![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Ma bucur ca s-au adunat deja cateva marturisiri, care imi par cu adevarat bogate si spuse din inima, pe o tema de neocolit, cred, in cugetul si simtirea fiecaruia dintre noi.
Eu mult am neglijat sa cercetez frica aceasta... Si mult am oftat cand, citind anumite texte, am sesizat cata atentie si importanta acorda crestinii nevoitori acestui subiect (iar eu, bietul, ... mai nimic). Multa vreme am avut o conceptie idilica, as spune chiar infantila, despre relatia omului cu Dumnezeu. Il concepeam pe Domnul, saracanul de mine, ca pe un fel de mamica dulce, iubitoare, ori poate ca pe un bunicut cumsecade, gata oricind sa ofere o bombonica dintr-un buzunarel secret dar totdeauna indestulat... Nu stiam ca Dumnezeu cel Viu este si "foc mistuitor"... In etapa aceasta intelegeam cat de cat de ce Iona a refuzat, initial, sa urmeze porunca Domnului: Ii cunostea Marea Lui Mila, se temea ca Domnul ii va ierta pe niniveni daca se pocaiau iar el, Iona, ar fi fost considerat in acest caz un prooroc mincinos si desigur nu ar fi primit o rasplata prea favorabila... Se temea pentru viata lui... (Noroc ca burta balenei i-a folosit ca tainica chilie intru descoperirea altor rosturi...) A doua incercare a venit dinspre refuzul fricii. Atat de mare era teama mintii mele de frica adanca (izvorata din natura cu totul aparte a simtamantului misterios ca Domnul este Viu si cerceteaza adancurile omului, inima si rarunchii), cea care imi soptea ca nu eu sunt stapanul meu, ca nu am eu controlul deplin al vietii mele, incat refuzam si sa cred ca Dumnezeu chiar exista si are insusirile care I se cunosc. A te lasa in Voia Domnului, cum spunem ades, ma ingrozea atat de tare incat refuzam sa constientizez ca imi este frica. Percepeam frica de Dumnezeu pe latura ei cu totul negativa. Infantil, zic, iarasi infantil. Eram prizonierul mintii mele lumesti. Abia cand am sesizat ca turnul meu interior se zguduie sub cutremur, cand visam coplesitor ca se darama blocuri in care petreceam fara grija, am inceput sa simt ca Se apropie... Si am inceput sa chem strigind, mai intai in vise, pe Domnul... Acum imi pare ca frica de Dumnezeu este legata, prin treceri vii reciproce, cu toate celelalte mari dimensiuni ale vietii crestine (sub sfanta umbrire a harului): pocainta, smerenia, dragostea, rugaciunea, bucuria duhovniceasca, pacea sufleteasca s.a.m.d. Toate se impletesc si se imbogatesc reciproc. O simfonie minunata sau, intrucat inca mai palpita bucuria Craciunului, un bogat aranjament de globuri, dantele si lumini care creaza bucurii si rosturi noi, adanci. Poate vom reusi sa schitam impreuna cateva manifestari in noi ale fricii de Dumnezeu. M-as bucura sa fie marturisiri (si desigur trimiteri la texte-cheie din tezaurul Bisericii), asa cum traieste fiecare, spre impreuna-zidire, spre folos sufletesc reciproc. Deie Domnul sa se sfinteasca in noi Frica de Dumnezeu! Sa ne rugam unii pentru altii. AMIN+ |
|
|||
|
|||
![]()
Eu am practicat o vreme (pe când eram încă ateu) alpinismul.
Un alpinist care nu se teme de munte este considerat inconștient, nebun. Un alpinist care nu are o frică sănătoasă de munte va muri, mai devreme sau mai târziu. De ce ? Pentru că muntele este mai mare decât alpinistul și pentru că toate bucuriile pe care muntele le oferă (și nu sunt puține), sunt condiționate de frica de puterea acestui mare și puternic munte care îți poate, într-o clipă, răpi viața. Din această perspectivă, și din perspectiva (mai târziu dobândită) a creștinismului, care ne oferă cel mai mare munte de escaladat (dumnezeirea) și cele mai mari bucurii asociate acestei escalade, a nu te teme de Dumnezeu pare o contradicție logică, o aberație, o idioțenie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mai e o chestie aici, domnule Erethorn: ce mai rămâne din plăcerea alpinismului, dacă nu ți-e frică de munte și nu realizezi că ți-ai putea pierde viața din nebăgare de seamă ? Păi, atunci mai bine ai face alpinism cu joystick-urile, "participând" la o escaladă virtuală în 3D. Îmi închipui că adevărata bucurie a aplinismului e să ajungi sus, bineștiind pe lângă ce fel de hăuri ai trecut, care te puteau înghiți într-o clipă. Dar, ceea ce este valabil pentru alpinism, este valabil și pentru creștinism. Sunt două sporturi extreme, iar Nicolae Steinhard are o splendidă pagină despre asta. Câtă bucurie trebuie să fie atunci când Tatăl de care te-ai temut o viață întreagă îți deschide ușa și, cu infinita iubire de care numai El este capabil, îți spune: "vino la ospățul pe care l-am pregătit pentru prietenii Fiului Meu ! Vino și împărțiți moștenirea Mea ! Și nu-i așa că atunci când atârni deasupra unei prăpăstii, într-o coardă care este la îndemâna unui coleg, ar trebui să fii sonat ca să îl înjuri pe acela, să îl blestemi ori să îl chinuiești în alt fel ? El ar putea să taie coarda de care se agață viața ta exact când ești deasupra prăpastiei. Clipa aceea este la alegerea lui liberă. De fapt, este un coleg care pe toate le ține în mână și el hotărăște când jocul s-a terminat. El poate la fel de bine să taie coarda când ești deasupra prăpastiei sau poate să îți ofere grația de a termina escalada când piciorul tău este pe stâncă sigură.
|
||||
|
||||
![]()
[quote=ioan cezar;422527]Il concepeam pe Domnul, saracanul de mine, ca pe un fel de mamica dulce, iubitoare, ori poate ca pe un bunicut cumsecade, gata oricind sa ofere o bombonica dintr-un buzunarel secret dar totdeauna indestulat... Nu stiam ca Dumnezeu cel Viu este si "foc mistuitor"...[quote]
Putem intelege frica de Dumnezeu si dintr-o alta postura. Ca si frica de a nu-L pierde pe El, frica de a nu pierde iubirea Lui, frica de a nu ramane singur fara El. Respectarea poruncilor Lui este pentru ca El sa ramana intru noi. Nu le respectam, El pleaca. Retragerea Lui inseamna ramanerea fara protectia dumnezeiasca si inceperea atacului diavolesc. Nu El pedepseste, El ingaduie...urmare a propriilor noastre alegeri. Foc mistuitor...da este. El este asociat cu sfintenia, mistuind raul, curatind pacatul, luminand inima si mintea prin prezenta Sa. El da, are intoteauna iubire de oferit (bombonele, asa cum s-a exprimat Cezar, in multele din buzunarele Lui secrete)...cui este pregatit sa i-o accepte. El da, este visteria bunatatilor, care va oferi bunatati celor ce vor cere si vor bate la usa Lui.
'Fara Duhul Sfant, omul nu e decat lut si pacat.'(Sf Siluan Athonitul) 'Domnul stie ca suferi, dar iubirea Lui straluceste peste tine asa cum soarele straluceste peste lume. Nu te teme! E spre binele tau.'(Sf Siluan Athonitul) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pentru fratele cristiboss, ma rog la Dumnezeu sa nu fi vorbit serios si o consider ca o gluma. Pentru ca si eu m-am impartasit de foarte curand, desi cu adevarat vrednic sunt sigur ca nu am fost. Dar de la biserica si pana acasa am facut destule pacate ca sa merg in adancul iadului. Cum as putea sa cred ca daca m-am impartasit, am certitudinea mantuirii, a doua zi dupa? Poate daca as fi dormit intr-una, dar si pentru lenevire, e pacat. Iar despre prieteni, eu cu adevarat cred doar in prietenia ingerilor si a sfintilor. Restul sunt ca si mine: parelnici. Mantuire sa ne dea Domnul.
|
||||
|
||||
![]()
După cum zice Pavel în altă parte: Luați seama la câini, luați seama la lucrătorii cei răi, luați seama Ia tăierea-împrejur. Vedeți să nu fie cineva care să vă fure cu filozofia și cu deșartă amăgire. Luați seama cu atenție cum umblați, că zilele rele sunt. Cine va avea răspuns de nepăsarea sa, auzind acest fel de vestiri? Și iarăși din altă parte: Nu primiți pe omul eretic după prima si a doua sfătuire; și iarăși: Nu vă purtați după învățături felurite și străine (Evr.,13:9); și iarăși: Oamenii eretici vor propăși spre tot mai rău, rătăcind și fiind rătăciți; și în altă parte: La cei spurcați și necredincioși nu e nimic curat (Tit 1:15).
Ascultați iarăși, cei ce faceți agape cu ei: Cum veți fugi de mânia care vine asupra voastră, cei ce vă mânjiți cu aceștia prin mâncare și băuturi? Cum cutezați să vă apropiați de dumnezeieștile și înfricoșătoarele lui Hristos Taine? Sau nu auziți pe fericitul Pavel strigând: Nu puteți sa beți paharul Lui Hristos și paharul demonilor; nu puteți să vă împărtășiți de la masa lui Hristos si de la masa demonilor. Ieșiți din mijlocul lor și de ce este necurat să nu vă atingeți! Prin urmare vă privim rău? Sau în deșert ne ostenim și în aer vorbim? Doar pentru cei ce vor și se sârguiesc să asculte cuvântul și să-l facă, nu voi plivi, nu vom ascunde graiurile lui Pavel, ci iarăși grăiesc. Ascultați: Nu vă înjugați la jug străin cu necredincioșii. Căci ce părtășie are lumina cu întunericul? Unde sunt cei cu gură obraznică, ce spun: Nu se grăiesc acestea în dumnezeieștile Scripturi, al căror Dumnezeu e pântecele și slava întru rușinea lor, care cugetă cele pământești?
|
||||
|
||||
![]()
Cristi, nu-i bine sa deviem discutiile catre polite si rautati. Iarta-ma, nici nu stiu cum sa mai potivesc lucrurile ca sa nu scoti tot veninul tinut dinainte de sfanta impartasanie... Doar atat te intreb, fiindca il pui pe "Pavel" la inaintare cu litere ingrosate, desi nu trebuie sa strigi, ca eu aud inca destul de bine: Cum cutezați să vă apropiați de dumnezeieștile și înfricoșătoarele lui Hristos Taine? Tu te consideri vrednic de sfintele taine? Izbucnirile tale imi spun ca nu, fratele meu. Sa nu crezi ca eu sunt altfel. Dar pentru asta imi vine sa-mi trag palme dupa zece minute. Aici stiu sa ma stapanesc de obicei fiindca am timp sa le judec. Ei, in viata, iert orice, chiar si rautatea gratuita, dar nesimtirea si mai ales grozavia fata de cei mai slabi ma transforma din miel bland in fiara dezlantuita, si mi-e frica de ce-as fi in stare sa fac in acele clipe. Eu simt de mult timp ca si tu esti unul dintre cei inselati, la fel ca si mine. Si-apoi cine se stie cu adevarat vrednic sa primeasca altfel decat cu teama si cu cutremur Sfintele Taine? Eu unul NU. Dar nadajduiesc in mila lui Dumnezeu si ma rog sa ma pot indrepta in toate, pana la urma...
|
||||
|
||||
![]()
Prin frica de Dumnezeu , asa cum am amintit la inceputul acestui thread deschis de Ioan , ne intareste rugaciunea , ne intareste in credinta noastra ORTODOXA , caci indoiala in credinta a creat aceste secte de care multi "ortodocsi " incep sa se simta legati , pentru ca ei nu l-au simtit cu adevarat pe Hristos , si-au creat propriul dumnezeu , dupa mintea lor tulbure si bolnava .
Inchei printr un citat ,tot al Ortodoxului Ilie ( spre exasperarea unora de aici ). . . : "Îndoiala în credință a adus lumea aici, la marginea prăpastiei. Îndoiala în credință a creat atîtea secte și a adus dezbinarea în Biserică, în familie și peste tot. Cum ne putem întări în credință ca să scăpăm de îndoială și de cumplitele ei urmări? Numai prin rugăciune și post, prin deasă spovedanie și împărtășire și prin citirea cărților sfinte. Căci așa a răspuns Mîntuitorul ucenicilor Săi care L-au întrebat: Pentru ce noi n-am putut să-l scoatem? Pentru puțina voastră credință (Matei 17, 19-20). Acest neam de diavoli cu nimic nu poate fi scos, fără numai cu rugăciune și cu post! (Marcu 9, 28-29). Vedeți ce ne răspunde Hristos? Vedeți puterea rugăciunii ajutată de post? Vedeți puterea postului ajutat de rugăciune? "
|
||||
|
||||
![]()
Eu n-am cum sa ma supar pe tine. Tu in principiu esti un om tare bun, doar ca tu cu tine nu te prea intelegi si nu te poti pune de acord. Iarta-ma, daca te-am suparat. Si roaga-te si pentru mine. Uneori mai ma bag in seama mai mult decat mi s-ar cuveni si stiu ca supar, dar nu ma pot mereu stapani. Oricum n-am ce sa dovedesc in ceea ce spun, decat pacate si slava desarta...
Doamne, fii bun cu noi, si intelepteste-ne...
|
||||
|
||||
![]()
Groaznice sunt gandurile mosule , si mai ales cand esti condus de ele , precum dumneata esti condus acum , precum magarusul dupa paie !
Am trecut si eu prin astfel de crize ca dumneata , dar cu muuult timp in urma ! „De vei chema intelepciunea si spre cunostinta vei indrepta glasul tau, si de o vei cauta pe dansa ca pe argint si de o vei sapa ca pe o comoara, atunci vei afla frica Domnului si cunostinta lui Dumnezeu o vei afla” (Pilde 2, 3-5). Radacina vietii placute lui Dumnezeu este frica de Domnul,indata ce aceasta va veni, puterea ziditoare va reorandui totul in tine si va reface in tine minunata randuiala – cosmosul duhovnicesc. Cum poate fi dobandita frica de Dumnezeu? Ea e in tine, atata doar ca e inabusita: trebuie sa o invii. Pentru aceasta, da glas ratiunii tale si deschide-ti inima pentru a primi insuflarile adevarului. Pana acum, ratiunii nu i s-a dat cuvantul: a fost in robie si nu indraznea sa rosteasca invataturi sanatoase: ei bine, acum sa vorbeasca. Ea va incepe sa graiasca despre faptul ca Dumnezeu este Atottiitor, ca El te tine si te poate arunca in orice clipa; despre faptul ca Dumnezeu este pretutindeni si stie toate, vede totul in tine si se manie asupra ta pentru tot ce e rau in tine; despre faptul ca El este Drept Judecator, gata sa te pedepseasca chiar acum, dar cu milostivire isi infraneaza mania pana la o vreme; despre moarte, care e gata in orice clipa sa te insface si sa te predea judecatii si razbunarii. Asculta si patrunde-ti inima de simtirea acestor adevaruri. De vei trezi acest simtamant, impreuna cu el va veni si frica de Dumnezeu. Acestia sunt zorii vietii.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Frica de Dumnezeu | Rodica50 | Intrebari utilizatori | 67 | 12.01.2012 00:07:18 |
Frica de Dumnezeu ! | Templier Knight | Generalitati | 9 | 08.08.2011 20:55:39 |
Ce este Frica de Dumnezeu? | florin.oltean75 | Generalitati | 10 | 03.05.2011 20:04:28 |
mi-e frica | arle | Exorcismul | 90 | 11.11.2010 16:23:06 |
Frica de Dumnezeu | eclat_de_lune | Pocainta | 52 | 20.08.2008 17:27:53 |
|