Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 30.05.2012, 08:22:54
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Mulțumim pentru articol!

Apropo de borșurile și ciorbele "sănătoase", cum spune lumea:

“Prin fierbere sînt distruse nu numai enzimele, ci și vitaminele. Vitamina C, al cărei rol este esențial în purificarea sîngelui, se pierde total prin fierbere. Toate sărurile minerale se elimină prin apa care fierbe, chiar și la aburi. În urma fierberii, zarzavaturile și legumele nu mai conțin aproape nimic hrănitor, iar proteinele își pierd 2/3 din valoarea lor nutritivă. Proteinele modificate prin fierbere se depozitează în corp sub formă de reziduuri”
Da,din pacate...Chiar si eu consideram ciorbele si supele,alaturi de salate,unele dintre cele mai "sanatoase"mancaruri...Deh!
Asa cum scrie in articol,ma numar printre vegetarienii care gatesc cam totul!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 30.05.2012, 08:59:09
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Da,din pacate...Chiar si eu consideram ciorbele si supele,alaturi de salate,unele dintre cele mai "sanatoase"mancaruri...Deh!
Asa cum scrie in articol,ma numar printre vegetarienii care gatesc cam totul!
Uite aici o rețetă de salată pe care noi o mîncăm cam zilnic.

Se taie:

- salată (de preferință românească)
- ceapă verde
- ridichi
- roșii (măcar vreo două acolo, că-s cam scumpe acum)
- castraveți
- dovleac (are gust de castraveți și e relativ mai ieftin)
- spanac (cît de mult)
- măcriș
- lobodă (verde și roșie)
- leurdă (nu cred că mai este la piață)
- broccoli (mărunțit bine, e perfect crud)
- avocado (uneori)
- măsline naturale (nu de alea negre cu 3 Euri, ci naturale. Verificați eticheta chiar dacă luați de la galantar)
- pătrunjel
- leuștean
- mărar
- puțin ulei de măsline
- sare naturală, de mină (care conține N minerale, nu numai NaCl, fără iod, antiaglomeranți și alte cele)

Se face deci un lighean de salată și se împarte frățește la cîți membri are familia. :) De consumat cu pîine integrală, de preferință făcută acasă.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 30.05.2012, 09:46:43
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.395
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
De remarcat că drojdia uscată ieftină, cea de ~ 70 de bani, conține o chimicală, un E nociv. Există drojdie uscată fără acel coservant sau ce-o fi, dar costă cam 4 lei! Sau mai este varianta de a folosi maia, care și aia costă mai mult decît pîinea de la magazin. De aceea este de preferat să folosim drojdia umedă care este ieftină și, din cîte știu, nu conține substanțe artificiale "bonus". Voi reveni cu detalii dacă voi reuși.
Eu folosesc drojdia umeda (Pakmaya, 500g). Pentru a nu mucegai, impart intreaga cantitate in zece bile a cate 50 de grame si o tin la congelator. La congelator, enzimele nu se pierd, ele reactivandu-se cand drojdia revine la temperatura normala. Drojdia umeda este naturala si nu contine nimic nociv, insa accelereaza procesul de fermentatie, ceea ce duce la un alt minus: enzimele din grau nu au vreme sa se produca, decat in mica masura. Din pricina timpului, folosesc aceasta drojdie. Exista insa o maia ce poate fi facuta in casa, insa necesita mai mult timp. Cumva, de pe o zi pe alta. Voi adauga reteta, daca va fi cazul.
__________________
"Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii." (Ioan 13,35)
"Va spun ca pentru orice cuvant desert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteala in ziua judecatii." (Matei 12,36)

Reply With Quote
  #4  
Vechi 31.05.2012, 06:58:24
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Uite aici o rețetă de salată pe care noi o mîncăm cam zilnic.

Se taie:

- salată (de preferință românească)
- ceapă verde
- ridichi
- roșii (măcar vreo două acolo, că-s cam scumpe acum)
- castraveți
- dovleac (are gust de castraveți și e relativ mai ieftin)
- spanac (cît de mult)
- măcriș
- lobodă (verde și roșie)
- leurdă (nu cred că mai este la piață)
- broccoli (mărunțit bine, e perfect crud)
- avocado (uneori)
- măsline naturale (nu de alea negre cu 3 Euri, ci naturale. Verificați eticheta chiar dacă luați de la galantar)
- pătrunjel
- leuștean
- mărar
- puțin ulei de măsline
- sare naturală, de mină (care conține N minerale, nu numai NaCl, fără iod, antiaglomeranți și alte cele)

Se face deci un lighean de salată și se împarte frățește la cîți membri are familia. :) De consumat cu pîine integrală, de preferință făcută acasă.
Am vrut sa-ti multumesc pentru reteta asta de salata minunata;azi am mancat numai acest fel,la pranz cat si la cina.
Am pus cam ce am gasit la piata:
-arugula
-spanac
-varza alba
-castravete
-morcov
-mazare
-rasaduri de mazare
-ceapa rosie
-ciuperci
-ardei rosu
-rosii
-ridichi
-dovleac(nu mi-ar fi trecut prin cap!!)
-brocollini(brocolli imatur,mai fraged)
-praz
-masline verzi
-marar
-sare,piper
-sos de salata din otet de sampanie,condimentat cu fulgi de drojdie

M-am simtit mai bine astazi-eu in general am mari probleme digestive,inca de mic copil reusind performanta ca la 9 ani sa am gastrita,la 11 colita ,la 14 ulcer iar mai tarziu sindromul colonului iritabil +complicatii ale bilei.
Acum de curand,am inceput sa am reflux de acid gastric,practic ultimele zile si nopti au fost un cosmar.Refluxul de acid s-a calmat numai astazi cu consumul de cruditati,plus ca nu ma mai simt letargica dupa masa asa cum ma simt de obicei.
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Teoria ramificatiilor harului catalin2 Dogmatica 3 16.05.2012 15:15:51
Teoria conspiratiei idealist Generalitati 9 21.06.2010 23:00:58
Teoria Evolutiei Evreulcelales Generalitati 96 25.09.2009 08:37:52
Teoria evolutiei vs Dumnezeu seby_din_brasov Generalitati 2 19.02.2009 20:42:45
Teoria evolutionista a dus la nazism partenie Generalitati 6 21.09.2008 21:10:03