez cele aflate: cartea se adreseaza nevoii noastre de a afla ce suntem si de ce am venit pe acest pamant, care este rolul/ sensul nostru pe lumea acesta.
In carte se prezinta o serie de criterii pe baza carora ne putem evalua inteligenta spirituala (fara a le considera insa un test "eliminatoriu"...):

1) Constiinta de sine
Cine suntem in adancul nostru, dincolo de ecusonul social? Avem constiinta ca suntem nemuritori? Suntem racordati la credinta si la valorile vii, nu la efemeridele de la televizor?

2) Spontaneitatea
Calitatea de a te lasa influentat/ inspirat de valori, de oameni de valoare (nu valoare sociala, ci de caracter).

3) Compasiunea, in sensul de "impreuna-patimire"

4) Smerenia
A-ti cunoaste locul in lume, nici supra-, nici subevaluat.

5) A avea o viziune asupra lumii, din sfaturile duhovnicesti si din traditia vie

6) A avea tendinta de a intreba mereu "de ce?"
Aceasta pentru a ajunge la o lamurire interioara, nu in sensul plangerii de mila.

7) Acceptarea diversitatii
Sa nu dispretuim pe nimeni, sa nu fim fanatici si intransigenti.

8) Independenta fata de context (sa nu fim conventionali)

9) Putinta de a schimba perspectiva asupra lucrurilor (sa nu ramanem in idei fixe)

10) Capacitatea de a accepta suferinta (precum Domnul pe Golgota)

11) Sentimentul disponibilitatii (nu doar pentru profesie, ci si pentru ai nostri, cei apropiati... exemplu: Staretul Gheorghe de la Cernica a lasat cu limba de moarte sa i se ingroape capul la intrarea in biserica, fiind astfel calcat de toti cei ce treceau pa acolo)

Predica a fost mai plina de viata (si de exemple) decat am putut eu sa redau.

Cartea mi-a trezit interesul, asa ca am comandat-o pe internet ...
Reply With Quote
Vechi 13.11.2011, 20:56:18
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pestisorul de Aur Vezi mesajul
Pericopa evanghelica a acestei Duminici in Biserica Ortodoxa a fost cea a Bunului Samaritean.Mi s-a parut interesant cum parintele parafrazand interpretarea unui filozof a zis ca in aceasta pilda sunt aratate toate tipurile de oameni : cei ce sunt impotriva, cei care trec nepasatori si cei care compatimesc.Tot parintele a zis ca Ierihon inseamna pacatul si Ierusalim virtutea.. A zis ca Bunul Samarinean e Dumnezeu, omul mai indepartat, Hristos... Cred ca parintele episcop a facut mai multe aluzii si analogii cu itinerarul 'Ierihon - Ierusalim' , cred ca una dintre ele(nu a spus-o pe fata) e o aluzie la a doua venire a lui Hristos sau la Invierea lui.
Iata ce am aflat eu:

Omul cazut printre talhari - neamul omenesc.
Talharii - diavolii
Preotul, levitul - Legea Veche, preotii si profetii din Vechiul Testament
Bunul Samaritean - Hristos
Uleiul cu care unge ranile - Mirungerea, de dupa Taina Botezului
Vinul - Impartasania
Casa de oaspeti - Biserica, in a carei grija suntem.
Promisiunea revenirii si a rasplatii - a doua venire a Domnului.
Vechi 13.11.2011, 21:00:22
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Iata ce am aflat eu:

Omul cazut printre talhari - neamul omenesc.
Talharii - diavolii
Preotul, levitul - Legea Veche, preotii si profetii din Vechiul Testament
Bunul Samaritean - Hristos
Uleiul cu care unge ranile - Mirungerea, de dupa Taina Botezului
Vinul - Impartasania
Casa de oaspeti - Biserica, in a carei grija suntem.
Promisiunea revenirii si a rasplatii - a doua venire a Domnului.
Foarte interesant. Azi am auzit si eu prima data ca Bunul Samaritean este Hristos in interpretarea pildei.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2011, 22:07:16
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Foarte interesant. Azi am auzit si eu prima data ca Bunul Samaritean este Hristos in interpretarea pildei.
Sunt patru sensuri de citire a Bibliei. Unul este cel literal, adica urmand evenimentele intocmai cum se spune, al doilea este cel alegoric, fiecare element fiind un simbol cu o anumita corespondenta (exemplele de mai sus), al treilea este cel moral (din fiecare lectura se desprinde o invatatura practica, adaptabila la viata de zi cu zi, sa fim milostivi, sa nu trecem nepasatori pe langa suferinzi...), iar al patrulea este cel escatologic, in sensul prefigurarii Judecatii de Apoi (aici ar intra ultima parte a pildei, cu promisiunea revenirii si a platii, ca si indicatia Ierihon-Ierusalim, de care vorbea Pestisorul).
Vechi 13.11.2011, 22:17:38
Pestisorul de Aur Pestisorul de Aur is offline
Banned

Data înregistrării: 17.10.2011
Implicit

Pestisorul de Aur....

Cel mai mult conteaza interpretarea morala.Asta e si scopul pildelor lui Iisus.Bunul Samaritean reprezinta omul cel indepartat.Intamplarea face ca au trecut cei de acelasi neam pe langa cel talharit si batut si l-au lasat in dorul lelii si nu s-au interesat de el.Dar a venit unul mai indepartat, mai strain si aceluia i s-a facut mila de el.Cei ce au fost mai aproape nu i-au fost aproape (adica cei de acelasi neam) , iar cel ce a fost mai departe acelasi i-a fost aproape... Deci la intrebarea Cine e aproapele meu? raspunsul este tot omul, dupa cum ne invata samariteanul.Deci noi suntem datori sa facem bine tot omului.Dintr-o alta perspectiva cine este aproapele meu este cel ce este aproape de mine,cel ce ma ajuta si imi face bine... Acum ca sa raspund unui alt topic "Asta am invatat eu azi(SINGUR)".
Reply With Quote
Vechi 14.11.2011, 14:51:58
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Implicit

Citat:
Sunt patru sensuri de citire a Bibliei. Unul este cel literal, adica urmand evenimentele intocmai cum se spune, al doilea este cel alegoric, fiecare element fiind un simbol cu o anumita corespondenta (exemplele de mai sus), al treilea este cel moral (din fiecare lectura se desprinde o invatatura practica, adaptabila la viata de zi cu zi, sa fim milostivi, sa nu trecem nepasatori pe langa suferinzi...), iar al patrulea este cel escatologic, in sensul prefigurarii Judecatii de Apoi (aici ar intra ultima parte a pildei, cu promisiunea revenirii si a platii, ca si indicatia Ierihon-Ierusalim, de care vorbea Pestisorul).
Stiu, la cel alegoric ma gandeam si eu. Dar de cand merg la biserica doar acum am auzit pe preot sa spuna aceasta talcuire si am vazut apoi ca si la alte biserici au spus preotii in slujbe asta.
Reply With Quote
Vechi 14.11.2011, 15:03:11
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Confirm, și la noi la fel.
Reply With Quote
Vechi 01.12.2011, 07:03:13
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Sunt patru sensuri de citire a Bibliei.
Cred ca mai este un sens (cel mai important) de interpretare a Bibliei: sa stii la ce intrebare voia sa raspunda acel pasaj si sa asculti raspunsul.

In pilda bunului samaritean, Domnul Iisus Hristos a raspuns la intrebarea: "Cine este aproapele meu?" (Luca 10: 29 - apoi urmeaza pilda, ca raspuns). Nici una din interpretarile postate nu a facut referire la acest aspect. Foarte rau. Domnul raspunde la o intrebare iar noi nu vedem aceasta. Asta nu inseamna ca acele interpretari nu au fost bune (mai ales cea cu asemanarea dintre samaritean si Domnul Iisus Hristos).
Reply With Quote
Vechi 01.12.2011, 10:08:31
N.Priceputu
Guest

Implicit

Predica de... ieri, a părintelui Galeriu, aici (audio)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Predica despre iertare Ioana Amariucai Intrebari utilizatori 4 29.06.2012 11:08:05
o predica frumoasa marius.b. Generalitati 1 31.07.2011 23:18:41
Predica de pe Munte catalinabalhui Din Noul Testament 1 17.03.2009 16:58:46
Predica Hartford Despre Biserica Ortodoxa in general 3 06.02.2008 12:14:30