Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.03.2012, 11:54:00
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
Daca suflet=trup+suflate de viata, atunci de ce Pavel mai aminteste atat de trup cat si de suflet ca 2 elemente distincte in 1 Tesaloniceni 5:23? Si nu mi-ai rapuns la partea a 2 a mesajului meu anterior in care am aratat ca omul nu este doar un suflet, ci ca are de asemenea un suflet (Luca 12:20). Doamne ajuta!
v-am raspuns, deoarece termenul "suflet" are mai multe intelesuri, in functie de context.
iar cu privire la al doilea aspect, si eu va pot arata ca exista numeroase texte biblice care considera totul omul ca fiind un suflet - Gen. 2:7, spre exemplu.
Reply With Quote
Vechi 21.03.2012, 11:56:00
Banned

Implicit

daca sufletul e nemuritor, deci ca o proprietate intrinseca, atunci de ce gasim peste tot in Biblie expresii de genul: "suflete vii" sau "suflete moarte"???
Reply With Quote
Vechi 21.03.2012, 12:04:10
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
v-am raspuns, deoarece termenul "suflet" are mai multe intelesuri, in functie de context.
iar cu privire la al doilea aspect, si eu va pot arata ca exista numeroase texte biblice care considera totul omul ca fiind un suflet - Gen. 2:7, spre exemplu.
tot ce ai spus mai sus prietene este adevarat. Si totusi sunt versete biblice in care se arata ca omul ESTE un suflet, dar si ca omul ARE un suflet. Pavel face diferenta in trup (suflet=TRUP+suflere de viata), suflet si duh. Dupa cum ai vazut (Luca 12:20), EI cereau sufletul bogatului. Cine sunt EI nu stiu ce sa spun. Dar asta ne arata ca sufletul este o alta componeneta a omului, si nu doar trup+suflare de viata. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 21.03.2012, 12:15:29
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
tot ce ai spus mai sus prietene este adevarat. Si totusi sunt versete biblice in care se arata ca omul ESTE un suflet, dar si ca omul ARE un suflet.
Câte versete ai găsit unde să se specifice că omul ARE un suflet?

Citat:
Pavel face diferenta in trup (suflet=TRUP+suflere de viata), suflet si duh.
Reiese așa ceva din scrierile apostolului Pavel?

Citat:
Dupa cum ai vazut (Luca 12:20), EI cereau sufletul bogatului. Cine sunt EI nu stiu ce sa spun.
Există două posibilități:
  1. impersonalul „ei” e o perifrază rabinică pentru a evita folosirea numelui divin .
  2. pronumele se referă la „nimicitori” (vezi Iov 33,22).
Reply With Quote
Vechi 21.03.2012, 12:28:33
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Câte versete ai găsit unde să se specifice că omul ARE un suflet?

Reiese așa ceva din scrierile apostolului Pavel?

Există două posibilități:
  1. impersonalul „ei” e o perifrază rabinică pentru a evita folosirea numelui divin .
  2. pronumele se referă la „nimicitori” (vezi Iov 33,22).

amice, Pavel spune ca omul are trup, suflet si duh: 1 Tesaloniceni 5:23
Numele divin nu are ce cauta aici deoarece cel care vorbeste cu bogatul este Dumnezeu (Luca 12:20). Cel mai probabil sunt nimicitorii de care ai amintit sau chinuitorii (Matei 18:34), dar asta este o pura speculatie. Cine sunt EI cu adevarat nu putem stii sigur. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 21.03.2012, 12:40:29
Banned

Implicit

Citat:
amice, Pavel spune ca omul are trup, suflet si duh: 1 Tesaloniceni 5:23
Pavel nu spune că are, ci dorește ca Dumnezeu să sfințească întreaga ființă umană, adjectivul όλοτελείς fiind semnificativ în sensul acesta.

Dar n-ai răspuns la întrebarea mea: în câte locuri ai găsit că omul ARE un suflet?
Reply With Quote
Vechi 21.03.2012, 12:47:09
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Pavel nu spune că are, ci dorește ca Dumnezeu să sfințească întreaga ființă umană, adjectivul όλοτελείς fiind semnificativ în sensul acesta.

Dar n-ai răspuns la întrebarea mea: în câte locuri ai găsit că omul ARE un suflet?
intreaga fiinta umana cu componentele ei, iar Pavel le enumera.
Sunt mai multe, dar ca sa-ti fac pe plac nu spun decat de 2 in care apare termenul suflet (pe celelelte o sa le contesti pe motiv ca nu apare termenul suflet) Unul de ar fi, ESTE SUFICIENT.Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 21.03.2012, 13:23:26
Banned

Implicit

Citat:
Sunt mai multe, dar ca sa-ti fac pe plac nu spun decat de 2 in care apare termenul suflet (pe celelelte o sa le contesti pe motiv ca nu apare termenul suflet) Unul de ar fi, ESTE SUFICIENT.Doamne ajuta!
nu va suparati, dar unde scrie ca sufletul se duce undeva?
daca sufletul este termenul prin care se intelege si viata (ca in versetul mentionat mai demult, crestinul isi da sufletul pentru Domnul, aici suflet=viata, evident), atunci e clar ca nici in aceste cazuri sufletul nu se refera la ceva imaterial constient (cum ar fi la prima vedere acel verset in care profetul Ilie spune ca sufletul copilului e in el, adica viata e in copil, copilul e viu)
Reply With Quote
Vechi 21.03.2012, 13:47:15
Banned

Implicit

Citat:
Dacă sunt "componente", înseamnă că nu mai avem de-a face cu dualism, ci cu "trialims". Conform dogmei ortodoxe există dihotomie trup-suflet, ori trihotomie trup-suflet-duh? Când omul moare, cele trei "componente" merg în 3 locuri diferite? Care din ele sunt independente și conștiente pe timpul morții? Cum vezi problemele se complică...

Citat:
Sunt mai multe, dar ca sa-ti fac pe plac nu spun decat de 2 in care apare termenul suflet (pe celelelte o sa le contesti pe motiv ca nu apare termenul suflet)
Vrei să facem o evaluare statistică precum pe celălalt topic despre suflet? Cele 2 (chiar înainte de a vedea sensul și contextul) s-ar putea să se cocoșeze sub greutatea textelor ce indică sufletul ca fiind viața, ființa întreagă vie! Știi bine ce-ați pățit pe celălalt topic: am enumerat 19 texte (iar enumerarea s-a oprit doar pentru că topicul a fost închis) care spun că sufletul moare, iar voi n-ați adus nici măcar acele 1-2 texte care spun că "sufletul e nemuritor"... Probabil și de data aceasta o să fiți salvați de... lăcățel!

Citat:
Unul de ar fi, ESTE SUFICIENT.Doamne ajuta!
Vai și amar de religia ce se bazează în dogmele ei pe texte unice!
Reply With Quote
Vechi 21.03.2012, 14:05:05
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
nu va suparati, dar unde scrie ca sufletul se duce undeva?
daca sufletul este termenul prin care se intelege si viata (ca in versetul mentionat mai demult, crestinul isi da sufletul pentru Domnul, aici suflet=viata, evident), atunci e clar ca nici in aceste cazuri sufletul nu se refera la ceva imaterial constient (cum ar fi la prima vedere acel verset in care profetul Ilie spune ca sufletul copilului e in el, adica viata e in copil, copilul e viu)
Dar de ce Pavel mentioneaza 3 elemente pe care le are omul? Cand cineva zice ca omul X are o viata curata, nu se intelege de la sine ca omul X are o viata cumpatata, deci un trup curat si o constiinta (ganduri) curata? In felul in care interpretezi tu 1 Tesaloniceni 5:23 nu are nici un fel de logica, mai ales ca NT a fost scris in greaca, deci un vocabulat MULT mai bogat decat cel ebraic (aramaic). In cazul lui Ilie Biblia spune ca copilul a murit iar Dumnezeu prin Ilie l-a inviat. Din ce ai spus tu amice inseamna ca Biblia minte cand spune ca copilul vaduvei din Sarepta Sidonului murise. Era defapt in moarte clinica, deci viu, iar Ilie doar l-a resuscitat. Unde scrie ca Sufletul se duce undeva, uite aici:"Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai" (Luca 43:23). Cred ca nu o sa zici ca talharul a fost teleportat cu tot cu trup in rai de Iisus. Si nu mi-ai raspus in ce consta rugaciunea cu duhul iar constiinta este o componenta a cui, a trupului cumva? Doamne ajuta!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sufletul dupa moarte vidoveczandrei Slujba inmormantarii 137 27.05.2012 07:26:06
Ce intalnim dupa moarte costel Generalitati 86 20.02.2011 09:38:22
Sufletul dupa moarte ...? Templier Knight Generalitati 3 30.11.2010 00:58:26
Moarte dupa 2 saptamani ? Robertworld Generalitati 6 03.08.2010 13:26:33