![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Potrivit înțelegerii ortodoxe (și catolice) sfinții sunt persoanele mântuite, așadar aflate în Cer. Prin urmare, sfinții nu pot fi DECÂT sfinți "morți", adică nu se mai află, deocamdată, în trup. Folosim și termenul de "sfinți în viață", ceea ce este o exprimare oximoronică. Este ca și când despre un copil am spune, cu anticipație și în baza bunei purtări de până atunci, că este "un adevărat bărbat".
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cum intelegeti versetele: "Deci voua tuturor, care sunteti preaiubiti ai lui Dumnezeu in Roma, chemati sa fiti sfinti: Har si pace de la Dumnezeu, Tatal nostru, si de la Domnul Isus Hristos!" (Rom.1:7) "Ajutati pe sfinti cand sunt in nevoie. Fiti primitori de oaspeti." (Rom.12:13) "In El, Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii, ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui..." (Efes.1:4) "Curvia sau orice alt fel de necuratie, sau lacomia de avere nici sa nu fie pomenite intre voi, asa cum se cuvine unor sfinti." (Efes.5:3) "Ci, dupa cum Cel ce v-a chemat este sfant, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra." (1Pet.1:15) "Caci este scris: "Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant"." (1Pet.1:16) Last edited by ucenic; 01.06.2012 at 09:19:15. |
|
||||||
|
||||||
![]() Citat:
Deci, la drept vorbind, noi nu știm despre cineva în trup dacă va fi ori nu sfânt, deoarece ar putea cădea după aceea oricând și chiar în anticamera morții. Putem spune că, după câte știm, duce o viață sfântă (adică: o viață curată), mai putem cunoaște după roade că cineva este angajat pe drumul sfințeniei, pe suișul spiritual, care este oricând reversibil. Mai spunem, mai mult din curtoazie, cuiva că este sfânt fiindcă așa ne-am aștepta să fie, judecând după rangul eminent pe care îl ocupă în Biserică. Dar asta nu înseamnă că toți aceia se vor mântui, adică vor intra în rândul sfinților. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Ioanna imi daduse un raspuns despre ce este sfintenia, si era vorba despre sfintenia din aceasta viata. Tocmai pentru ca sunt, nu inteleg ce legatura are confesiunea mea cu sfintii lui Pavel din Biblie. De ce el vorbea mereu cu sfintii iar noi astazi nu mai putem? Ce s-a intamplat cu sfintii contemporani?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Deci mai sunt si astazi sfinti vii cum erau pe vremea lui Pavel? Iar daca nu sunt la fel de multi ca atunci, unde as putea eu sa merg sa vad macar un sfant sfintit prin ortodoxie?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 Last edited by Doriana; 01.06.2012 at 15:18:36. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Un alt sfânt este și preotul meu actual. Era un inginer promițător când a rămas văduv. Preotul despre care am vorbit mai sus l-a pescuit și pe el, descoperindu-i-L pe Cristos. Și-a lăsat cariera și casa și a început să slujească, clandestin, cu bătrânul preot. A primit punerea mâinilor prin anii 80. În 1990, când era deja om spre 50 de ani, Biserica, ieșind la lumină, l-a trimis la....studii. Cinci ani a mers în celălalt capăt al țării, la Blaj, în fiecare luni dimineața, om în pragul bătrâneții, la cursuri, fiindcă așa i-au cerut superiorii lui, ca să fie un preot mai bun. Sâmbătă dimineața venea cu trenul de noapte și se pregătea pentru slujba de Duminică. Alt sfânt în viață este și părintele X, care, la numai un an de la primirea hirotoniei, an în care s-a ocupat de copiii cercetași, la 25 de ani, a făcut pasul înainte și a plecat în Kenya, la muncă de misiune, trăind acum printre zebre, antilope Gnu și copiii băștinașilor, cu care a încropit o bisericuță cu un spital alături. Mulți sfinți în viață mai văd și în bănci. Spre exemplu, dna Y, laică, care a lăsat o carieră ca să-și crească cei 5 copii cât i-a dat Domnul, mai lucrând sporadic ca...supraveghetoare afterschool și a altor copii, că unde încape mia, încape și suta. Și totuși, toți copiii ei sunt îmbrăcați decent și curat și cu toții vin Duminica să prânzească cu Domnul. Sau măicuțele Z, surori ale carității, pe care le recunosc de la o poștă datorită baticului lor alb cu tighel albastru marin, purtat de Maica Tereza. Pe ea o urmează, trăind laolaltă cu vreo 20 de oameni ai străzii într-o casă pe care o gospodăresc și tocmai i-au făcut niște paturi suprapuse. Sunt, așadar, mulți sfinți. Dar sfințenia este discretă, numai mârlănia și cu murdăria urlă pe străzi și e mai vizibilă.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu e nevoie doar sa ii vezi, poti sa simti chiar tu, daca te reintorci la ortodoxie ti se face Mirungerea si atunci vei simti si harul, ca la botez toti eram mici si nu simteam nimic. In rest poti vedea la cei ce sunt mai avansati, care s-au si despatimit. Cel mai simplu, citesti cartea despre Sf. Paisie, vei vedea minuni si chiar lumina data de har: http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-...intele-paisie/ |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De la o religie care se lauda ca este singura sfintitoare ma astept totusi sa imi arate macar vreo 10 sfinti pe care i-a sfintit si care inca mai sunt in viata, ca sa ii pot vedea si eu. Daca nu, vorbele raman doar vorbe...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
“Mantuirea consta in sfintirea omului prin Duhul Sfant… Nascuti pentru Duhul Sfant, prin sfintire si luminare, crestinii sunt si raman crestini numai in Duh Sfant, de aceea se si numesc sfinti” "Sfintenia este unire dupa har cu Dumnezeu,... sfintenia este starea normala a sufletului nostru dupa chipul lui Dumnezeu." "In Botez si in Mirungere, omul primeste de la Duhul Sfant plamada sfinteniei cu care va trebui sa-si plamadeasca tot sufletul si trupul lui prin exercitarea virtutilor evanghelice.." Pentru ca in Sfanta Euharistie se gaseste plinatatea si desavarsirea sfinteniei si a luminarii. Dincolo de ea (adica de Sfanta Euharistie) natura omeneasca nu mai poate inainta, in ce priveste intimitatea, unirea ei cu Dumnezeu, pentru ca nu mai are unde sa inainteze (vezi Evrei 10,10-14; I Corinteni 10,16-17). Transformat prin nevointele in har, omul devine treptat din ce in ce mai sfant si mai luminos. Cultura fara sfintenie, “luminarea” fara sfintirea in Duhul Sfant, acestea le-a inventat Europa in idolatria ei umanista. http://www.razbointrucuvant.ro/2011/...esti-pe-altii/ |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Miscarea Legionara | anonim97 | Generalitati | 366 | 26.08.2013 13:58:23 |
Miscarea Sfantului Graal | alexandra28again | Generalitati | 4 | 16.07.2008 19:40:13 |
|