![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
1) Ori de câte ori Hristos se arată oamenilor dupa înviere și când este menționată ziua, întotdeauna este vorba despre prima zi a săptămânii (Matei 28:1, 9, 10; Marcu 16:9; Luca 24:1, 13, 15; Ioan 20:19, 26). 2) Singurele mențiuni privind Sabatul în Noul Testament de la Faptele Apostolilor până la Apocalipsa sunt legate strict de evanghelizarea evreilor iar locul este întotdeauna o sinagogă (Faptele Apostolilor, capitolele 13–18). Apostolul Pavel a scris: "Cu Iudeii, m-am făcut ca un Iudeu, ca să câștig pe Iudei" (1 Corinteni 9:20). Pavel nu s-a dus la sinagogă să aibă părtășie sau pentru edificarea sfinților, ci să îi aducă pe aceștia la Hristos în vederea mântuirii. 3) După ce Pavel spune "de acum încolo, mă voi duce la Neamuri" (Faptele Apostolilor 18:6), Sabatul nu mai este menționat niciodată. 4) în loc să sugereze creștinilor ținerea zilei de Sabat, Noul Testament a învățat în mod clar opusul acestei învățături, chiar și în cazul singurei excepții la punctul 3 de mai sus, care se găsește în Coloseni 2:16. Privind cu mai multă atenție la punctul 4 de mai sus, vom descoperi faptul că nu există nici o obligație pentru credincioșii Noului Testament în ceea ce privește ținerea Sabatului. După cum s-a discutat deja mai sus, există o singură referire la Sabat după momentul în care apostolul Pavel și-a concentrat lucrarea pe Neamuri (ne-evrei): "Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos" (Coloseni 2:16–17). Sabatul evreiesc a fost desființat la cruce, unde Hristos "a șters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră" (Coloseni 2:14). Această idee este repetată de mai multe ori în Noul Testament. In Galateni 4:9-10 Pavel spune: "Dar acum, după ce ați cunoscut pe Dumnezeu, sau mai bine zis, după ce ați fost cunoscuți de Dumnezeu, cum vă mai întoarceți iarăși la acele învățături începătoare, slabe și sărăcăcioase, cărora vreți să vă supuneți din nou? Voi păziți zile, luni, vremi și ani". Însă unele persoane spun că prin porunca lui Constantin în anul 321 d.Hr., a fost “schimbată” ziua de Sabat din Sâmbătă în Duminică. În ce zi se întâlnea biserica pentru închinare? Scriptura nu menționează nicăieri strângerea credincioșilor pentru comuniune sau închinare în ziua de Sabat evreiesc (Sâmbătă). Pe de altă parte, există o serie de pasaje care menționează foarte clar prima zi a săptămânii ca zi de închinare și comuniune a creștinilor. De exemplu, Faptele Apostolilor 20:7 arată că "În ziua dintâi a săptămânii, eram adunați laolaltă ca să frângem pâinea". În 1 Corinteni 16:2 Paul îi îndeamnă pe credincioșii din Corint ca "În ziua dintâi a săptămânii, fiecare din voi să pună deoparte acasă ce va putea, după câștigul lui". Întrucât Pavel cataloghează în 2 Corinteni 9:12 acest fel de daruri drept una dintre modalitățile de închinare către Dumnezeu, colecta trebuie să fi fost legată de un serviciu de închinare al creștinilor în ziua de Duminică. Din punct de vedere al relatărilor istorice Duminica și nu Sâmbăta a fost ziua normală de adunare a creștinilor încă din perioada de început a bisericii. Sabatul a fost dat poporului Israel în mod specific, și niciodată bisericii. Însă obligația ținerii Sabatului este parte a legii Vechiului Testament, creștinii nefiind sub autoritatea Legii (Galateni 4:1-26; Romani 6:14). Ținerea Sabatului nu este o cerință pentru creștini. Prima zi a săptămânii, Duminică, Ziua Domnului (Apocalipsa 1:10) celebrează Nouă Creație, Hristos Cel înviat fiind Capul bisericii. Noi ca și creștini nu avem obligația ținerii Sabatului mozaic prin odihnă, ci suntem liberi să Îl urmăm pe Hristos Cel înviat, slujindu-l. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
daca gresesc, imi cer iertare... link-urile de mai jos se refera la unele ""roade"" ale discutiilor pe teme religioase, pe internet: ""“Nu subestimez importanta si nevoia unei adanci si serioase discutii [inclusiv pe internet - n.n.] intre credinciosii ortodocsi, dar vreau sa reamintesc fiecarui participant ca Mantuitorul a vorbit direct catre voi: “Dupa roadele lor ii veti cunoaste.” Dupa roade, asadar, nu dupa discutiile lor, glumele, dorintele de a arata mai puternic, mai destept, mai convingator s.a.m.d.“ a subliniat Patriarhul. "" (Patriarhul Kiril al Moscovei) http://www.razbointrucuvant.ro/recom...rii-ortodocsi/ http://www.razbointrucuvant.ro/recom...teala-vremuri/ sa aparam ortodoxia de noi insine cum spune aici: http://oameni-si-demoni.blogspot.com...da-de-noi.html Last edited by Adriana Cluj; 30.03.2012 at 22:09:56. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mantuitorul, ca "Domn al Sabatului" este "Domn al Odihnei", si NU al "zilei de odihna". Sectarii sambetisti folosesc acest verset pentru a justifica continuitatea sambetei si in Noul Testament. Nu ar fi avut sens ca Mantuitorul sa marturiseasca depsre Sine ca este Domn al zilei de sambata, pentru ca justificarea poruncii a 4-a este ODIHNA LUI DUMNEZEU, odihna la care Dumnezeul Vechiului Testament ii cheama pe evrei si pe urmasii lor - adica pe noi, crestinii de astazi. Mantuitorul Hristos marturiseste despre Sine ca este "Domn al Odihnei", deci Cel care, prin credinta in El ofera odihna oamenilor: "Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi odihni pe voi." Aceasta marturisire este inca o dovada a Dumnezeirii Mantuitorului. Daca s-ar traduce eronat ca Domnul Iisus Hristos ar fi "Domn al zilei de odihna" s-ar stirbi putin din aceasta dovada a Dumnezeirii Mantuitorului. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Illuminatu; 31.03.2012 at 09:34:22. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu ai gasit o sursa mai de inceredere pentru apostrofarea ta? Hai sa-ti spun o intamplare nescrisa despre vizita P.F.Nicodim Munteanu la Moscova - nu stiu prin ce an. Dupa discutiile cu membrii ai Sf.Sinod "sovietic", P.F.Nicodim a iesit din sala, dar pe scari si-a adus aminte ca a uitat ceva pe masa. S-a intors in sala de sedinta si ce sa vezi si sa nu crezi: episcopii "sovietici" isi dadeau barbile si hainele jos de pe ei, pentru ca acei "falsi" episcopi erau agenti KGB. Mentionez ca erau "falsi" episcopi, Romania la acea data nefiind inca republica populara si agentii dorind sa cunoasca in detaliu toata intalnirea. Si tu imi dai citate din Patriarhul Kiril al Moscovei? Nu contest aici autoritatea Patriarhului moscovit, dar am dreptul sa contest si sa trec prin filtrul gandirii ce spune oricine pe lumea asta. Sa-nteleg din citatul tau ca vorbele, cuvintele nu sunt "roade" ale vietuirii noastre crestine? Ia, mai pune mana si citeste cum vorbeau Sf.Parinti despre si cu ereticii. Ultimul pacatos ortodox este mai presus de cel mai virtuos eretic. Si stii de ce? Pentru ca ereticul se foloseste de virtutea sa pentru a propovadui minciuna. Mie unuia mi se pare cel mai parsiv lucru de pe lumea asta. Si fac marturia asta ca unul ce am trecut prin iadul minciunii sambetiste!!! Last edited by Illuminatu; 31.03.2012 at 09:56:59. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunt prea multe dispute cu persoane de alte confesiuni aici pe forum (internet), atat. Acolo sunt si alte linkuri (Par. Savatie Bastovoi). Last edited by Adriana Cluj; 31.03.2012 at 10:24:32. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu ma deranjeaza apostrofarile, numai sa fie fondate.
|
|
|||
|
|||
![]()
Esti aceeasi persoana cu profetul de carton?
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu cred.
Primul se făcea că-i profet, ăsta se face că-i luminat. Diferența e evidență, nu?
|
|||
|
|||
![]()
Ce binecuvantare pe neamul acesta ca a avut simtul umorului!
Chiar si atunci cand era haz de necaz... |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfinti cu moaste | Seraphim7 | Moaste | 4 | 04.11.2011 19:22:06 |
S-a umplut din nou Casa Domnului de comercianti? | Marius22 | Generalitati | 11 | 12.08.2010 17:06:14 |
sfinti...chinezi? | mariamary | Moaste | 3 | 03.03.2010 13:23:00 |
Bucuria lui Dumnezeu de a ne darui cerul | Ioan_Ciobota | Generalitati | 2 | 20.04.2008 18:14:32 |
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie | alecsandru | Biserica Romano-Catolica | 18 | 20.04.2007 19:46:05 |
|