Citat:
În prealabil postat de mihaila_alin
eu uneori cu mare frica ma apropii de sfintele taine caci am impresia ca am primit dezlegare cu prea mare usurinta.
|
Citind prima spovadă, aceea în care tâlharul din dreapta Îl roagă pe Domnul să-l pomenească în împărăția Lui, am de fiecare dată o impresie de ambiguitate. Parcă e căință adevărată și totuși parcă e căință incompletă. În mod cert, omul recunoaște că este tâlhar. Recunoaște și justețea pedepsei. Mărturisește fapta. Dar nu pare, cum am spune azi, cu adevărat transformat în Cristos. Altfel spus, cu adevărat convertit. Nu e absolut evident că a suferit un "drum al Damascului" în felul lui Paul din Tars, încât te întrebi: omul ăsta, dacă ar coborî de pe cruce, nu cumva tot așa ar face ?
Ei bine, o altă constatare este cu câtă ușurință îi dă Cristos absolvirea. Nu tu canon, nu tu zece "Tatăl Nostru" și 50 de mătănii, nimic. "Bine, dom'le, ce vrei, era deja cocoțat pe cruce, când să facă un muribund canonul?" parcă văd că mi s-ar spune. Da, numai că Domnul a mai dezlegat de păcate și pe alții. "Mergi, și să nu mai păcătuiești!" e tot ce-i spune femeii ușuratice. Confesorul nostru ne absolvă cu prea mare ușurință ? Tot așa a făcut și Preotul Isus, al Cărui mandatar este.
Ceea ce noi uităm adesea este că ștergerea păcatelor este doar una dintre binefacerile Tainei Spovezii. Cea mai mare, evident, dar departe de a fi singura. Noi mai primim un dar de preț: un fel special de har lucrător sau, cum se mai numește, grația sacramentală. Aceasta ne ajută să rezistăm mai bine ispitelor data viitoare și, împreună cu Sfânta Împărtășanie, ne ajută, mai ales, să dobândim un "simț al păcatului". Nu imediat, fiindcă cel mai des Taina își arată eficiența în timp. Pe măsură ce participăm la viața de credință a Bisericii și, mai ales, pe măsură ce ne spovedim, ne împărtășim, ne spovedim iarăși, etc, percepția noastră se transformă cu totul: vedem ispitele, vedem păcatele acolo unde nu le vedeam până atunci și ne minunăm singuri de cât de orbi am fost. Dobândim ceva ce nu am avut, ceva ce la tâlharul din dreapta nu e evident: ura față de păcat, dorința de a-i plăcea Domnului nostru și de a nu-L ofensa niciodată. De aceea, eu cred, totuși, că, dacă tâlharul s-ar fi dat jos de pe cruce, el nu ar mai fi putut participa la jafuri armate. Vechii tovarăși de rele, care un timp l-ar mai fi chemat la chefuri după împărțirea prăzii, ar fi avut surprize mari cu el: modul de viață de până atunci nu l-ar mai fi atras, i-ar fi părut sec și fără sens. Așa lucrează Taina. Când Cristos îți dă absolvirea, El te ia de mână și nu mai poți să te uiți înapoi. Dacă o faci, te apucă greața îndată.