Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.12.2011, 19:22:04
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Va rog sa-mi dati exemple verificabile de falsificari facute de iezuiti.
Îți dau un exemplu la îndemână: uniatismul și justificarea ecleziologică a acestuia, atragerea la catolicism a ortodocșilor, pe bucățele. La Balamand chiar catolicii au recunoscut nulitatea acestui model ecleziologic. Dacă mămica BRC a declarat uniatismul copil din flori, rezultat al preacurviei dintre iezuiți și habsburgi, apoi ce argument mai vrei?

Last edited by Mihailc; 06.12.2011 at 19:27:10.
Reply With Quote
Vechi 06.12.2011, 19:46:51
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Îți dau un exemplu la îndemână: uniatismul și justificarea ecleziologică a acestuia, atragerea la catolicism a ortodocșilor, pe bucățele. La Balamand chiar catolicii au recunoscut nulitatea acestui model ecleziologic. Dacă mămica BRC a declarat uniatismul copil din flori, rezultat al preacurviei dintre iezuiți și habsburgi, apoi ce argument mai vrei?
Multumesc pentru raspunsul previzibil: nici un argument conform caruia iezuitii sint "maestri inegalabili ai falsificarilor de tot felul". Doar vorbe...
Aveti marele noroc ca atit iezuitii de marca (Ignatiu de Loyola, Fracisc Xaveriu....) cit si cei obisnuiti sint oameni sfinti: ei v-au iertat deja pentru neadevarurile pe care le spuneti sau ginditi despre ei.
Reply With Quote
Vechi 06.12.2011, 19:58:55
Senior Member

Implicit

Citat:
Multumesc pentru raspunsul previzibil: nici un argument conform caruia iezuitii sint "maestri inegalabili ai falsificarilor de tot felul". Doar vorbe...
Aveti marele noroc ca atit iezuitii de marca (Ignatiu de Loyola, Fracisc Xaveriu....) cit si cei obisnuiti sint oameni sfinti: ei v-au iertat deja pentru neadevarurile pe care le spuneti sau ginditi despre ei.
Nu știu de ce aveți tentația să mă faceți vinovat pentru lecturile dumneavoastră selective. Pentru început citiți cu atenție studiile lui Alain Besancon și dacă nu-l credeți pe el, urmați bibliografia de acolo.
Vă înțeleg predispoziția spre înduioșări pioase, dar chiar n-am nevoie de iertarea iezuiților ci ar trebui ei să-și ceară iertare popoarelor însângerate de mașinațiunile lor machiavelice.
Vechi 06.12.2011, 20:02:47
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Domnule, aveți un răspuns ? Este BOR de acord să aplice principiul "unde e comunitatea, acolo e și lăcașul de cult", la propriile biserici ?

Ce se întâmplă dacă, spre exemplu, comunitatea se convertește și devine protestantă, a cui va fi, potrivit BOR, biserica ?

Oare refuzați să răspundeți pentru că intuiți răspunsul ?
Reply With Quote
Vechi 07.12.2011, 07:36:46
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu știu de ce aveți tentația să mă faceți vinovat pentru lecturile dumneavoastră selective. Pentru început citiți cu atenție studiile lui Alain Besancon și dacă nu-l credeți pe el, urmați bibliografia de acolo.
Vă înțeleg predispoziția spre înduioșări pioase, dar chiar n-am nevoie de iertarea iezuiților ci ar trebui ei să-și ceară iertare popoarelor însângerate de mașinațiunile lor machiavelice.
Imi atrageti atentia ca as avea lecturi selective, insa imi faceti o selectie despre lecturile pe care ar trebui sa le citesc! Daca vorbiti despre iezuititi va sugerez sa le cititi scrierile. Cartea de referinta a iezuitilor, scrisa de Ignatiu de Loyola, se numeste Exercitii Spirituale. Are doar vreo 40 pagini. Dupa ce o cititi aveti dreptul sa va exprimati opinia despre iezuiti. Nu puteti fi criticul lui Eminescu fara sa-l fi citit.
Reply With Quote
Vechi 07.12.2011, 15:54:59
Senior Member

Implicit

Citat:
Imi atrageti atentia ca as avea lecturi selective, insa imi faceti o selectie despre lecturile pe care ar trebui sa le citesc! Daca vorbiti despre iezuititi va sugerez sa le cititi scrierile. Cartea de referinta a iezuitilor, scrisa de Ignatiu de Loyola, se numeste Exercitii Spirituale. Are doar vreo 40 pagini. Dupa ce o cititi aveti dreptul sa va exprimati opinia despre iezuiti. Nu puteti fi criticul lui Eminescu fara sa-l fi citit.
Dar de unde știți că nu l-aș fi citit? Și nu doar pe Iganțiu, ci și pe Bellarmin și alți băieți isteți din ordin. Sunt de acord cu dumneavoatră în privința învăluirii culturale a unui fenomen, imposibil de decriptat fără o privire de ansamblu. Nu poți să emiți opinii cât de cât credibile despre comunism dacă n-ai citit (cel puțin) Capitalul lui Marx sau despre nazism fără să fii buchisit Main Kampf a lui Hitler. Textele fondatorilor sunt esențiale, deși în cazul lui Iganațiu de Loyola e greu să faci legătura între cavalerii Contrareformei și prelații însetați de putere de mai târziu. Au repudiați de propria biserică, desființați prin ordin papal, reprimiți mai târziu după o serie întreagă de presiuni asupra Curiei și acțiuni subversive demne de o organizație teroristă.
Nu pot să nu observ o nuanță iezuită în felul cum relaționezi tu ( "Noi trebuie să vedem negrul ca fiind alb dacă biserica spune așa." -Ignațiu de Loyola).
Vechi 07.12.2011, 17:05:28
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar de unde știți că nu l-aș fi citit? Și nu doar pe Iganțiu....
Bun. Avem o baza de discutie (fara legatura directa cu Biserica Greco Catolica, sper ca nu se supara ceilalti). Va rog sa-mi dati un citat din scrierile sfintului Ignatiu de Loyola in prin care se poate deduce ca scopul acestui sfint ar fi altul decit cel pe care el l-a declarat ca l-ar avea: "Totul spre mai marea glorie a Lui Dumnezeu si spre mintuirea sufletelor".
Reply With Quote
Vechi 07.12.2011, 17:51:16
Senior Member

Implicit

Citat:
Bun. Avem o baza de discutie (fara legatura directa cu Biserica Greco Catolica, sper ca nu se supara ceilalti). Va rog sa-mi dati un citat din scrierile sfintului Ignatiu de Loyola in prin care se poate deduce ca scopul acestui sfint ar fi altul decit cel pe care el l-a declarat ca l-ar avea: "Totul spre mai marea glorie a Lui Dumnezeu si spre mintuirea sufletelor".
Bunele intenții ale fondatorului nu poate justifica evoluția deviată de la creștinism a ctitoriei sale. Acest ”totul” lasă spațiu de mișcare cam larg și deraiază rapid de la ”gloria lui Dumnezeu” ca să nu mai vorbim de ”mântuirea sufletelor”. Nu poți să ucizi, complotezi, mistifici etc. spre slava lui Dumnezeu. În Biserică, scopul nu scuză niciodată mijloacele, ba chiar dimpotrivă, atingerea scopului depinde nemijlocit de sfințenia mijloacelor.
Vechi 07.12.2011, 21:50:45
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Va rog sa-mi dati un citat din scrierile sfintului Ignatiu de Loyola in prin care se poate deduce ca scopul acestui sfint ar fi altul decit cel pe care el l-a declarat ca l-ar avea: "Totul spre mai marea glorie a Lui Dumnezeu si spre mintuirea sufletelor".
As dori sa punctez doar un aspect legat de un citat cunoscut "Noi trebuie să vedem negrul ca fiind alb dacă biserica spune așa." Nu stiu la ce s-a gandit Ignatiu de Loyola, dar pare un fel de "noi credem, nu gandim".
Asadar un catolic poate sa observe de exemplu ca moastele de dupa schisma nu se impart niciodata la alte biserici, desi moastele catolice de dinainte de schisma se impart chiar si la biserici ortodoxe (unde merg de obicei sunt sfinte moaste din primul mileniu de la Roma, primite de la catolici). Dar va spune ca ortodocsii se inseala, pentru ca BC are intotdeauna dreptate, chiar daca albul e negru.
Iezuitii su adus de fapt ascultarea fara impotrivire fata de Bc si papa.
Reply With Quote
Vechi 06.12.2011, 20:07:43
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit Stiti ce imi "place" la topicul asta?

Faptul ca desi din partea Sfintei Biserici Romane este fratele Erethorn, care este si avocat de profesie, si deci cunoaste fenomenul in detaliu, tot se gasesc unii care sa-i zica "habar nu ai!". Ce prosti sunt si gradinarii astia, habar nu au cum sa ude un castravete...
Frate Mihailc, trebuie sa accepti ca nedreptatile striga la Dumnezeu, din pamantul pe care umbla faptuitorii lor (ca sa fiu poetic), de la sangele lui Abel, la raptul comis asupra patrimoniului Bisericii Unite, si de la pruncii ucisi, zice-se, de Irod, pana la martirii instaurarii regimului neoreactionar actual in 1989. Orice institutie are greselile/coruptia ei, y compris biserica, oricare ar fi ea, dar, fara suparare, BRU a fost in postura nu doar de victima, ci de martir colectiv. Si, ca atare, merita nu doar o reparatie materiala, ci si o cinstire intru respectul datorat celor luptand si murind pentru o cauza, pana ce moartea ii desparte de lumea fizica.
P.S. Ca de obicei, eu incerc sa aduc pace, cerebralitate si calm. Si asta desi eu insumi sunt un extremist, mai ales pe topicuri care se preteaza la asta. :D Dar, totusi, aici e vorba de reparatiile meritate din plin de oameni ai caror ierarhi au zis, TOTI, "contradicitur!" dictaturii, si au platit pentru asta intr-un mod atroce. Respect, daca nu cinstire!

Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 06.12.2011 at 20:11:28.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Catolicii si Sf Maria Hartford Generalitati 22 19.08.2011 08:36:38
Catolicii de traditie bizantina in SUA PadreCory Biserica Romano-Catolica 87 29.12.2010 12:34:45
Dialogul cu catolicii din Cipru BogdanF2 Generalitati 2 16.11.2009 13:03:37
Cimitirul dorinastoica14 Despre Biserica Ortodoxa in general 6 11.06.2009 13:25:56