![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
|
Proimion I
Toma, cu dreapta sa cea iubitoare de incredintare, A cercetat coasta cea de viata datatoare, Hristoase Dumnezeule; Caci usile fiind incuiate cand ai intrat, Impreuna cu ceilalti apostoli a strigat: "Tu esti Domnul si Dumnezeul nostru." Proimion II Indoiala lui Toma credinta neindoita a randuit, Mantuitorule, prin voia Ta, ca nimeni vreodata Invierea sa puna la-ndoiala: Caci nu Fiinta Insasi S-a aratat aceluia, ci urmele cuielor din palma si-mpunsatura lancii: Pentru aceea a si marturisit: "Tu esti Domnul si Dumnezeul Meu." Proimion III Necrezand Invierii Tale din morti Si cercetand coasta Ta cea dumnezeieasca Cu credinta a strigat Toma Geamanul: "Stapane, iarta-ma pe mine, cel ce cu indrazneala am atins coasta Ta Si primeste-ma, Iubitorule de oameni, Pe mine, cel ce nu ma indoiesc nicicum, Ci strig cu credinta: "Tu esti Domnul si Dumnezeul meu!" 1. Cine a pazit nearsa palma mucenicului, De coasta cea arzatoare a Domnului apropiindu-se? Cine i-a dat ei aceasta tarie, de osul cel de foc putandu-se atinge? Cu-adevarat, coasta cea pipaita. Caci daca nu ea l-ar fi intarit, cum ar fi pipait dreapta cea de lut cutremuratoarele patimi cele de sub cer si cele de sub pamant? Acest har i s-a dat lui Toma: Ca sa se atinga de coasta, iar lui Hristos sa-I strige: "Tu esti Domnul si Dumnezeul nostru." 2. Cu-adevarat, rugul cel purtator de foc ardea si nu se mistuia. Si cred celor scrise de Moise pentru mana lui Toma. Caci stricacioasa fiind si plina de spini, nu s-a ars Cand s-a atins de coasta ca de o flacar-aprinsa Si, precum oarecand focul s-a pogorat in rugul de spini, Acum a alergat catre foc mana in chip de rug. Si Insusi Dumnezeu S-a fost aratat pe-amandoua pazind. Astfel cred s i astfel Il slavesc pe acest Dumnezeu si om, zicand: "Tu esti Domnul si Dumnezeul nostru." 3. Caci pentru mine a fost scris dreptarul acestei credinte Prin mana lui Toma; caci aceasta, atingandu-se de Hristos, Trestie de scriitor s-a facut ce scrie cu iscusinta, Scriind credinciosilor: de aici izvoraste credinta. De aici a baut si talharul si s-a indreptat. De aici si ucenicii si-au adapat inimile, De aici, din izvor a scos Toma cunostinta celor pe care le cauta: Bau cel dintai si apoi pe multi adapa, Necrezand putin, dar pe multi convingandu-i a zice: "Tu esti Domnul si Dumnezeul nostru." 4. Pentru care pricina, de ce sau cum de nu a crezut apostolul? Sa intrebam, de va pare, pe fiul lui Zevedeu, Caci limpede-i ca Ioan, in cartea Evangheliei, Cuvintele Geamanului a scris. Caci zice inteleptul: Dupa invierea lui Hristos Ceilalti ucenici au grait catre Toma: O, prietene, vazut-am aicea pe Domnul! Dar Toma indat-a raspuns catre dansii: Voi cei ce L-ati vazut, nu va ascundeti, ci strigati: "Tu esti Domnul si Dumnezeul nostru!" 5. Vestiti intregului popor cele ce-ati vazut si auzit Nu ascundeti, ucenicilor, sfesnicul sub obroc! Cele ce ziceti la-ntuneric, vestiti-le la lumina! Veniti cu mine afara cu indrazneala! Stati inca-n ascunzatoare si spuneti aceasta ca sa va faceti curaj! Graiti cele inalte in taina, cu usile inchise, Si apoi strigati: vazut-am pe Ziditorul ascuns intr-un ungher! Sa Se arate tuturor! Sa afle toata faptura! Sa-invete muritorii a striga Celui inviat: "Tu esti Domnul si Dumnezeul nostru!" 6. Cum voi putea crede voua, auzind cuvinte cu neputinta de crezut! Caci dac-ar fi venit Rascumparatorul, Si-ar fi cautat sluga. Daca ziua ar fi rasarit, nu s-ar fi aratat dincolo de vreme. De-ntr-adevar se arata Pastorul, ar fi chemat si mielul. A-ntrebat oarecand: "Unde ati pus pe Lazar?" Iar acum nu a zis: "Unde-ati lasat pe Toma?" Dar oare a uitat pe cel ce voia a muri cu El impreuna? Necredincios raman pana nu vad. Atunci numai cand voi vedea, voi pune mana mea pe coasta Lui, Atunci voi crede si voi zice: "Tu esti Domnul si Dumnezeul nostru!" 7. Inca pe cand Toma graia acestea fratilor sai, Aparu la ei in odaie Mantuitorul, indraznirea celor cu frica de Dumnezeu Indraznirea nepatata a celor prigoniti si-amenintati In mijlocul ucenicilor S-a aratat prin usile-ncuiate. Dar vazandu-L Toma, indata-si pleaca ochii-n jos, Si-nlauntrul sufletului sau zicea: Ce voi face? Cum ma voi apara acum in fata celor ce-o clipa mai ’nainte m-am indoit? Lui Petru ce sa-i spun? Si celorlalti ce voi grai? Pe cei pe care putin mai inainte i-am luat in ras cum sa-i induplec si cum voi striga: "Tu esti Domnul si Dumnezeul nostru!" 8. O, de as fi deprins si eu tacerea ca si Iisus in sinedriu! Dar m-a intaratat a grai privelisea celor ce se bucurau. M-am tulburat de cuvintele celor ce strigau cu bucurie: Neumbrit am vazut viu pe Cel mort de voie! Vazand deci vesel pe Petru, cel ce s-a lepadat, Si iarasi bucurosi pe cei fugiti cu el dimpreuna, Am pizmuit, caci cautam impreuna cu ei sa saltez de bucurie. Asadar, din pizm-am grait cele marturisite intocmai putin mai inainte. Sa nu fiu certat, Iisuse al meu, ci primit a striga Tie: "Tu esti Domnul si Dumnezeul nostru!" 9. Noapte mi s-a facut mie si intuneric adanc cuvintele celor impreuna-slujitori cu mine; Caci acestea nu m-au luminat, nu au aprins in sufletul meu Faclia minunii pe care acum o vad mai presus de orice nadejde! Caci acum Il vad limpede pe Hristos iarasi venind prin usile-ncuiate. Dar daca vreme-as fi avut sa aflu ca a venit astfel, Nu as fi fost necredincios. Caci nu aveam decat sa cuget. La intrarea si iesirea Lui din Maria. Ei doar mi-au spus ca L-au vazut, Dar cine nu L-a vazut pe El venind, cum va putea spune: "Tu esti Domnul si Dumnezeul nostru." 10. Asa zicand in sine Geamanul, a vorbit si Dumnezeului nostru, Iar Cel ce cerceteaza norii, vazand pe Toma cu inima zdrobita, Precum odinioara si pe vames, L-a miluit strigandu-i: "Pune mana ta aici!
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu ! + ( rugaciuni ce au miscat sufletul nostru ) | cristiboss56 | Rugaciuni | 592 | 14.11.2022 14:08:21 |
| O problema cu un prieten . | Templier Knight | Generalitati | 3 | 12.03.2012 14:01:38 |
| sa ma rog sa-i dea Doamne-Doamne cuiva credinta? | giovaninnaa | Rugaciuni | 14 | 23.09.2011 16:18:24 |
| Alta minune a bunului dumnezeu | ionut12 | Generalitati | 3 | 25.10.2010 15:48:34 |
| Dumnezeu cel ascuns in cate un vers... | inorog | Arta bisericeasca in general | 4 | 31.01.2010 22:49:41 |
|
|