Citat:
În prealabil postat de Doriana
Nu stiu daca acele carti se pot numi traditie. In cel mai rau caz, putem numi traditie obiceiul de a explica Biblia prin carti. Nu se obisnuieste sa se predice la amvon din carti sau sa se considere cartile o sursa de invatatura pentru intreaga biserica.
...
Dupa cum am spus, unele traditii sunt bune, altele nu neaparat, iar altele sunt doar specifice. Si se poate spune asta despre fiecare grup religios. Sa continui cu ortodocsii? :)
|
Cea mai importantă moștenire a Sfintei Tradiții ortodoxe este Dumnezeiasca Liturghie. Cînd spun că Sfinții Părinți ne-au lăsat moștenire scrisă ritualurile Sfintelor Taine, diverse rugăciuni și comentarii la Sfintele Scripturi, mă refer la autori ca Sfinții Grigorie Teologul, Nicolae Cabasila, Grigorie Palama, Vasile cel Mare, Ioan Hrisostom, Ioan Damaschinul, Maxim Mărturisitorul și mulți alții de talia lor. Oricine poate să consulte Filocalia, Patericul, Omiliile, Hexaimeronul și atîtea alte lucrări care, împreună cu Biblia - întotdeauna pe primul plan -, constituie fundamentul credinței creștin-ortodoxe.
A nu se confunda Sfînta Tradiție cu oriceiurile populare necreștine, așa-zise băbești, care s-au amestecat de-a lungul timpului în slujbele ortodoxe de înmormîntare și nu numai. Oricine are puțin discernămînt poate sesiza că aceste obiceiuri nu au nimic în comun cu Predania Sfinților lăsată nouă de veacuri și peste veacuri.