Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.12.2011, 16:42:54
N.Priceputu
Guest

Implicit

Superbă alcătuire, frate scoțian (dacă-mi permiți), și cu adevărat un cadou deosebit. Deși n-am citit decât câteva fraze, pt. că n-am timp în momentul ăsta de mai mult, abia aștept să citesc pe îndelete.
Bănuiesc că e opera ta.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2011, 18:09:49
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Acuma chiar mă simt nu-știu-cum să constat că pe un forum ortodox trebuie să vină un protestant (adică un samarinean dispețuit apriori de majoritatea fariseilor ortodocși) să ne propună lecturi esențiale pentru descoperirea ortodoxiei bisericești (Canonul Ortodoxiei a lui Ioan Ică jr., ahidiaconul cărturar de la Sibiu, personalitate uriașă a Bisericii, pe cât de mare pe atât de invizibil mulțimii căutătoare de prestidigitații magice rapide și facile; Iubirea nebună a lui Dumnezeu a lui Evdokimov, o lectură care a produs convertiri și salturi metanoetice în destinele unor oameni ca Olivier Clement).
Acum mai adăugăm doi prigoniți de adepții șamanismului ortodoxist, Berdiaev și Yannaras. Amândoi cu talanții investiți în reflecții periculoase asupra evlaviei blocate în forme moarte și a gândirii captive în concepții căzute în desfrânarea automulțumirii arogante.
Vechi 06.12.2011, 11:05:30
oana72
Guest

Implicit

ca intotdeauna fratele scotian ma uimeste si ma pune pe ganduri...
multumim! frumos...
Reply With Quote
Vechi 07.12.2011, 01:24:08
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oana72 Vezi mesajul
ca intotdeauna fratele scotian ma uimeste si ma pune pe ganduri...
multumim! frumos...
Ca intotdeauna, femeile noastre crestine, in buna traditie romaneasca, sunt grabite sa cada uimite inaintea scotienilor, francilor, turcilor, arabilor si a oricaror alte semintii...
Sa fie asta intuitie ecumenica la buna vestitoare femeie romanca?
Imi pare cu adevarat rau ca nu.

Uimite si puse pe ganduri sunt femeile noastre... Acestea de azi, cel putin, ca maicile nostre nu aveau timp de uimire (decat inaintea icoanelor) si nici de ganduri (decat inapoia dezastrelor, pe care le treceau cu smerenie in contul Domnului).

Ai, ai! ... Aiiiiii! Aiiii!

"Unde esti femeie/ parul tau sa plang ...."
Reply With Quote
Vechi 07.12.2011, 01:44:55
ioan cezar
Guest

Implicit

Haide acum, dupa apostrofarea muierii, sa vedem ce are de zis Mioriticul.

Barbatul roman, urmasul lui Voda, al lui Eminescu si Horia.

Are putere inaintea francilor, scotienilor sau al altora, ori isi lasa copchiii la indemana preputialelor cugetari straine, spre spurcarea natiei romane (pe care a laudat-o in versuri insusi soctianul mai ieri alaltaieri de 1 Decembrie)? This is the question! (mioriticul care a citit, la admiterea esuata in Teatru, pe Hamlet)

Ce zicem frate Cezar, intelectual roman si asazis ortodox?

Hai sa ne punem cu scotienii (nota: cu Scotland the Brave, ce nume o mai
fi si asta pentru un roman, fie si protestant, cica am avut si io cand eram flacau o oarecare poveste de amor, prietenesc, se intelege - dar am fost tradat, parol, de scotian
,in propria mea tara, ca deh, l-am primit, l-am gazduit, si muierea mi-a
belit, zice un proverb local).

OAMENI BUNI!
E foc de paie, vorbe-n vant, amagire, seductie ieftina, buna pentru fostele muieri alchimiste si budhiste
si pentru actualele nevrozate feministe
postdecembriste,
credeti-ma!

Iata de ce si cum, cu umilinta va rog:
Reply With Quote
Vechi 07.12.2011, 02:07:06
ioan cezar
Guest

Implicit

Putin imi pasa de eticheta acestui forum. Dau bani pe spiritul lui, nu pe onoarea de carton a personajelor care se preumbla pe aici.
Forumul Crestin Ortodox poate fi ce se numeste sau poate fi ce se pare ca este. Alegeti!
Eu aleg sa fie, prin insasi participarea mea, un forum crestin ortodox. Din aceasta vointa personala eu scriu:
1) Dialogul imaginat intre cei doi autori este unul ... declarat imaginat. Excurs intelectual marturisit. Cine pleaca la drum nou fara sa aiba habar pe unde calca? Aventurierii, se intelege. Crestinul ortodox sta in chilie sau acasa. Eventual in Biserica.
2) Am pleca si noi in lume, fie si in nordul scotian, daca ne-am fi indeplinit pravila de acasa, dar smeriti cum ne stim, adica lucizi, stam pe aici de 2000 de ani si inca repetam rugaciunea dintai: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma, pe mine pacatosul!" Promitem ca venim, DUPA ce rezolvam Taina asta Dintai. Parol!
3) Scotianul cel charmant a avut ocazia sa ajute un om aflat la grea stramtoare. Un om bun, dupa propria marturisire a Scotianului, un om aflat la ananghie din motive care tin de insasi ratiunea de a fi crestin in lume. Scotianul a promis ca il ajuta, ca un frate. Si nu a facut-o. Prin Voia Domnului, acel om a ramas in viata si, cu Mila Domnului, va mai ramane o vreme. Si inca, fiind acela ortodox, se roaga la Bunul Dumnezeu pentru Scotianul, macar o vreme de azi incolo. Ca asa sunt mioriticii, rugatori si iertatori (iar nu macho, cum i-ar placea modernei femei feministe care crede cu tarie ca barbatul roman e slab iar muierea e, cica, puternica - notez din declaratiile scrise, nu imaginez nimic, notele mele sunt dezvaluiri de jurnal, deci note cu caracter documentar, realism sec).
4) Despre ce vorbeste Scotianul, in fond, in discursul lui imaginar (oniric): despre asazisul om, in alcatuirea lui sufleteasca. Scuza-ma, Scotianule, dar nu am nevoie sa imi spui tu cum este alcatuit omul. O stiu deja, de mii de ani, de la greci, de la nemti, de la romani, de la francezi si, mai mult de-atat, o stiu din Scriptura si chiar, iarta-mi indrazneala, dinlauntrul meu.
5) Unde e vorba despre Dumnezeu? Hai sa vedem ce zice autorul dialogului imaginar:
"Poate ar trebui să se ocupe, nu de metafizica abstractă a lui Dumnezeu, ci mai ales de psihologia concretă a lui Dumnezeu.E posibil să curgă sânge din Dumnezeu văzând câți oameni înțeleg servil voința Sa și o împlinesc pur formal. Voința divină trebuie împlinită până la capăt. N-a voit Dumnezeu ca omul să fie un creator liber? Și nu iubește El și pe Nietzsche care luptă împotriva Lui?"
Reply With Quote
Vechi 07.12.2011, 02:28:12
ioan cezar
Guest

Implicit

"Poate ar trebui să se ocupe, nu de metafizica abstractă a lui Dumnezeu, ci mai ales de psihologia concretă a lui Dumnezeu.E posibil să curgă sânge din Dumnezeu văzând câți oameni înțeleg servil voința Sa și o împlinesc pur formal. Voința divină trebuie împlinită până la capăt. N-a voit Dumnezeu ca omul să fie un creator liber? Și nu iubește El și pe Nietzsche care luptă împotriva Lui?"

Despre ce "metafizica abstracta a lui Dumnezeu" vorbesti, omule? De pe ce planeta suntem?... Ce, Dumnezeu e Aristotel sau Heidegger sau Novalis?

Ce e aia "psihologia concreta a lui Dumnezeu"? Dupa abstract cazi in concret... vai... ai vazut cum te trage pamantul, frumoasa stea cazatoare? ... lait motiv sau reflex al modelului dintai sau, Doamne ajuta, reflex al cumsecadeniei inca prezente inlauntrul tau... o umbra a sfintei smerenii.
Chiar crezi ca suntem cu totii fatuce feministe gata sa cada lesinate in urma inaltelor tale sforaituri aberante? Incearca in baruri dupa miezul noptii, eventual in Scotia (daca te tine buzunarul de tata si sot, deh). Sau inapoi in vremea liceului, ori poate la faculta de fete.

"E posibil sa curga sange din Dumnezeu" ... haida de, asta e tare de tot, nici chiar autorul citat imaginat nu ar indrazni o asemenea presupunere. Dar tu indraznesti, desigur. Cine te opreste?... Ca dupa abstractiuni si concreteturi, iata, optezi pentru concretul contopit cu abstractul. O fi. Pe undeva o fi si asta. Prin fundaturile lumii sunt multe, tare multe lucruri posibile, imitind in chip intunecat Taina si Tainele, abscons...

Iubeste El si pe Nietzsche... Poate l-a iubit candva, cand Nietzsche inca mai spunea (cu posibilitatea de a rectifica, retragindu-si proiectia oribila) "Dumnezeu a murit".
Dar nu uita ca, dupa ce filosoful a murit, Dumnezeu in Tacerea Sa Sublima a spus neauzit (dar evident pentru oricine are urechi de auzit) - "Nietzsche a murit"... Poti sa contesti?

Desigur, vei spune ca nu ai afirmat tu aceste lucruri, si vei mai spune ca sunt un cretin care nu are nici gust nici calibru pentru asemenea texte mirobolizante. Nu tu ai spus, vei zice, ci personajele tale incropite din lecturi de tipul: prefata, cuvant inainte, introducere, concluzii, rezumat, recenzie, lansare de carte, crestomatie, bibliografie de seminar, note, citate etc.
Dar toate astea au iesit de sub pana ta! (Sa nu imi spui, asadar, ca sunt straine de tine.)
Precum si ale mele de aici, Dumnezeu sa ma ierte si sa ne treaca tuturor faradelegile. AMIN!+
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Drumul spre calugarie antoniap Calugarul 237 02.02.2016 11:06:30
drumul spre cluj-inzapezit? lore86 Generalitati 3 02.02.2012 21:20:07
Drumul spre rai spre_rasarit Generalitati 7 06.12.2011 18:53:28
Tinta spiritualitatii ortodoxe si drumul spre ea Savonarola Spiritualitatea ortodoxa 5 30.09.2011 22:13:21
Drumul spre schimbare ella87ella Pocainta 10 04.09.2009 15:31:59