Citat:
În prealabil postat de Illuminatu
Si mai e ceva foarte important, cred eu: limbile de foc. Limbile de foc sunt semnul vazut al darului vorbirii in limbi.
|
Nu intotdeauna. Daca veti urmari celelalte relatari biblice despre primirea vorbirii in limbi, limbile de foc nu mai apar. Insa am auzit relatari contemporane despre acest fenomen, acolo unde erau multi rugatori cre se rugau fierbinte. Personal cred ca acest fenomen are legatura cu intensitatea coborarii Duhului, dar e doar o parere.
Citat:
Aici eu cred ca supozitia este auto-indusa, deci nu cred ca trebuie sa o luam in considerare. Aici obiectez!! Scripturile nu relateaza despre acest amanunt - si anume ca strainii vorbeau ebraica, iar ca surse pentru aceasta ipoteza va trebui sa cauti in istorie.
Ori se stie ca Vechiul Testament era tradus la acea data cel putin in limba greaca, Septuaginta. Apoi se mai cunoaste ca traiau in Alexandria Egiptului iudei nascuti dintre iudei care foloseau in viata de zi cu zi greaca. Deci si in diaspora evreiasca erau iudei care preferau limba greaca celei ebraice.
Deci, strainii sositi in Ierusalim nu cunosteau neaparat ebraica.
|
Prozelitii, ca si toti evreii, aveau porunca de la Dumnezeu sa se suie la Ierusalim de trei ori pe an, nu o data in viata: la Paste, Cincizecime si Sarbatoarea Corturilor (parca). De aceea erau atat de multi straini acolo; era Cincizecimea. Cand te plimbi de trei ori pe an la Ierusalim e greu sa nu inveti si limba. Ca dovada, intre diaconi a fost ales si Nicolae prozelitul (Fa 6:5) si a fost pus sa imparta ajutoarele intre saraci. Omul acesta stia deci suficienta ebraica/aramaica pentru a se intelege cu vaduvele Ierusalimului.
Citat:
De ce spuneti "abia"? Episodul predicarii Sf.Ap.Petru este cu certitudine in acelasi timp cu cel al vorbirii in limbi
|
E posibil sa fi fost si concomitent cu vorbirea in limbi. Deci, ucenicii incep sa vorbeasca, iudeii zic ca sunt beti, apoi Petru se ridica si spune :"Acestia (care vorbesc in limbi) nu sunt beti". Nu spune "Noi (care vorbim in limbi) nu suntem beti". Caci el vorbea limba Ierusalimului, adresandu-se unui auditoriu preponderent iudeu. Si in timp ce cei 120 vorbeau in limbi si asta era un semn pentru necredinciosi, predica lui Petru intr-o limba comuna ii convinge si se pocaiesc cei 3000.
Citat:
Pai nu este clar ca strainii intelegeau in limba lor cuvintele Sf.Ap.Pavel?
Si nu este clar ca Sf.Ap.Pavel vorbea in limba pe care o cunostea:
"14.Și stând în picioare Petru cu cei unsprezece, și-a ridicat glasul și le-a zis: „Bărbați iudei, și toți cei ce locuiți în Ierusalim, fie-vă cunoscută aceasta și luați aminte la cuvintele mele;" Fapte 2.
Si iarasi:
"22.Bărbați israeliți, ascultați cuvintele acestea: Pe Iisus Nazarineanul, bărbat adeverit între voi de Dumnezeu cu puteri, minuni și semne pe care Dumnezeu le-a făcut prin El în mijlocul vostru, așa cum și voi înșivă o știți,..." Fapte 2.
Daca nu ar vorbi Sf.Ap.Petru, ci Duhul Sfant, ar mai da marturie Acesta vorbind despre Iisus Hristos "Domnul si Dumnezeul" nostru la persoana a 3-a?
Nu vi s-ar parea dubios ca dvoastra.sa vorbiti despre dvoastra.la persoana a 3-a?
|
Deci sustineti afirmati mea cum ca predica lui Petru nu a fost o vorbire prin Duhul, ci doar o predica?
Oricum, a fost o predica foarte inspirata...