Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.02.2012, 22:30:25
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
P. S. Scotland The Brave nu este penticostal, ci reformat.
P S 2. Am cunoscut personal creștini neortodocși, care sunt sigură că mi-o vor lua cu muult înainte în Rai!
Am citat doar atat desi mesajul din care am citat il consider cel putin 80% viciat.

Insa cred ca afirmatia de mai sus va expune cel mai mult viciul de gandire.

In primul rand, ca va considerati demna de Rai, in al doilea rand, ca ii ingramaditi si pe altii acolo, substitudinu-va judecatii lui Dumnezeu.

Modelul de mantuire al ortodoxului ar treui sa fie sfantul iar ortodoxia (dreapta credinta) este o trasatura fundamentala a lui, ori dvs. vad ca v-ati facut sfinti din oameni care pe langa ca nu sunt sfinti nu sunt nici ortodocsi.

Ceea ce inseamna ca simpatia pentru caile ratacite ale altora deriva din ratacirea pe care dvs. insiva o aveti.

Si simt nevoia sa afirm ca desi mr. Scotty este un om la superlativ, credinta pe care momentan o impartaseste tine de un infantilism spiritual si nu, nu este mantuitoare asa cum nici samanismul nu este mantuitor - ceea ce nu exclude totusi ca un saman om-la-superlativ sa se mantuiasca.

Toata admiratia pentru oamenii-oameni, dar ea nu se extinde si asupra a ceea ce e gresit la ei.

Last edited by AlinB; 13.02.2012 at 22:36:28.
Reply With Quote
Vechi 13.02.2012, 22:36:43
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
si nu, nu este mantuitoare asa cum nici samanismul nu este mantuitor
Dar unde a spus dna laurastifter despre calvinism că ar fi o religie mântuitoare ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 13.02.2012, 23:30:17
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Dar unde a spus dna laurastifter despre calvinism că ar fi o religie mântuitoare ?
Reise din prima parte a mesajului din care l-am citat, dezaprobarea fata de termenul de "erezie" - ceea ce si este de fapt.
Frecventa - e o chestiune interpretabila, personal l-am invitat de mai multe ori la a discuta anumite detalii si oarecum s-a eschivat la momentul respectiv iar eu n-am avut timp sa urmaresc toate postarile lui sa vad daca problemele au fost discutate pana la urma.

Sensibilitatea fata de naivitatile altora, intr-un astfel de caz, aduce mai mult paguba decat castig.

Oricum, cred ca Mr. Scotty nu a venit pentru a-si disputa doctrina, ci s-ar fi bucurat probabil sa gaseasca o atitudine mai ecumenista, in sensul pagubos pentru ambele parti, desi la prima vedere e lapte si miere.

Probabil acelasi lucru l-ati asteptat si dvs. la fel domnule Mihnea pentru care la fel am un respect deosebit desi fara doar si poate acest aspect a fost obturat de disputele de idei.

Sa fim insa realisti, cei care sunt deasuprea noastra si carora le suntem datori cu ascultare din prisma alegerilor pe care le-am facut, au trasat aceste linii si nu sunt in nici un fel conciliabile.

Ca oameni, putem fara doar si poate fi prieteni, toata simpatia pentru eforturile dvs. sprituale si nu numai dar ecumenism pagubos ...

De ce pagubos?

Pentru ca pe ceilalti ii lasa sa creada ca ceea ce fac e bun (desi nu e) iar la randul nostru lasam sa se inteleaga ca ceea ce facem noi ar fi gresit sau macar defectuos, incomplet, cu o doza de ignoranta fata de "crestinismul" celuilalt, etc.

Rezultatul?
Nici pe celalalt nu-l ajutam la mantuire si pe fratele nostru il impingem in relativism, indoiala, ratacire.

Last edited by AlinB; 13.02.2012 at 23:37:02.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 00:46:21
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Evident că n-am afirmat nicăieri despre calvinism că ar fi o religie mântuitoare. Mi-am exprimat doar admirația și respectul profund față de mai mulți creștini de alte confesiuni (câțiva catolici și evanghelici, pe care am bucuria să-i cunosc foarte bine), al căror devotament față de Dumnezeu și față de semeni mă impresionează în mod deosebit și mă ajută să mă orientez în viața spirituală. Și nu am absolut deloc sentimentul că, încercând să recunosc ceea ce este pozitiv în ceilalți, mi-aș trăda propria credință.
Dacă am cunoscut o creștină catolică, care îngrijește, cu o răbdare extraordinară, o bătrânică bolnavă (care nu-i este rudă), dacă mai știu că această creștină autentică Îl mărturisește pe Hristos, zi de zi, prin conduita ei morală, atunci ce mă împiedică să cer de la Dumnezeu puterea de a-i urma exemplul în viață?
Și exemplele pot continua, pentru că Dumnezeu m-a ferit de ispita intoleranței, dăruindu-mi bucuria de a întâlni persoane de alte confesiuni cu o credință în Hristos profundă și indestructibilă. Dacă nu i-aș fi cunoscut pe acei creștini deosebiți, care nu-mi împărtășesc întru totul convingerile, dacă n-aș avea chiar în familie credincioși de alte confesiuni, poate că aș fi gândit și eu ca domnul Alin B. Nu știu... dar Îi mulțumesc Domnului că m-a învățat, în mod practic, prin "împrejurările concrete ale vieții" (cum s-ar exprima părintele Stăniloae), faptul că nu am dreptul să judec și să-mi imaginez că aș putea pune hotar harului și iubirii lui Dumnezeu.

Vă mulțumesc mult pentru susținere, domnule Mihnea Dragomir! :)

Dumnezeu să fie cu dumneavoastră!

Cu deosebit respect,
Laura Stifter
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 14.02.2012 at 00:51:08.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 01:28:12
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Evident că n-am afirmat nicăieri despre calvinism că ar fi o religie mântuitoare.
Intrebare cheie: puteti afirma si ca nu este?

Last edited by AlinB; 14.02.2012 at 01:30:43.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 02:35:53
ioan cezar
Guest

Implicit

Discutam doctrine si continuam sa ne intepam unii pe altii... Deloc crestineste. Omeneste, insa, este. Este omenesc ce facem noi pe-aici. Si e firesc. Sa fim iertati (si cred ca suntem deja, cata vreme nu ne putem lipsi unii de altii, in ciuda divergentelor, slava Domnului!!).

Pana una alta, nu a remarcat inca nimeni ca Scotland ... este aici, printre noi, pe forum? (!!!)

Last edited by ioan cezar; 14.02.2012 at 02:38:43.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 12:45:37
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Discutam doctrine si continuam sa ne intepam unii pe altii... Deloc crestineste. Omeneste, insa, este. Este omenesc ce facem noi pe-aici. Si e firesc. Sa fim iertati (si cred ca suntem deja, cata vreme nu ne putem lipsi unii de altii, in ciuda divergentelor, slava Domnului!!).

Pana una alta, nu a remarcat inca nimeni ca Scotland ... este aici, printre noi, pe forum? (!!!)
S-a reînscris pe forum Scotland? Ce user name are? :)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 12:57:38
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
S-a reînscris pe forum Scotland? Ce user name are? :)
E printre noi, întrucât se discută despre el (nota bene, folosit ca pretext pentru nesfârșitele derapaje în discuții sterile despre cine se mântuie și cine nu).
Vechi 14.02.2012, 15:35:23
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Intrebare cheie: puteti afirma si ca nu este?
Da, desigur.
Dar nu pot afirma că toți aderenții acelei credințe vor pierde mântuirea, dacă nu vor deveni ortodocși. De ce? Fiindcă, așa cum ați scris și dvs, nu ne putem substitui judecății lui Dumnezeu. Știu sigur că doar Ortodoxia este mântuitoare, dar n-am de unde să știu dacă protestantul X, care L-a iubit și L-a mărturisit întreaga lui viață pe Hristos, va ajunge în iad. Nu știu asta, fiindcă este foarte posibil ca X, râvnitor de a trăi creștinismul în duhul iubirii evanghelice, să fi găsit în parohia lui doar indiferență și habotnicie, "încremenire în proiect", formalism și fariseism. Și mai este posibil ca X să fi fost un om simplu, lipsit de cunoștințe teologice solide, sau să fi avut cunoștințe teologice combinate cu alte ideologii în care a fost educat, sau să fi trăit orfan și părăsit din copilărie, iar în parohia ortodoxă, în care a încercat să se integreze, să fi găsit aceeași indiferență revoltătoare și să fi fost judecat de către ceilalți pentru că n-a aprins câte 33 de lumânări pe lună. :) Este posibil ca, din aceste motive și/sau din multe altele, personajul X să-L fi căutat cu înflăcărare pe Hristos, să fi visat o solidaritate creștină aidoma celei descrise de către Sfântul Luca în Faptele Apostolilor, dar, fiind lipsit de discernământ duhovnicesc și de o educație creștină autentică, să fi fost atras de către protestanți. Dumnezeu nu cred că judecă după grile (ai crezut o dogmă greșită, fiindcă trăiai în Africa și n-ai cunoscut decât catolicismul? Mergi în iad!), ci după legea dreptății=iubirii Sale infinite.

Doamne ajută!

P. S. Să știți că mie chiar îmi par constructive discuțiile în contradictoriu. :) Singura problemă a fost că - știți dvs în care dintre mesaje - mi-ați scris că am o gândire viciată, că sunt în rătăcire... deși nu știți exact nici ce cred, nici nu ne cunoaștem măcar. Totuși, vă înțeleg, fiindcă rețin că și mie mi s-a întâmplat, acum mai mult timp, să scriu pe un alt site creștin ceva ce am regretat ulterior. :)

O zi binecuvântată să aveți!

Last edited by laurastifter; 14.02.2012 at 15:52:03.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2012, 15:39:14
Senior Member

Implicit

Cât de frumos spunea părintele Rafail Noica. Încerc să citez din memorie: "noi știm sigur unde este Ortodoxia, dar nu știm unde nu este". :)

Hristos în mijlocul nostru!
Reply With Quote
Răspunde