Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.04.2012, 14:52:37
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
Daca Sf.Ap.Toma a fost necredincios atunci ceilalti ucenici au fost cu mult mai mult decat el. De ce? Pentru ca acestora le-a marturisit Maria despre invierea Domnului, intocmai cum Domnul le spusese mai inainte, si n-au crezut marturia ei. Apoi, pe cand erau in camera incuiata le apare insusi Domnul in trup iar ei credeau ca este o naluca. Toma nu a fost la nici una din aceste marturii. Atunci cine a fost necredincios, Toma sau ceilalti ucenici?
Biblia spune deslusit ca la invitatia Domnului de a pune mana in coasta Sa pentru a se lamuri, Sf.Ap.Toma nu L-a atins ci a marturisit ca nimeni altul: "Domnul meu si Dumnezeul meu!"
Asa este, Sfantul Toma nu a fost mai necredincios decat celalti Apostoli. Putem spune ca el a fost mai curajos, caci in timp ce ceilati Apostoli erau in casa ascunsi cu usile incuiate "de frica iudeilor" el era pe strada, gata sa infrunte consecintele recunoasterii lui ca ucenic al lui Hristos.

Domnul insusi cand s-a aratat ucenicilor sai dupa inviere, cand Toma lipsea a zis "Vedeți mâinile Mele și picioarele Mele, că Eu Însumi sunt; pipăiți-Mă și vedeți, că duhul nu are carne și oase, precum Mă vedeți pe Mine că am. 40. Și zicând acestea, le-a arătat mâinile și picioarele Sale.41. Iar ei încă necrezând de bucurie și minunându-se, El le-a zis: Aveți aici ceva de mâncare? " (Luca 21)
In acest caz Sfanta Scriptura spune clar ca Sfintii Apostoli nu au crezut nici cand au vazut semnele ranilor vindecate... nici dupa ce poate l-au pipait. Abia dupa ce Domnul a mancat in fata lor au crezut!
Lui Toma i s-a adresat acelasi indemn el EL a crezut ca urmare a primei incredintari, caci Domnul nu a mai fost nevoit sa manance si in fata lui asa cum a facut

Femeile mirosnosite, ce au venit la mormant in ziua dumincii (ziua a opta, ziua bucuriei invierii, ziua cea prezisa in psalmul 117 "aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul sa ne bucuram intru ea. De la Domnul s-a facut aceasta") nu au fost mai credincioase in invierea Domnului decat Sfantii Apostoli.

Intocmai ca si Apostolii ele credeau ca Hristos e mort, drept dovada s-au dus sa unga trupul cu miresme dupa legea iudaica a mortilor... totusi ele aveau credinta in Dumnezeu caci nu s-au gandit cum vor da la o parte piatra de la intrara in mormat ca sa poata intra.
De ce s-au dus doar femei nu si barbati? De ce langa crucea Mantuitorului au fost doar femei si un Sfantul Ioan? Au fost ei mai curajosi sau mai credinciosi decat ceilalti?! Nicidecum. Legea vremii (responsabilitatea juridica) se aplica doar barbatilor adulti, nu si femeilor si copiilor, de aceea femeilor si Sfantului Ioan li s-a ingaduit (atat de ostasii romani cat si de autoritatile religioase iudaice) sa stea langa crucea Mantuitorului. De aceea femeile mironosite au indraznit sa mearga la mormant... nu ca ele au fost mai credincioase in invierea Domnului sau mai curajoase.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Meditatii inainte de Inviere Florin-Ionut Din Noul Testament 6 16.04.2009 12:00:41
Povestea unei meditatii la Isaia RaduIoan Intamplari adevarate 4 20.01.2009 02:18:43
Meditatii.... Glamorous_witch Alte Religii 50 09.10.2008 12:14:40