Ce topic frumos!
O sa marturisesc si eu despre sfintii care imi sunt dragi: in primul si in primul rand, Fecioara Maria, careia ii port numele, hotarat inca dinainte de nastere, si care este maica noastra, a tuturor. Apoi toti sfintii pe care i-am privit in icoane de cand eram mititica, cu ochii plini de mirare, si pe care ii auzeam pomeniti de bunica la rugaciuni: Sfanta Parascheva, cea mult slavita in casa noastra, Sfantul Mina, despre care ma intrebam mereu de ce o avea nume de femeie (eram la faza in care credeam ca toate numele terminate in -a sunt nume de femeie), Sfantul Nicolae, batranelul bun si milos, la care se ruga bunica ori de cate ori aveam un examen, Sfanta Ecaterina, printesa cea mult invatata, despre care citisem o carte in scoala primara, fetita Sfanta Filofteea, Sfintii Imparati Constantin si Elena, Sfantul Calinic, aflat sub un geam in manastirea Cernica, loc de refugiu spiritual in vremuri de incercare, Sfanta Varvara, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Sfantul Spiridon, Sfantul Grigorie Decapolitul, Sfantul Stelian, ocrotitorul copiilor, Sfantul Gheorghe, cel care omora balaurul, Sfantul Andrei rastignit pe o cruce in forma de X sau cei doi sfinti Dimitrie care veneau cu miros de crizanteme si cu multime mare adunata ca sa ii cinsteasca. Si Sfanta Ana - imi aduc aminte cum am facut cunostinta cu ea cand nici nu cred ca eram la scoala: bunica vorbea cu o femeie care vindea iconite, pe dealul Patriarhiei si cum discutia se prelungise - avea darul acesta de a-si apropia toti necunoscutii - ma tot zgaiam la iconitele expuse si tin minte ca mi-a atras atentia o iconita tare neobisnuita: Fecioara Maria (credeam eu) cu o fetita in brate! Nu mai vazusem niciodata asa ceva, doar multe icoane cu un baietel in brate. Eram tare intrigata si ii spuneam bunicii mele ca Maica Domnului a avut si o fetita. Bunica-mea nu si nu, ca nu exista asa ceva, dar cand am aratat iconita, femeia de la lumanari mi-a explicat ca aceea nu e Maica Domnului, ci Sfanta Ana. Ce mai, stiam vietile acestor sfinti - acum le-am cam uitat - si erau parte din universul meu cotidian.
Cand am crescut mai mare, nu i-am uitat si m-au ajutat cu totii de fiecare data cand le-am inaltat o rugaciune. L-am cunoscut in liceu si pe Sfantul Antonie, care ma ajuta si el la examene si care indeplineste bunele dorinte, i-am descoperit si pe Sfintii Trei Ierarhi, care m-au ajutat imediat sa fac rost de o suma de bani. La facultate, l-am cunoscut si pe Sfantul Nectarie. De curand, Sfanta Parascheva m-a ajutat sa marturisesc un pacat pe care nu aveam curajul sa il spun la spovedanie. Sau Sfantul Dumitru sa il tina sanatos pe bunic. Cel mai nou sfant descoperit si cinstit este Simeon Noul Teolog.
Ii iubesc pe toti sfintii si asa ma bucur cand mai descopar cate unul sau cand mai vad o icoana a unui sfant pe care nu o am... Pentru ca in ei lucreaza Dumnezeu, ei ne sunt pilde si mijlocitori.