Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.12.2011, 01:10:04
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Și cu toate acestea înțelegerea dumneavoastră s-ar axa tot pe o prejudecată, căci de unde ar reieși faptul că Duhul Sfânt e o "creație". Textul în cauză nu spune și nu sugerează așa ceva.
Duhul lui Dumnezeu. Adica e al Lui. Il poseda. Adica e mai mic. Cum e mai mic decat Dumnezeu, nu poate fi egal, logic, deci e creat ca orice altceva de catre Dumnezeu. Repet asta as intelege analizad acest verset

Citat:
Eu spun că Duhul Sfânt este a treia Persoană a Dumnezeirii pe baza Scripturii. A treia în sensul că nu am găsit decât trei Persoane ce-și pot atribuie rolul de Dumnezeu, și nu în sensul de o anume ierarhizare a Lor.
Tocmai ca din Sf Scriptura nu reiese explicit ca isi atribuie rolul de Dumnezeu.

Citat:
Dacă ar fi să mă iau după Sfântra Tradiție, aș putea crede că Sf. Maria este a 4-a persoană a Dumnezeirii după rolul exagerat care i se atribuie în opera mântuirii și chiar a Creației (inadecvata titulatură Theotokos).
Care e rolul fecioarei in creatie pe care i-l atribuie BO? Sau in opera mantuirii? Rolul ei in mantuire este a faptului ca l-a nascut pe Mantuitor. Ca altii ii atribuie un rol mai insemnat, nu e problema ortodoxiei sa raspunda ptr altii. A si da este nascatoare de Dumnezeu. Daca Hristos a fost Dumnezeu de la zamislire si Fecioara Maria l-a nascut pe Hristos normal ca L-a nascut pe Hristos si ca Dumnezeu.

Last edited by Lucian008; 18.12.2011 at 01:12:32.
Vechi 18.12.2011, 16:51:22
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Duhul lui Dumnezeu. Adica e al Lui. Il poseda. Adica e mai mic. Cum e mai mic decat Dumnezeu, nu poate fi egal, logic, deci e creat ca orice altceva de catre Dumnezeu. Repet asta as intelege analizad acest verset

Tocmai ca din Sf Scriptura nu reiese explicit ca isi atribuie rolul de Dumnezeu.
Nu înțeleg de ce trebuie să ne contrazicem pe niște probleme teologice la care Biserica Ortodoxă are răspunsuri clare pe baza Patristicii, iar Biserica Adventistă le recunoaște având la bază Scriptura...
Argumentația mea ar fi de folos în discuția cu un martor al lui Iehova, în discuția cu dumneavoastră înseamnă pierdere de timp deoarece chestiunea se presupune a fi acceptată de un ortodox.

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Daca Hristos a fost Dumnezeu de la zamislire si Fecioara Maria l-a nascut pe Hristos normal ca L-a nascut pe Hristos si ca Dumnezeu.
Hristos a fost Dumnezeu din veșnicie nu doar de la zămislire. Anumite conotații ale termenului Theotokos sunt nefercite, ca să nu spun blasfemiatoare, așa că prefer să nu folosesc acest termen.
Vechi 18.12.2011, 16:54:14
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Domnule "osutafaraunu", stiti ca multi dintre pionierii adventisti nu credeau in Trinitate?
Vechi 18.12.2011, 17:28:45
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
Domnule "osutafaraunu", stiti ca multi dintre pionierii adventisti nu credeau in Trinitate?
Știu. Totuși ce înseamnă pentru dvs. "mulți"?
Vechi 18.12.2011, 17:33:40
Banned

Implicit

Citat:
Știu. Totuși ce înseamnă pentru dvs. "mulți"?
La vremea respectiva, nu erau multi pionieri adventisti si o parte semnificativa respingeau dogma trinitatii, asa cum a fost formulata la Niceea.
Vechi 18.12.2011, 18:14:14
Banned

Implicit

Citat:
La vremea respectiva, nu erau multi pionieri adventisti si o parte semnificativa respingeau dogma trinitatii, asa cum a fost formulata la Niceea.
Pot accepta această reformulare.
Vechi 18.12.2011, 19:38:46
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Pot accepta această reformulare.
Dar stiti ca baza nu a fost doar scripturistica, nu?
Vechi 18.12.2011, 19:46:09
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Dvs. stiti ca, la inceput, adventistii au facut unele greseli, pe care au avut puterea sa le recunoasca si sa le indrepte? Spre exemplu, la inceput nu pazeau ziua a saptea (greseala pe care au recunoscuto si au corectato, lucru de care nu multi sunt in stare).

Sunt de condamnat ca au gresti, au recunoscut greseala si au indreptat?
Vechi 18.12.2011, 19:49:01
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Dvs. stiti ca, la inceput, adventistii au facut unele greseli, pe care au avut puterea sa le recunoasca si sa le indrepte? Spre exemplu, la inceput nu pazeau ziua a saptea (greseala pe care au recunoscuto si au corectato, lucru de care nu multi sunt in stare).
Sunt de condamnat ca au gresti, au recunoscut greseala si au indreptat?
Nu stiu daca au facut greseli, poate chiar acum fac greseli, eu sunt de partea acelor pionieri care au respins o dogma omeneasca, inexistenta in Scripturi si ma refer la dogma Trinitatii. Apostolii nu au cunoscut nicio trinitate, altfel ar fi scris despre ea. Evreii Vechiului testament si iudeii astazi, nu cred in trinitate. Dumnezeu este Unul, nu trei. Deci eu zic ca acei pionieri adventisti netrinitari, au propovaduit corect. Insa adventismul de astazi, are unele influente catolice si ma refer la invatatura trinitatii.
Vechi 18.12.2011, 20:00:09
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Dumnezeu este Unul, nu trei.
De acord. Dumnezeu este Unul: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Tot asa cum si soarele care lumineaza pamantul este unul: astrul ceresc (Tatal), razele sale (Fiul) si caldura sa (Duhul Sfant).
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebari pentru adventisti, baptisti si penticostali Anca-Miha Secte si culte 1268 12.07.2016 02:44:25
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti danyel Secte si culte 741 11.08.2010 22:37:50
Din famila mea multi au trecut la adventisti si la alte secte beliver Secte si culte 145 30.04.2010 19:06:16