Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.02.2012, 08:38:11
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
nu stiu daca acel "blessing" cand se pun mainile, si respectivii cad pe spate, pierzandu-si constienta, poate fi numit "dar al Duhului sfant", ci mai degraba un efect, dar asta e caracteristic carismaticilor de toate tipurile, in rest nu sunt alte diferente, doar ca limbile carismaticilor suna diferite de cele ale penticostalilor, adica contin multe cuvinte monosilabice, deci nu sunt deloc melodioase, (ale penticostalilor totusi au uneori cuvinte placute auzului, dar asta nu inseamna ca sunt de la Duhul Sfant)
Pe youtube gasim niste experiente americane care te socheaza, insa vreau sa va intreb, ati vazut d-voastra personal asa ceva in Romania? Cand spunem "penticostalii se manifesta asa ..." sau "carismaticii asa..." , e bine sa zicem clar unde am vazut, pentru onestitatea dialogului.

Eu am recunoscut ca am fost surprinsa, insa nu din cauza unor exteriorizari iesite din comun ale oamenilor,pentru ca n-au existat asa ceva, problema mea a fost cu preotul :) Altii au spus asta cand s-a discutat, nu eu. Comentariul meu de atunci a fost:

Citat:
Te inteleg si eu am fost la pentiostali odata, tot la invitatia unei vecine ; or fi pastorii penticostali din zona Clujului mai ... vocali, plini de patos. Cel mai tare insa m-au surprins "cantecele religioase", care erau de fapt slagare de muzica usoara sau populara (erau melodii din repertoriul lui Dan Spataru, Irina Loghin etc), insa pe versuri tematice, lait-motivul fiind "aleluia". N-am putut sa ies, ca m-am pus fix in mijloc, deci ar fi trebuit sa deranjez tot randul si oricum, mi-era jena fata de vecina care ne-a invitat pe mine, dar si altii de pe scara care am mers. Cert e ca a doua oara nimeni n-a mai pasit acolo. E o diferenta destul de mare fata de atmosfera de la slujbele ortodoxe, impactul e mare prima data. Probabil si cuvantarea pastorului se modeleaza in functie de audienta. Si eu am prins un discurs cuprins de teatralitate,discurs complet sterilizat de componenta emotionala reala, mult patetism, un speech fara "substanta", fara sclipiri de intelepciune, multa gestualitate intonativa, ceva in genul in care ai descris tu, insa daca ei se simt bine, linistiti si impacati, cine suntem noi sa comentam?!

[...]

Nu am exagerat cu nimic, credeti-ma a fost o experienta surprinzatoare. Ati vazut filmul cu micul predicator, gestica sa? ceva in genul acela era si pastorul pe care l-am intalnit in biserica Penticostala din cart. Manastur. Nu spun ca e o regula in Biserica Penticostala, n-am de unde sa stiu, insa domnul respectiv s-a facut remarcat prin gestualitatea intonativa, miscari ale mainilor in ritmul discursului verbal, gestul de a indica non-stop "cu degetul" masa de pacatosi (noi, cei din sala) si ploaia de acuze. Nu mai comentez si alte aspecte, saltul de la muzica psaltica si bizantina la Dan Spataru a pus capac ... e o desacralizare totala a spatiului bisericii, cel putin asa percepe un ortodox venit "in vizita" http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=12171&page=3

Last edited by ioanna; 07.02.2012 at 08:46:33.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Miscarea Legionara anonim97 Generalitati 366 26.08.2013 13:58:23
Miscarea Sfantului Graal alexandra28again Generalitati 4 16.07.2008 19:40:13