![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Perspectiva de ansamblu:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
PS. Sebastian Pașcanu spunea ca:„Trebuie să vă spun mai întâi că nu Biserica îi face pe sfinți. Nu noi, Sinodul Bisericii, îi facem pe sfinți. Ci pe sfinți îi face Dumnezeu și poporul. Dumnezeu – pentru că le recunoaște sfințenia lor și poporul – pentru că păstrează în memoria sa faptele lor.Dar va veni și vremea sutelor și miilor de preoți și credincioși care au fost închiși și bătuți pentru credința lor creștinească în închisorile comuniste…”
Si unde a curs sange de martir,unde parea ca intunericul a biruit, acum se inalta o biserica iar Crucea sta pe locul unde oaselor marturisitorilor au fost ingropate in fiecare palma de pamant,fara nume,fara nimic.I-a strans Dumnezeu la un loc pe toti ai Sai care au murit acolo pt credinta si neamul acesta. Doamna Aspazia Otel Petrescu spunea,vorbind despre o carte dedicata memoriei acestor martiri ai neamului ca: ,,..... ne vorbește de un trecut ziditor de suflete și de oamenii acestui trecut, călători statornici spre un ideal sfânt, pe care l-au slujit până la jertfă, și care au făcut din noi un neam de durată, aspirant la înviere, mărturisitor de Ortodoxie, care nu este atât teologie și cunoaștere, cât este trăire profundă în duh și-n adevăr, și anume: o iubire pe verticală față de Dumnezeu și de cerurile Sale, și pe orizontală, o iubire față de neam și de țară. Cartea aceasta înlătură disprețul nătâng al unora care chiar și pentru cele mai luminoase făpturi ale acestui neam și ale acestui popor găsesc cuvinte de negare – ca să nu spun mai mult – și stabilește demnitatea în smerenie. Cum să nu iubești neamul care pune ca pecete pe trăirea sa credința primită de la strămoși și propria cenușă?". Tot dansa mai spunea despre perioada cat a fost chinuita in inchisorile comuniste:"Noi l-am intalnit pe Hristos, viu si adevarat, in varful foamei, al setei, al frigului, al singuratatii si al terorii de nedescris.". Cred ca cele spuse se aplica si in cazul celor ce se vor construit acolo.Doamne ajuta!+ |
|
||||
|
||||
![]()
Revin cu niste imagini, caci poate nu s-a inteles cum sunt planurile, nu le-am postat pe toate.
Nivelul inferior (practic e sapat sub toata curtea interioara a manastirii care se vede in perspectiva, acea cu aleile eliptice) ![]() Nivel superior (aici se vede curtea, cu biserica in centru si functiunile dispuse perimetral.Sunt figurate in plan si corpurile de la niv. inferior, care au inaltime mai mare, cum e 4. Chiliile propriu-zise sunt corpul 3, iar chilia preotului duhovnic si sp. pt. oasepeti zona 2) ![]() ![]() Sectiune: ![]() Last edited by ioanna; 07.06.2012 at 10:34:42. |
|
||||
|
||||
![]()
Cam neplacute planurile astea arhitecturale (si viziunea de ansamblu), sa nu spui ca au si fost aprobate!
Biserica aceea inscrisa in forma eliptica da impresia unui crematoriu ( desi n-am vazut niciodata unul, dar asa as zice ca trebuie sa arate ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Proiectul se afla in faza de executie. (biserica e deja inaltata, la rosu)
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu-mi place, însă, "ansamblul mănăstiresc" (?). Are ceva artificial și îi lipsește o idee de ansamblu care să-i dea personalitate. În fine, dacă e în fază de execuție, rămânem cu speranța că se va putea pune iederă. Iedera crește bine pe terenuri în pantă...
|
||||
|
||||
![]()
Cred ca spatiul muzeal va avea impactul memorialului de la Sighet: intri un om, iesi altul. La Sighet e acea cella ingropata cu oculus deschis spre cer, aici se vede in plan cripta martirionului circulara la care ai acces prin rampe de coborare si ma gandesc ca poate vor grava pe peretii rampei numele tuturor celor decedati, cum e la Sighet.
Daca te gandesti ca avem arhitectura de memorial si funerara, nu-i atat de stranie senzatia ta :) Last edited by ioanna; 09.06.2012 at 11:13:53. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Arhitectura bisericilor (2) - culte heterodoxe | ioanna | Arta bisericeasca in general | 2 | 20.03.2014 17:05:04 |
Recaderea de dupa | fallen | Impartasania (Taina Euharistiei) | 17 | 12.05.2012 20:57:32 |
Setea dupa Liniste, setea dupa Dragoste.... | Mihailescu-Marin Daniel | Generalitati | 8 | 27.06.2011 23:03:13 |
Ce ramane dupa noi? | Ioan_Ciobota | Generalitati | 0 | 22.09.2008 19:27:45 |
Dupa 20 de ani. | Ioan_Ciobota | Generalitati | 10 | 22.08.2008 11:33:25 |
|