Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
In incinta manastirii, in afara de pangagrul maicutelore nu am vazut alt punct de vanzare.
|
Ovidiu b,e pangarul manastirii ,nu pangarul maicutelor..."personalul" de la Mrea Prislop(si de oriunde),aduce "marfa" la micul pangar,din N surse,nicidecum sa iasa ceva din propriile lor miini...
..dar nu asta-i problema,caci stiut este ca ,pretutindeni in lume,inclusiv Jerusalem,sau Lavrele de pe intreg teritoriul Rusiei si de oriunde vreti voi,exista locuri amenajate (pangare) precum si comercianti ambulanti ,de unde pelerinii isi cumpara mici suveniruri.Suvenirurile nu reprezinta sfintenie ci doar amintiri din locurile prin care ai trecut sau mici daruri pentru cei de-acasa.Asa ca fie de la Prislop,fie de la Deveevo(la Sf Serafim de Sarov),Athos si/sau Jerusalem,credinciosii vor sa achizitioneze un mic obiect:o cruciulita,o metanie,o iconita ,etc.La Prislop nu poti pleca de la Mormint nici macar cu o biata pietricica de marmura ,caci e tare bine pazita de vietuitoarele care stau de staja la Mormint ,mai ceva ca la Kremlin.La Kremlin,la mumia lui Lenin stateau soldatii cu kalasnicovu',insa crede-ma,ingrijitoarele mormintului,pr Arsenie Boca au ceva mult mai "puternic" decit kalasnicovu' rusilor,au "bogatia" cuvintelor,si daca cumva ai facut greseala sa le rogi sa te lase sa iei 2 pietricele pt cineva de-acas,bolnav,iti trage o salva de artilerie grea de-ti piere orice speranta...si ,doar pietricele sint aduse cu camionu' de un crestin care detine in apropiere o ditai cariera de marmura...
..personal,nu ma omor dupa suveniruri,insa mi se pare nefiresc sa fii 'admonestat" doar pt simplul fapt ca vrei o ..pietricica...femeia pe care am vazut-o lacrimind la Mormint a plecat tare mihnita,nu pentru ca nu-si insusise pietricelele care-i puteau aduce (sau nu) alinarea,ci pentru modul cum fusese tratata durerea ei(13 sept 2010),si asta unde? Intr-o Manastire!Unde? la Prslop!..si parintele ,sfintul nostru parinte Arsenie ,tace!Si..nu-i in firea lui...sa taca.Din cite stiu.
...Si exemplele pot continua...de pe la ..Prislop ,sau de aiurea.E absurd ca dimineata sa cazi in genunchi si sa spui smerit(poate) :Tatal nostru,sau o alta rugaciune,ca mai apoi,pe parcursul intregii zile ,sa te porti ca un salbatic!..
...si inca ceva,nu devenim sfinti daca achizitionam ceva de la pangarul unei Manastiri si/sau Biserici,asa cum nu devenim salbatici daca traversam padurea......