![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||||
|
|||||
|
Prea puțin contează ce spunea legea "până de curând". Contează ceea ce spune legea acum. Legile asta nu sunt ultraactive, ca să fie valabile după ce legiuitorii țării dau alte legi.
Citat:
Citat:
Dimpotrivă, în multe cazuri în care problema a fost tranșată prin proces civil, BOR nu a dat curs hotărârii instanței, în dispreț față de statul cu care se pretinde în simfonie. BRU a trebuit să continue cu executarea silită, de multe ori preoții ortodocși, cu acoliții lor, punându-i pe fugă pe executori, care sunt oameni ce nu vin cu pistolul la ei, ci numai cu prestigiul investirii de către justiție. Abia după această fază executorii au fost nevoiți să se înapoieze cu jandarmi, trupe motorizate, într-un caz cu TAB-uri, etc. Citat:
Și despre care 400 de participanți vorbiți ? Ia vedeți, nu cumva erau mult mai puțini ? Aveți o listă a celor care au semnat Reunificarea ? Citat:
Citat:
Mai întâi, preotul ortodox de acolo nu a fost caterisit "datorită vieții sale", fiindcă geme BORul de preoți divorțați și recununați, în ortodoxie problema căsătoriei fiind tratată cu multă ușurătate. El a fost caterisit DUPĂ ce s-a convertit la credință. Se practica, pe vremuri, și la PCR asta: carevasăzică, cutărică dizident nu s-a dezis de partidul iubit, ci a fost dat afară mai întâi. Pe urmă, biserica pe care a revendicat-o acel preot era chiar ctitoria lui. Asta, desigur, nu înseamnă un drept automat de ocupare a bisericii: fără a fi proprietar al ctitoriei, ctitorul are, totuși, un anumit ascendent în a face acest lucru. În sfârșit, nu spuneți deznodământul: am să îl spun eu. Preotul respectiv, împreună cu parohia greco-catolică nou înființată, a pierdut procesul. Au respectat hotărârea, nu a fost nevoie să vină jandarmii. Acum și-au clădit altă biserică, preotul fiind în curioasa situație de a fi ctitorit două biserici: una ortodoxă, una catolică. Persistă, însă, litigiu asupra cimitirului, aici ortodocșii din localitate venind cu altă șmecherie, de care va fi vorba cu altă ocazie. Ceea ce este important de știut este că, una peste alta, asistăm la un fenomen nou: extinderea BRU în afara arcului carpatic. Considerată, istoric, ca o Biserică a românilor ardeleni, BRU are, acum, 6 parohii și o filie în București, parohii la Câmpina, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Slatina. Evident, puțini dintre cei care sunt, azi, membri ai acestor parohii au vreo legătură cu Ardealul. Sunt ortodocși care și-au pierdut răbdarea ca ierarhii lor să treacă Tibrul în mod oficial și l-au trecut singuri, înot, așa cum l-am trecut și eu. Singurul nostru regret este că mai sunt încă atâția frați despărțiți. Pentru unirea tuturor ne rugăm și lucrăm. Veniți duminică, pe 18 decembrie, la Sf Liturghie de la ora 10 pe Polonă, și veți vedea pe micuții noștri bucurându-se de darurile de Crăciun. Aduceți-i și pe ai voștri și vom găsi un loc pentru fiecare. Veniți, am junghiat vițelul cel gras ! Nimeni nu va rămânea flămând, căci bun este Domnul !
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Catolicii si Sf Maria | Hartford | Generalitati | 22 | 19.08.2011 09:36:38 |
| Catolicii de traditie bizantina in SUA | PadreCory | Biserica Romano-Catolica | 87 | 29.12.2010 13:34:45 |
| Dialogul cu catolicii din Cipru | BogdanF2 | Generalitati | 2 | 16.11.2009 14:03:37 |
| Cimitirul | dorinastoica14 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 6 | 11.06.2009 14:25:56 |
|
|