Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.12.2011, 16:38:25
AnnaKarenina90 AnnaKarenina90 is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
Eu as dori daca se poate o sinteza incat sa se vada legatura Craciun-Cristos.
Cu privire la etimologia cuvantului "craciun" s-au emis, asa cum am spus, multe teorii. Unii considera ca termenul provine din latinescul "calatio", care la romani era un fel de adunare in care preotii pagani anuntau poporul, la inceputul fiecarei luni, despre sarbatorile ce urmau in luna respectiva. Cea mai importanta "calatio" era la inceputul lui ianuarie, cand se anuntau toate sarbatorile de peste an. Pana prin secolul al IV-lea sau al V-lea [nu mai tin minte exact], sarbatoarea Nasterii lui Iisus se tinea la data de 6 ianuarie. Si cum crestinilor din sudul Dunarii li se parea ca aceasta "calatio" e aproape de sarbatoarea lor, au folosit termenul latin pentru a denumi aceasta sarbatoare crestina. Alta teorie sustine ca termenul "craciun" provine din "creationem", deci ziua facerii sau crearii lui Iisus. O posibila etimologie ar putea fi legata de sarbatoarea pagana a slavilor "Korochun".

Daca doriti sa vedeti acea legatura Craciun-Cristos, teoria sustinuta de Densusianu si Rosetti ar fi cel mai aproape de asta, cu acel "creationem" care ar face referire la crearea lui Iisus. Wagner ia latinescul "creationem" cu sensul de "copil", deci "craciun" ar trebui sa insemne "pruncul Iisus"
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 16:43:45
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AnnaKarenina90 Vezi mesajul
Cu privire la etimologia cuvantului "craciun" s-au emis, asa cum am spus, multe teorii. Unii considera ca termenul provine din latinescul "calatio", care la romani era un fel de adunare in care preotii pagani anuntau poporul, la inceputul fiecarei luni, despre sarbatorile ce urmau in luna respectiva. Cea mai importanta "calatio" era la inceputul lui ianuarie, cand se anuntau toate sarbatorile de peste an. Pana prin secolul al IV-lea sau al V-lea [nu mai tin minte exact], sarbatoarea Nasterii lui Iisus se tinea la data de 6 ianuarie. Si cum crestinilor din sudul Dunarii li se parea ca aceasta "calatio" e aproape de sarbatoarea lor, au folosit termenul latin pentru a denumi aceasta sarbatoare crestina. Alta teorie sustine ca termenul "craciun" provine din "creationem", deci ziua facerii sau crearii lui Iisus. O posibila etimologie ar putea fi legata de sarbatoarea pagana a slavilor "Korochun".

Daca doriti sa vedeti acea legatura Craciun-Cristos, teoria sustinuta de Densusianu si Rosetti ar fi cel mai aproape de asta, cu acel "creationem" care ar face referire la crearea lui Iisus. Wagner ia latinescul "creationem" cu sensul de "copil", deci "craciun" ar trebui sa insemne "pruncul Iisus"
De ce nu avem nicio referinta biblica, v-ati intrebat?
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 16:45:14
Calin21's Avatar
Calin21 Calin21 is offline
Member

Data înregistrării: 13.01.2010
Implicit

fiindca e o inventie draceasca care are ca scop distragerea de la adevarata sarbatoare
Vechi 18.12.2011, 16:47:26
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Calin21 Vezi mesajul
fiindca e o inventie draceasca care are ca scop distragerea de la adevarata sarbatoare
corect. de acord.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 16:49:47
Calin21's Avatar
Calin21 Calin21 is offline
Member

Data înregistrării: 13.01.2010
Implicit

Noi nu trebuie sa tinem datini pagane de Nasterea Domnului, cum este Mos Craciun si bradul de Craciun. Toatea acestea sunt lucruri diavolesti fara rost, noi trebuie sa cultivam in inima noastra dragostea frateasca pentru a implini cuvantului Celui ce S-a intrupat .
Vechi 18.12.2011, 17:05:57
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Citat:
Deacord! Asa stiam si eu.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 17:12:25
sunsray
Guest

Implicit ..

posibile etimologii
http://www.crestinortodox.ro/craciun...iun-68385.html
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 17:13:11
sunsray
Guest

Implicit ..

si eu as zice ca este cam denaturata (mult) de la semnificatia care ar trebui sa o aiba
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 18:35:28
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit Iar discuții în contradictoriu?

Doamne ajută!

Păi, dacă ne supărăm așa chiar în preajma Sărbătorii Nașterii Domnului...
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote
Vechi 23.12.2015, 21:37:08
sergiuran's Avatar
sergiuran sergiuran is offline
Member

Data înregistrării: 23.03.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
De acord.
Denumirea vine de la slavonul Korochiun care inseamna 'moartea' si se refera la 'moartea' soarelui la solstitiul din 21 dec. In zonele Malorossiei (Donbass) se cocea o paine mare pt aceasta sarbatoare. Practic era vorba de o credinta in deitatea solara (sun worshipping). Evident pagana.
Inainte de Constantin cel Mare pe 22-25 decembrie se sarbatoreau Saturnaliile. Traditional in acele zile toti oamenii (si sclavii) aveau zile libere si-si faceau unii altora cadouri. Pentru a opri aceasta sarbatoare pagana (Saturn se pare ca era chiar Satan) Constantin a fixat sarbatoarea Nasterii Domnului exact pe 25 Decembrie. Unele din obiceiurile vechi s-au transferat noii sarbatori. Deci nu, sarbatoarea Craciunului nu este crestina, pe 25 se sarbatoreste Nasterea Domnului.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cine este aproapele meu? luminitarodina Despre Biserica Ortodoxa in general 30 27.07.2016 11:28:12
cine din voi este in Bruxelles? TIBS Generalitati 9 17.06.2010 00:27:49
cine este din iasi? bogdan_222 Calugarul 0 14.05.2010 13:22:05
Cine este responsabil? eclat_de_lune Generalitati 1 07.11.2009 14:57:06
Cine este cel mai puternic om? amatyyy Teologie si Stiinta 29 16.09.2009 13:49:04