Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.04.2012, 21:31:07
JoyDivision JoyDivision is offline
Banned

Data înregistrării: 10.04.2012
Locație: Chicago, IL
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Bineinteles ca aveau. Mergeti in Turcia, in comunitatile primilor crestini si veti gasi multe reprezentari grafice, inclusiv cu sfinta fecioara Maria sau sfinti cu aura in jurul capului; fie pictate, fie mozaic. Tehnica mozaicului, din ceea ce cunosc eu, era specifica romanilor. Deci au fost facute pe vremea cind Imperiul Roman se intindea pe acele meleaguri, adica pe vremea primelor comunitati de crestini. Mergeti in Roma, in vechile catacombe si veti gasi si acolo reprezentari grafice ale ingerilor, sfintilor.
ma refeream la crestinismul descris in Sfanta Scriptura, Noul testament si la credinciosii mozaici ai Vechiului.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2012, 21:53:23
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de JoyDivision Vezi mesajul
ma refeream la crestinismul descris in Sfanta Scriptura, Noul testament si la credinciosii mozaici ai Vechiului.
Deja m-am obisnuit cu nebunia adventista de la colegii dumneavoastra prezenti pe acest forum. De-a lungul timpului le-au fost aduse ca agument versete cu privire la Trupul Domnului, rugaciunea pentru cei decedati, sfintirea obiectelor, botezul copiilor, credinta dumneavoastra ca Domnul nostru a fost pur si simplu mort intre rastignire si inviere, ca Dumnezeu Tatal nu e totuna cu Dumnezeu Fiul etc. Evident fara rost, pentru ca uneori nu dorinta de a cunoaste, intelege si a-L sluji pe Domnul mai bine ne mina in aceste discutii...

Nu vreau sa intru in polemica cu dumneavoastra. Daca considerati ca Il slujiti si iubiti pe DOmnul fara icoane faceti-o cum credeti ca e mai bine. Vreti sa ne demonstrati ce noi gresim? Probabil nu veti reusi pentru ca stim ca spiritul bate legea (cum ne invata sf Paul), asa ca noi, cei care ne inchinam la icoane, o facem cinstindu-l pe Domnul si nu o bucata de lemn. Puteti intelege sau nu, accepta sau nu, e o alta poveste.

PS1. In Vechiul Testament stiti bine ca Moise a ridicat un sarpe in pustie (prefigurarea Domnului nostru Isus Cristos) la care se uitau evreii din pustiu pentru a fi vindecati. Deasemenea, Chivotul Legii avea sculptat 2 ingeri pe el. Iata ca repere grafice apar in Vechiul Testament...

Last edited by nutucutu; 29.04.2012 at 22:00:51.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2012, 10:14:26
Banned

Implicit

Citat:
PS1. In Vechiul Testament stiti bine ca Moise a ridicat un sarpe in pustie (prefigurarea Domnului nostru Isus Cristos) la care se uitau evreii din pustiu pentru a fi vindecati. Deasemenea, Chivotul Legii avea sculptat 2 ingeri pe el. Iata ca repere grafice apar in Vechiul Testament...
sarpele in pustie nu este un argument in favoarea icoanelor (am scris un post mai inainte), deoarece evreii incepusera sa arda tamaie inaintea lui (deci practicau o inchinare) ceea ce s-a dovedit a fi gresit, incat regele Ezechia a distrus acel sarpe.

am iterat ideea ca desi avem dovezi ca lucrurile materiale au transmis har (cum ar fi hainele lui Pavel puse peste bolnavi), totusi nu avem consemnari ca cineva s-ar fi prosternat inaintea lor sau ca le-ar fi sarutat.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2012, 10:37:43
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:
am iterat ideea ca desi avem dovezi ca lucrurile materiale au transmis har (cum ar fi hainele lui Pavel puse peste bolnavi), totusi nu avem consemnari ca cineva s-ar fi prosternat inaintea lor sau ca le-ar fi sarutat.
Avem dovezi ca o femeie a sarutat picioarele mintuitorului, L-a uns cu mir si I-a sters picioarele . Multi dintre noi, daca am fi fost de fata, poate nu am fi indraznit sa-I sarutam picioarele, dar am fi indraznit sa-i sarutam poala hainei. Iar daca Domnul nostru doreste sa se manifeste printr-o icoana atunci eu ma voi inchina acelei icoane pentru ca ma inchin de fapt chiar Lui.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2012, 10:40:47
Banned

Implicit

Citat:
Avem dovezi ca o femeie a sarutat picioarele mintuitorului, L-a uns cu mir si I-a sters picioarele . Multi dintre noi, daca am fi fost de fata, poate nu am fi indraznit sa-I sarutam picioarele, dar am fi indraznit sa-i sarutam poala hainei.
nu e relevant

Citat:
Iar daca Domnul nostru doreste sa se manifeste printr-o icoana
nu avem de unde sa stim acest lucru, personal nu consider asa, deoarece Domnul a spus ca se va manifesta prin Duhul 1 Ioan 2:27
Reply With Quote
Vechi 30.04.2012, 10:48:57
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:

nu avem de unde sa stim acest lucru, personal nu consider asa,
Vedeți, de aici izvorăsc de fapt problemele D-vs, pentru că vă imaginați că aveți căderea să stabiliți ce este și ce nu este relevant, și pentru că plecați de la opinii personale și interpretări personale.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2012, 10:51:17
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Vedeți, de aici izvorăsc de fapt problemele D-vs, pentru că vă imaginați că aveți căderea să stabiliți ce este și ce nu este relevant, și pentru că plecați de la opinii personale și interpretări personale.
cu totii facem asta, fie ca suntem catolici, ortodocsi, protestanti sau neoprotestanti.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2012, 11:05:53
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
Avem dovezi ca o femeie a sarutat picioarele mintuitorului, L-a uns cu mir si I-a sters picioarele . Multi dintre noi, daca am fi fost de fata, poate nu am fi indraznit sa-I sarutam picioarele, dar am fi indraznit sa-i sarutam poala hainei. Iar daca Domnul nostru doreste sa se manifeste printr-o icoana atunci eu ma voi inchina acelei icoane pentru ca ma inchin de fapt chiar Lui.
Iarăși faceți confuzie între Persoana Mântuitorului și niște simple obiecte care nici măcar n-au fost atinse de El (icoanele). Și vă scandalizați dacă cineva vă spune că sunteți idolatri (să fie clar: nu eu am spus asta), ori că vă închinați la alt dumnezeu...
Reply With Quote
Vechi 30.04.2012, 11:21:19
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Și vă scandalizați dacă cineva vă spune că sunteți idolatri (să fie clar: nu eu am spus asta), ori că vă închinați la alt dumnezeu...
Nimeni nu e scutit de ispita idolatriei, inclusiv cei care se închină literei Scripturii. Toată închinarea care nu este în duh și în adevăr este idolatră.

Cât despre ce înseamnă „în duh și în adevăr”, nu vreau să deschidem încă o dată cutia Pandorei, fiind o chestiune de credință. Noi credem că Adevărul este Hristos și că nu putem spori duhovnicește decât în Biserică, unde Duhul Sfânt este lucrător de la întemeierea ei.
Reply With Quote
Vechi 30.04.2012, 13:26:08
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Nimeni nu e scutit de ispita idolatriei, inclusiv cei care se închină literei Scripturii. Toată închinarea care nu este în duh și în adevăr este idolatră.
Așa este.

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Cât despre ce înseamnă „în duh și în adevăr”, nu vreau să deschidem încă o dată cutia Pandorei, fiind o chestiune de credință. Noi credem că Adevărul este Hristos și că nu putem spori duhovnicește decât în Biserică, unde Duhul Sfânt este lucrător de la întemeierea ei.
Este într-adevăr "o chestiune de credință", dar vedeți dumneavoastră că și credința asta poate fi neconformă Adevărului și Duhului, chiar dacă realmente este sinceră. Cineva poate crede onest că a sporit spiritual în Biserică și în realitate să fie o autoamăgire. Iar această amăgire poate lua proporții de masă, să zicem până la dimensiunea bisericii locale (mă opresc la acest nivel pentru a nu fi acuzat de discriminare confesională). Edificatoare în acest sens (și ontopic) este o întâmplare petrecută acum câțiva ani. În curtea unei biserici a izvorât brusc o apă ce a fost catalogată imediat ca "izvor al tămăduirii", probabil și în urma unor miracole pe care nu le contest... poate cineva chiar a fost vindecat bând acea apă... Câteva zile mai târziu s-a descoperit și secretul acelui "izvor": o conductă de canalizare spartă!
Fără comentarii...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tragedie in Germania Hector Stiri, actualitati, anunturi 27 09.08.2013 11:09:09
Camasa-imbracaminte barbateasca? elena20 Reguli in Biserica 7 26.01.2013 22:38:26
Pelerinaj la Trier, Germania, la camasa lui Iisus ANUNT Ion Pop Generalitati 1 30.04.2012 11:26:13
Buletine electronice in Germania bmd Stiri, actualitati, anunturi 73 27.07.2011 19:22:23
Xcellcenter, Germania LapetiteMoc Stiri, actualitati, anunturi 13 24.04.2011 22:39:34